Kaj delamo decembra v vrtu?

Zelenjavni vrt in okenska polica v mesecu decembru

Brstiči, listnati ohrovt, motovilec in špinača so znane zimske zelenjadnice, ki jih pobiramo v decembru. Manj znano pa je, da brez težav do novega leta počaka na vrtu tudi rdeči glavnati radič, celo štrucasti sladkorni radič v mili zimi, predvsem pa rdeče zelje, pogosto tudi belo in glavnati ohrovt.

Motovilec, ohrovt in špinača so znane zimske zelenjadnice.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup Luninih bukev 2018 (Irena Stopar). Miša Pušenjak je v LUNINIH BUKVAH 2018 pripravila uporaben in natančen koledar opravil v sadnem, zelenjavnem in okrasnem vrtu, v rastlinjakih in na visokih gredah.

Za nasvet in pomoč pri nakupu Luninih bukev nas lahko pokličete na  031 848 038.

Vrtno krešo in rukolo lahko posejete tudi na kuhinjska okna. Če želite domačo rukolo za božič, jo morate posejati že v začetku meseca.

Rukolo in krešo postavite na svetla, a ne pretopla okna. Prav tako je danes v naših trgovinah že veliko semena kalčkov. Tudi kalčki so odlična zimska vitaminska zaloga. Decembra najlažje pridelate kalčke lucerne (alfa, alfa), ki so zelo nevtralnega okusa, pa vendar polni koristnih snovi.

Kalčke kreše, rukole in žit pridelamo drugače. Posejemo seme v plitve posode in zelenje, ko nastavijo prve prave liste, jih porežite in uporabite v različnih jedeh. V kalčkih je shranjena vsa energija in moč rastlin poleti. V mali količini zelenja pridobite veliko svežih, zdravih snovi, kar je pozimi še posebej dragoceno.

Decembra vrtnarimo tudi v rastlinjaku

Tople dneve izkoristite in prostor v rastlinjaku prezračite. Konec meseca decembra že lahko posadite prve sadike letnih solat, če jih lahko kje kupite, prav tako lahko posejete grah in bob. Pri tem seveda upoštevajte tudi vremenske razmere zunaj, saj neogrevan rastlinjak le ni enako kot pomladansko toplo vreme.

Rastlinjak v decembru.

Zemlja v rastlinjaku v decembru počiva, takrat je pravi čas, da rastlinjak pognojite. Ne pozabite, da je potreba po gnojenju v rastlinjaku manjša kakor na prostem, saj se manj snovi spere.

1 liter do največ 1,5 l/m2 hlevskega gnoja v rastlinjaku vsaka tri leta povsem zadošča potrebam rastlin. Za rastlinjak velikosti 30 m2 pognojimo s slabo samokolnico gnoja.

Visoke grede in zimski čas

Na visokih gredah in gomilah ni dela, saj morajo počivati. Ne prekopavamo, sejemo in sadimo, da ohranimo kompost in mikroorganizme čez zimo. Greda mora biti pokrita z naravno prekrivko. Tudi ko porežemo ves motovilec in rukolo. Prazna mesta na visoki gredi takoj pokrijemo.

Visoka greda.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup Luninih bukev 2018 (Irena Stopar). Miša Pušenjak je v LUNINIH BUKVAH 2018 pripravila uporaben in natančen koledar opravil v sadnem, zelenjavnem in okrasnem vrtu, v rastlinjakih in na visokih gredah.

Za nasvet in pomoč pri nakupu Luninih bukev nas lahko pokličete na  031 848 038.

Decembrske sobne rastline

V zadnjih letih je naša srca zavzela božična zvezda, ki je izredno občutljiva za mraz, zato jo ob decembrskem nakupu dobro zavijte v papir in čim prej prenesite v tople prostore. Ne mara neposrednih sončnih žarkov, sevanja televizije ali računalnika.

Prav tako mora biti ves čas v vlažnem, a ne mokrem substratu. Tudi doma jo ob zračenju prostorov dobro zavarujte, da bo obdržala listje dolgo čez praznike.

Božična zvezda popestri decembrski čas.

Decembra sejemo božično žito. Najpogostejši datum za setev je sveta Lucija, 13. 12., ko je dan najkrajši. Sveta Lucija je prinašalka luči, novega življenja in setev žita na ta dan je po verovanju naših prednikov prinesla bogato letino v naslednjem letu.

