Jesensko sajenje česna in čebule

Video nasvet v prispevku smo pripravili z Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka.

Jeseni najprej poskrbimo za sajenje čebule

Pri jesenskem sajenju čebule čebulček sadimo v vrste. Ob sajenju debelega čebulčka se lahko zgodi, da vam čebula zacveti. Če ste majski srebrnjak za spomladansko uporabo sejali v avgustu, ga v oktobru razsadite. Tako vam čebula spomladi ne bo zacvetela.

Čebulo in česen pred sajenjem namožimo v morske alge

Morske alge zelo pozitivno vplivajo na nastanek koreninskega sistema čebule in česna. Pred zimo je to še posebno priporočljivo, saj je to dobra popotnica za kasnejši obilen pridelek. Spomladi, ko se temperature dvignejo pa se bodo razvijali listi.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne brezplačne nasvete. Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi prijateljem.

Debelejši čebulček sadite bolj na gosto

Debelejši čebulček (nad 25 mm) sadite bolj na gosto in ga porabite kot mlado čebulo. Drobnejšega sadite za glavni pridelek, saj ne bo zacvetel. Poberete ga lahko na polovični ali končni debelini.

Na čebulno in česnovo muho mislimo že jeseni

Ob sajenju čebule in česna smo pozorni, da jo sadimo na tako razdaljo, ki nam spomladi omogoča prekrivanje z loki in belo vrtno tkanino.

Za lažjo namestitev lokov spomladi je dobro, da spustite kakšno vrsto ob sajenju.

S prekrivanjem čebule spomladi običajno pričnemo v času cvetenja češenj in višenj. S prekrivanjem česna proti česnovi muhi pričnemo takoj spomladi, ko so tla primerna za obdelavo. To obdobje se v osrednji Sloveniji ujema za začetkom marca.

S sajenjem česna pričnemo v sredini oktobra

Za sajenje česna sta najboljša zadnja dva tedna v oktobru. Vse je seveda odvisno od vremena. Treba ga je posaditi vsaj dva, tri tedne pred tem, ko zemlja zmrzne.

To obdobje je težko napovedati, saj vemo, da se to v višjih predelih (nad 600 m) zgodi kakšen teden prej, na obali ga lahko sadimo tudi veliko kasneje. Splošna navodila pa veljajo predvsem za celinski (nižinski) del Slovenije.

Težave zaradi prehitrega sajenja česna

Če ga sadimo v začetku oktobra ali celo prej se lahko zgodi, da mraz poškoduje rastne vršičke. To se zgodi takrat, ko temperature pozimi padejo globoko pod ledišče (npr. -20 stopinj C). Posledica poškodovanih rastnih vršičkov je razraščanje česna v obliki drobnjaka.

vrtne karte

Pravi čas za stročkanje česna

Stročkanje česna

Stročkanje česna

 

Česen stročkamo neposredno pred sajenjem, saj želimo, da nam pred zimo razvije dober koreninski sistem. Če ga stročkamo prezgodaj se zgodi, da nam požene liste, kar pa ni zaželjeno, saj tako slabimo razvoj koreninskega sistema.

 

Zeleni svet priporoča:

Stroke česna pred saditvijo za 15 min namočite v rdeče morske alge, ki jih predhodno zmešate z vodo. Rastline iz tretiranih strokov so bujnejše in korenine debelejše. Isti postopek lahko uporabite za vse čebulnice.
KLIKNITE TUKAJ za ogled ponudbe in uporabo pripravka iz rdečih morskih alg.

PRIPOROČAMO NAKUP 5-ih PAKIRANJ (5 kom), ki zadostujejo za celoletno oskrbo manjšega zelenjavnega vrta ali sadovnjaka.  S pripravkom redno škropite po rastlinah v 10 dnevnih presledkih.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


15 komentarjev na “Jesensko sajenje česna in čebule

 1. JOHN - Ivan

  V mojem delu Kanade/Južni Ontarijo, imamo drugačno jesen kot pri nas v Sloveniji. Naša jesen se zavleče pozno v november. Ali naj sadim česen tik pred mrazom ali v polovici novembra?

  Odgovori
 2. Irena Jemc

  Letošnjo pomlad sem sadila čebulo, pridelala nisem nič, ker so mi jo pospravile strune. Ali bo kaj bolje, če sadim čebulo sedaj jeseni? Njivo smo lansko leto preorali iz travnika in nato sejali ajdo. Letos pa smo sadili vse in imeli veliko škodo zaradi strun (krompir, pesa, solata, korenje in čebula).
  Lp Irena

  Odgovori
   • Irena Jemc

    Tudi mene je presenetilo, da so strune napadle tudi čebulo, vendar sem prepričana, da so strune, ker so bile še v čebuli, ko sem jo izkopala.
    Imam pa še eno vprašanje, ali lahko česen in čebulo namočim v zelene alge?
    Hvala za odgovor. Lp Irena

    Odgovori
 3. Suzana

  Dober dan. Mene pa zanima za jesenski česen ,če ga posadim sedaj ali je mogoče da ga aprila ali marca presadim .Če ne kdaj bi bilo najbolj primerno .Hvala lp

  Odgovori
 4. Ivan Ribič

  Iz dobrega česna sem letos dobil majhne česne iz semena.Zanima me kako naj postopam, da bom vzgojil pravi česen. Lep pozdrav Ivan

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *