Aronija za zdravje

Kliknite na video spodaj za predvajanje nasveta:

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o različnih sortah aronije ali pokličite na 031 848 038.
Ugodna ponudba sadik aronije.

Pozitivni učinki aronije na zdravje

Koristne snovi, ki jih vsebujejo ploodvi aronije preprečujejo, da bi se v telesu nabirale večje količine težkih kovin in snovi, ki povzročajo rakava obolenja.

Uživanje domače aronije je dobro za vse, ki imajo težave z ožiljem, krvnim pritiskom, priporočajo pa ga tudi kot učinkovito sredstvo v boju proti različnim boleznim (vnetje ledvic, čir na želodcu, migrena, sladkorna bolezen, izlitje krvi). Čaj iz aronije priporočajo pri slabokrvnosti in močnih krvavitvah.

Posadite aronijo v domač vrt, teraso, balkon in naredite nekaj za vaše zdravje.

Vitamini, minerali in ostale koristne snovi v aroniji

Aronija vsebuje vitamina A in C, vitamine skupine B (B9, B2), vitamin E in K, predvsem pa zelo veliko vitamina P.

Plodovi aronije vsebujejo zelo veliko vitamina P. Ta je pomemben za pravilno delovanje in absorpcijo vitamina C in pomaga ohranjati vezivno tkivo. Vitamin P je pomemben tudi za dobro propustnost kapilar in krepi njihove stene.

Aronija vsebuje veliko antocianov (barvila), ki so viri naravnih antioksidantov in so zelo cenjeni v prehrani. V aroniji najdemo tudi betakarotene, tanine in čreslovine.

Plodovi aronije so bogati s kalcijem, kalijem, manganom, molibdenom, jodom, fosforjem in železom. Priporočamo, da jo posadite čim prej in si zagotovite nekaj dobrega za vaše zdravje.

Tabela 1: Koncentracija vitaminov v aroniji

Koncentracija-vitaminov-v-Aroniji-tabela

prenesi tabelo PDF

Cenovno ugodne sadike aronije in njihove značilnosti

Vse opise o sortah aronije najdete na spodnjih povezavah. Priporočamo, da prednostno izbirate med štiriletnimi in triletnimi sadikami, ki so že v rodosti. Ne pozabite posaditi tudi dvoletnih sadik, ki bodo rodile drugo leto po sajenju. Pestrost okusov pa vam zagotovijo različne sorte.

Kliknite na spodnje povezave za ogled:

Sorta Nero (triletna sadika)
Galicijanka (triletna sadika)
Sorta Viking (triletna sadika)
Sorta Hugin (triletna sadika)
Ugodna ponudba sadik aronije.

Dostava po pošti in plačilo po povzetju. Za več informacij nas lahko tudi pokličete na 031 848 038 .

Kako do hitrejšega, zdravega pridelka aronije?

Štiri in triletne sadike aronije so že v rodnost in rodijo takoj. Tako boste plodove občudovali že v tekočem letu. Sadike, ki so dvoletne ne rodijo takoj, saj je treba na pridelek čakati. Dvoletne sadike praviloma rodijo drugo leto po sajenju.

Za dober in hiter pridelek priporočamo, da posadite 1 x štiriletno sadiko, 2 x triletna sadiko in 3 x dvoletno sadiko različnih sort aronij. Nakup bo tako cenovno ugoden, pridelek hiter, za pestros okusov pa poskrbijo štiri različne sorte.

Glavne značilnosti posameznih sort aronij

Sorto Nero odlikujejo debelejši plodovi velikosti več kot 12 mm, ter velika rodnost. Med vsemi sortami ima največjo vsebnost antioksidantov. Črnoplodna aronija sorta „Nero“ zori konec avgusta. Plod je okrogel in debel, grm pa poganja številne koreninske odganjke.

Črnoplodna aronija sorta „Viking“ zori konec avgusta in v začetku septembra. Sorta „Viking“ ima nekoliko manjšo koncentracijo antocianov kot sorta „Nero“.

Črnoplodna aronija sorta „Galicijanka“ zori v začetku septembra. Sorta ima nekoliko manjšo koncentracijo antocianov kot sorta „Nero“ in sorta „Viking“, dosega pa nekaj večjo rodnost kot sorta „Viking“.

Plodovi črnoplodne aronije sorte „Hugin“ zorijo od septembra do oktobra. Pokončen, manjši grm, zraste do 1,3 m in je primeren tudi za sajenje živih mej. Plodovi so sladko-kislega okusa, nekoliko manjši od sorte „Nero“.

  

Rastne zahteve aronije

Aronijo sadimo jeseni ali spomladi. Če sadimo več rastlin naj bo razdalja v vrsti 1,5 metra in 2,5 metra med vrstami. Sadimo jo tako globoko kot je sajena v loncu.