Pšenico lahko sejemo v zelo plitvo posodo na vato, papirnato brisačo ali zemljo. Če žito raste prehitro, ga postavite v hladen vetrolov ali na prosto, da bo na božični dan najlepše.

Božični kaktus imamo v svetlem in hladnem prostoru. Na toplem mu cvetovi hitro odpadejo. Prav tako je potrebno vedeti, da ne mara prenašanja v času, ko že ima nastavljene popke, predvsem pa ga ne smete močno zalivati.

Okrasni vrt

Še vedno lahko sadite okrasne rastline, saj je v zadnjih dveh desetletjih zemlja v decembru le redko zamrznjena. Pred sajenjem naredite načrt celotne okolice hiše, da ne boste čez dve leti točno tistega mesta potrebovali za teraso, parkirišče, garažo ali bazen.

Iglavci in zimzelene rastline v zimskem času.

Sadni vrt v decembru

V sadovnjaku v primeru prave zime ni dela. Če pa so zime mile in zemlja še ne zmrzne še vedno lahko sadimo sadno drevje in jagodičje. Jesensko in zimsko sajenje omogoča boljše ukoreninjanje sadik, rastline se spomladi bolje razraščajo in poleti manj trpijo sušo.

Decembra poskrbimo tudi za ptice pevke, da nam bodo poleti vračale z lepim petjem in uničevanjem škodljivcev. Krmljenje v sadovnjaku bo te ptice obdržalo pri vas. Vendar ne smejo biti povsem odvisne od vas, zato naj bo krmljenje zmerno, ne pa obilno. Če je možno, poskrbite tudi za vodo, saj je pozimi še bolj potrebna, ko ptice jedo samo suho hrano.

Skrb za breskve se obrestuje.

Če so bile težave z breskovo kodravostjo, lahko opravite zimsko škropljenje z bakrenimi pripravki, vendar izberite tak dan, da ponoči ne bo zmrzovalo. Poškropite tudi ciprese in vrtnice.

V kleti poskrbite, da vam ozimnice ne uniči en sam gnil sadež. Redno pregledujte shranjeno sadje in pravočasno odstranite gnite plodove.

Vinograd

Vinograd počiva, v kleteh pa seveda dela ne zmanjka, saj je nega mladega vina zelo pomembna. Če nanj pozabimo, potem s pijačo za novo leto ne bo preveč prijetno nazdraviti. Ne pozabite na to, da je ob negi redno preizkušanje vina s prijatelji tudi del nujnih decembrskih opravil.

Vinograd v decembru počiva.

 

Za nasvet in pomoč pri nakupu Luninih bukev nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

Vir: Lunine bukve 2018, Založba Kmečki glas.

natisni članek

 

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


4 komentarjev na “Kaj delamo decembra v vrtu?

 1. Stanislav Čuber

  Rubrika je zelo zanimiva in predvsem koristna!
  Pravite, da je treba poškropiti CIPRESE! S čim?? Sem že spraševal, pa ne vedo prav veliko!

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   ciprese Thuja smaragd imajo težave s škodljivci, če se škodljivca , tu gre za hroščka južni brinov hrastnik in razne podlubnike kmalu ugotovi, se lahko še reši cipreso, v nasprotnem primeru se ciprese preveč posušijo in propadejo. Thuja smaragd ima slabo obnovitveno sposobnost in se iz starega lesa ne obrašča kot tisa ali recimo liguster. Zato je potrebno ukrepati takoj, ko opazite po vrhu rjave luske. Svetujemo najem profesionalne vrtnarske storitve, da vam poškropijo rastlino z ustreznim sredstvom v ustreznem terminu.

   Odgovori
 2. Majda

  Majda 6.12.2017
  Imam gorenjske nageljne jih moram porezat?Na listih so se pojavile temne pege s čim jih lahko škropim,kako jih zalivam v zimskem času.
  Hvala.

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, tekom zime jih zalivajte zelo malo, lahko jih skrajšate na cca 10-15 cm. Pege na listih so posledica kakšne glive. Najbolje je da liste pokažete v kateri od prodajaln, kjer prodajajo pripravke za varstvo rastlin, lahko pa fotografijo pošljete na info@zelenisvet.com in bomo pogledali za katero bolezen gre.

   Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *