Dobre sorte paradižnika in delo s semenom

Nove in zanimive sorte paradižnika

Predstavljamo vam eksotične sorte paradižnika iz vsega sveta, ki vam bodo popestrili vrt in kuhinjo. S setvijo paradižnika z sadike pričnite od konca februarja naprej. Setev lahko opravite vse do sredine marca.

Predlagamo, da polovico paradižnika pridelate iz lastnih sadik. Polovico sadik pa kupite v mesecu maju in posadite v vrt po ledenih možeh.

Glavne značilnosti med paradižnikovimi novostmi

Paradižnik Belmonte sel radeh

Plodove, ki so najbolj sladki ima sorta SUPERSWEET 100. Srednje, svetlo oranžne plodove, ki popestrijo gredo paradižnikov ima sorta AURIGA. Največje plodove ima sorta BELMONTE Sel. RADEH, ki jo uvrščamo med najokusnejše paradižnike.

Za barvitost plodov poskrbi tudi sorta NOIRE DE CRIMÉE, ki ima temno rdeče, vijolične do črne plodove in sorta ILDI z rumenimi plodovi. Izrazito odporna na sušo je sorta FIASCHETTE.

Podolgovati in votli plodovi sorte SCATOLONE 2 so še posebno primerni za polnjenje in sušenje.

 

Tabela 1: Nove sorte paradižnika in osnovne lastnosti

tabela-nove-sorte-paradiznika

prenesi tabelo PDF

Kaj nam zagotavlja nakup dobrega semena?

Če seme kupino v trgovini imamo zagotovilo, da bo pridelek takšen, kot je uraden opis sorte. Vsaka sorta rastlin je tudi uradno preizkušena. Če sejemo ali sadimo določeno sorto rastline je v času pobiranja pridelka med to skupino rastlin pridelek povsem enak. Zadovoljni smo tudi s pridelkom.

Preverite osnovne podatke o semenu

Vsi, ki ste povsem ekološki izbirajte semena, ki niso razkužena. Ostali lahko posegate tudi po razkuženih semenih. Če ste zelo ekološko ozaveščeni izbirajte samo med ekološko pridelanimi semeni. Ta so praviloma tudi nekoliko dražja.

Zelo pomembno za vsakega vrtičkarja je tudi leto pridelave. Seme večine vrtnin, cvetlic in dišavnic, ki je pridelano v tekočem ali preteklem letu je najboljše. Za motovilec pa velja pravilo, da je najboljše seme, ki je pridelano v preteklem letu.

Kje lahko kupimo seme, ki ga bomo sejali?

Seme, ki ga bomo sejali za sadike ali na vrt, toplo gredo, neogrevan rastlinjak, okensko polico lahko kupimo v različnih trgovinah. V zadnjem času seme brez težav kupite tudi preko spleta. Vsekakor na spletu pridobite tudi veliko znanja, ki ga potem lahko uporabite v domačem vrtu, balkonu in terasi.

paradiznik-sorte-vrecke

Sveže kupljeno seme zagotavlja dober pridelek.

V naši spletni trgovini lahko kupite semena paradižnika, paprike, čilijev in ostalih plodovk. Najdete lahko tudi pakete različnih solat, cvetlic, dišavnic in drugih semen, ki zadostujejo potrebam vsakega vrtičkarja.

Največkrat novih sort paradižnika ne poznate. Glede novih sort se je ob nakupu dobro posvetovati. V naši spletni trgovini vam tudi svetujemo in tako pomagamo pri nakupu novih sort paradižnika, ter ostalih vrtnin. Takih nasvetov v supermarketih ne boste dobili.

Kaj naredimo z vrečicami po setvi?

Ko seme posejete na vrt je dobro, da vrečice shranite in jih ne zavržete. V posebno beležko ali na računalnik si zabeležite katero sorto ste sejali in kdaj. Spremljajte jo vse do pobiranja pridelka, tako boste natančno vedeli katera sorta vam zagotavlja najboljši pridelek in vam je najbolj všeč.

Treba je vedeti, da vsaka vrečka ni za vsako zemljo in vsako podnebje. Na obali bolje uspevajo druge sorte kot na skrajnem SV Slovenije.

Vrečice s semenom nikoli ne polagajte na tla, da ne veže vlage, takoj jo shranite na suho mesto. Semenske vrečke je treba shraniti tudi zaradi pritožb. Če jih zataknete na vrtu in jih spere dež, uniči veter, sonce, potem pritožbe niso mogoče.

Kako ravnamo z neporabljenim semenom?

V članku smo že omenili, da vrečic z neporabljenim semenom nikoli ne polagajte na tla, da ne vežejo vlago. Najbolje je, da jih takoj po setvi zaprete s sponko, elastiko, zalepite, saj seme v odprti vrečki hitro izgublja kaljivost.

paradiznik-sorte-shranjevanje

Neporabljeno seme v vrečki zapremo in shranimo.

Takoj po setvi ga spravite v žep in potem vrečko odnestite v suh, hladen in temen prostor. Vrečke nikoli ne odlagajte na vetrobransko steklo avtomobila ali drugače izpostavljajte močnemu soncu. Tudi v trgovinah ne kupujte semena, ki je ob oknu in je izpostavljeno soncu.

Zeleni svet priporoča:

V januarju in februarju se posvetujte katere rastline boste sejali v tem letu. S setvami za domače sadike boste popestrili bogasto okusov domače zelenjave, saj vseh sort ni mogoče kupiti v obliki sadik. Vsekakor priporočamo tudi setev iz semena na prosto, tople grede, tunele in neogrevane rastlinjake.

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


3 komentarjev na “Dobre sorte paradižnika in delo s semenom

  1. Andrej Šmauc

    Vprašal bi kje se dobi sadike paradižnika BELMONTE Sel.RADEH, ki bi ga rad posadil blizu obale v Kortah in kdaj se ta sorta paradižnika sadi ?

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *