Kaj sejemo in sadimo v februarju?

Februarja načrtujemo vrt

Če želite posnemati naravo v vrtu sadimo v mešanih posevkih. Predlagamo, da si vzamete čas in naredite načrt sajenja in setev vrtnin, ki jih boste sadili v domačem vrtu.

Najlažji način do načrta EKO vrta so gotovo vrtne karte, ki vam bodo na preprost način pomagale do zdravega domačega vrta. Načrtovanje gredic bo enostavno, zabavno, dela bo manj, zdrave domače zelenjave pa več.

Kliknite na video za ogled načrtovanja vrta:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo vrtnih kart.
Za pomoč pri naročilu nas lahko pokličete na 031 848 038.

Pobiramo in okopljemo prezimne vrtnine

V vrtu še vedno pobiramo por, motovilec, brstični, glavnati ohrovt in prezimni radič. Vse te vrtnine prezimijo na prostem. V primeru, da jih ne pokriva sneg so sveže vrtnine dnevno dostopne. Priporočamo, da vrtnine, ki prezimijo na prostem v drugi polovici februarja okopljete. Korenine so se zbudile in rastline so hvaležne za rahlo zemljo.

Kako naredimo kalilni test?

Kalilni test naredimo tako, da na pladenj ali krožnik položimo papirnato brisačo, ki jo zložite v dve ali tri plasti. Potem jo namočite z vodo. Pri tem pazite, da odlijete vso odvečno vodo. Za kalilni test uporabite 10 semen posamezne vrtnine, ki jih položite na vlažno podlago.

Kliknite na video za ogled kalilnega testa:

Seme pokrijte s plastično folijo za živila, da ohranite vlago. Vse skupaj postavite na toplo in opazujte koliko semen bo kalilo v nekaj dneh. Če seme ne kali po dobrih 10 dneh ga zavrzite in kupite novo. Enako naredite, če kali samo nekaj semen.

V februarju sejemo za domače sadike

Sadika zelene raste dva meseca, če jo sejete v začetku februarja, jo boste na vrt sadili konec marca. Sejemo tudi za sadike letne solate, pora, čebulo iz semena in blitvo.

Ne pozabimo tudi na setev kapusnic, ki jih v vrt sadimo že spomladi. To so predvsem nadzemna kolerabica, cvetača, brokoli in zgodnje zelje.

Kliknite za video ogled nasveta o setvi pora, čebule in zelene

KLIKNITE TUKAJ za ogled BIO semen, posebnosti, cvetlic in klasičnih semen. Za nasvet in pomoč nas pokličite na 031 848 038.

Konec februarja sejemo papriko, čilije, feferone in jajčevec

Domače sadike paprike je najbolje sejati konec februarja in v začetku marca. Priporočamo, da papriko za sadike sejete 10 dni pred paradižnikom, saj kali dalj časa.

V času do kalitve naj bo na stiroporu, ki je nad radiatorjem. Če boste ogrevanje ponoči izključili se bo podaljšal tudi čas kalitve. Po vzniku papriko postavite na okensko polico in jo podložite s stiroporjem, da ji ne bo hladno.

Kliknite na video za ogled nasveta o setvi paradižnika, paprike in jajčevca:

Optimalen termin za setev feferonov, čilijev, jajčevca je konec februarja ali začetek marca. Termin setve in način gojenja se ujema s setvami za sadike paprik. S setvijo za sadike paradižnika počakamo na mesec marec.

Primorska zemlja se zbudi prva

V obalnih področjih Slovenije se vse zgodi prej. Običajno v pomladanskem času vse prehiteva za slab mesec, včasih več, drugič manj. Vse je odvisno od vremena. V toplejših delih Slovenije v februarju že lahko sadimo sadike zelja, cvetače, brokolija, solate, por, sejejo redkvico in vse ostale vrtnine, ki jih na celinskem delu sadimo in sejemo konec febraurja ali začetek marca.

Ne pozabimo na sajenje česena, čebule, setev graha in boba

V primeru, da zemlje ne prekriva sneg in je primerna za obdelavo, pričnemo s sajenjem jarega česna in čebule. To opravilo se običajno ujema s koncem februarja in začetkom marca. Če je temperatura tal okrog 5 stopinj C lahko sejemo tudi grah in bob.

Treba je spremljati dolgoročne napovedi. Tudi obdobje setve graha in boba se ujema s koncem februarja in začetkom marca.

Kako vrtnarimo v rastlinjaku in visokih gredah?

V rastlinjak še vedno lahko sejete rukolo, solato, azijskolistno zelenjavo. Med zimske setve v rastlinjak uvrščamo tudi zimski portulak, ki je nekoliko manj poznan med vrtičkarji. Če je zmanjkalo motovilca ga sejte ponovno, ne pozabite tudi na setev graha, boba, blitve in špinače.

V rastlinjaku sejemo in sadimo že v februarju.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo in predstavitev knjige Rastlinjaki na vrtu.
Za pomoč pri nakupu nas lahko kontaktirate tudi na 031 848 038.

Prve sadike solate lahko v vrtnarijah najdete že v februarju. Med sadike solate je najbolje sejati mesečno redkvico, ki lepo zapolni prazen prostor med vrstami. V februarju v rastlinjak sadimo tudi mlado čebulo in mlad česen. To lahko naredimo že v začetku meseca.

V rastlinjaku počakamo s sajenjem sadik, če bo dolgoročna napoved vremena zelo hladna. Ob hitrih in kratkoročnih temperaturnih padcih lahko gredico s sadikami solate zavarujemo še z dodatnim tunelom. V februarju postavimo visoko gredo in jo zasadimo s prvimi vrtninami v začetku marca.

Zeleni svet priporoča:

Vrtne karte vam bodo olajšale načrtovanje EKO zelenjavnega vrta. Za lažje delo v rastlinjaku priporočamo knjigo Rastlinjaki v vrtu. Za dober pridelek si priskrbite tudi kvalitetno seme.

vrtne karte

Vrtne karte.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo vrtnih kart.
Najlažji način do načrta EKO vrta (zelo priproročamo).

KLIKNITE TUKAJ za ogled BIO semen, posebnosti, cvetlic in klasičnih semen. Izberite vaše seme za setve sadik in prve setve, sajenje v vrtu.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo in predstavitev knjige Rastlinjaki na vrtu.

Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


2 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v februarju?

  1. Darko Vidranski

    Pozdravljeni na sadikah paprike ter ostale zelenjave sem opazil da se na vrhu loncka zacela delati neka pajcevina oziroma plesen ce se ne motim.Zanima me ce to skodi sadikam pri razvoju.Sadike so v zaprtem prostoru in so pod uv lucko za rastline.Za odgovor se vam zahvaljujem ter vas lepo pozdravljam Darko

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.