Aronija uspeva v vseh tipih tal. Poiščemo ji sončno lego. Proti nizkim temperaturam je povsem odporna. Zelo dobro prenaša tudi sušne razmere.

Ob pojavu suše ji dodamo organsko zastirko in poskrbimo za namakanje, saj ima v času zorenja rada več vlage kot suše. Za dober pridelek ima raje globoko in rodovitno zemljo. Zato pred sajenjem zemljo globoko prekopljemo in dodamo domač kompost ali kupljena organska gnojila.

Zeleni svet priporoča:

Za dober in hiter pridelek priporočamo, da posadite različne sorte. Triletne sadike rodijo drugo leto po sajenju. 

KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja in aronije. 

Dostava po pošti in plačilo po povzetju. Nakup je tako cenovno zelo ugoden, pridelek hitrejši, hkrati pa vas bodo osrečevale 4 različne sorte aronije.

Za dodatne informacije KLIKNITE TUKAJ ali nas pokličite na 031 848 038.

natisni članek

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


14 komentarjev na “Aronija za zdravje

 1. katarina

  Pozdravljeni!

  Aronija je zelo trpkega okusa. Od Čehov, ki so veliki pridelovalci aronije , sem dobila informacijo, (če delaš sok ali čaj) da se zoprnega okusa znabiš tako, da plodove zmrzneš.

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, res je nekoliko trpkega okusa. Svetujemo, da ste vedno pozorni pri izboru najboljših in izbranih sort. Velja tudi za ostale vrste in sorte jagodičevja.

   Odgovori
 2. martina

  Posadila bi aronijo in me zanima katere bolezni ima. Jo napade kaksna plesen/gniloba/usi..ali karkoli podobnega….povsod pise da je odporna ampak kljub temu ima zagotovo kaksno bolezen in skodljivca.
  Hvala….lp

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri aroniji na vrtovih najdete na listih lahko listno pegavost, škodljivcev nima, razen ptičev, ki zobajo jagode. Upoštevajte, da so nevarne le tiste bolezni, ki vplivajo na samo zdravstveno stanje rastline, zdesetkajo pridelek in posledično uničijo rastlino.

   Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v lonce lahko sadite vse sorte grmičastega jagodičja, prednost imajo nižje sorte. Uporabite dobro vrtno zemljo in poskrbite za drenažo.

   Odgovori
 3. Mihaela Sem

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima, če so aronije cepljene sadike ali kako se pride do različnih sort?
  In zanima me, kako se razmnožujejo?

  Ni mi bilo jasno, pa sem eno malo odkopala in videla, da iz “debla”, ki je v zemlji, poganjajo šibe, ki jih je potem kar nekaj okrog “dreveščka”. Kako je s temi šibami? Je v redu, če jih porežem stran, da nimam takšne “goščave” okrog “dreveščka”?

  Lep dan!

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, aronije se razmnožujejo s potaknjenci, lahko tudi s koreninskimi odganjki, ki jih omenjate. Kot drevo se jo cepi na jerebiko.

   Odgovori
 4. Andreja

  Pozdravljeni, mene pa nekaj zanima:
  imam dve aroniji, lepo cvetita, imata zelo veliko plodov, ampak ko bi mogli dozoret se že rdeče jagode začnejo sušiti. Kaj bi lahko to pomenilo ?

  Odgovori
 5. Prlek

  Nič tarnat o okusu aronije! Vse tisto kar je zelo okusno, sladko, prijetno po okusu je slabo za organizem! Aronija je ena od čudovitih rastlin-plodove pa kar jejte, tako iz žepa, čez celi dan. Zjutraj na tešče pa si naredite nutribulet z aronijo, jabolko in regratom. Obe grenčini (aronija in regrat) naredita red v prebavilih in ne rabite nobenega klistirja! Saj veste kje se začne zdravje – v črevesju!

  Odgovori
 6. Ivanka

  ‘.pozdravljeni.Zanima me če j e potrebno aronijo zaščititi pred divjadjo ,in kako jo gnojimo ?

  Odgovori
 7. Vid Bratovž

  Jaz sem posadil pred dvema letoma 10 sadik vrste NERO. Letos so kar lepo obrodile, stranske poganjke pa sem porezal in jih posadil v novo vrsto. Plodove smo večinoma zamrznili, nekaj pa smo jih pustili z peclji v hladilniku, še sedaj (oktobra) jih uživamo vsak dan.
  Vesel bom, da mi odgovorite, kako se jih na pravilni način soči. Slišal sem, da temperatura ne sme preseči 80 o C.
  Lep pozdrav Vid

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *