Kaj sejemo v mesecu februarju?

Setev za sadike paradižnika, paprike, zelja, cvetače in drugih vrtnin

Če želite v marcu na vrt saditi zgodnje zelje, cvetačo in brokoli opravite setev že v začetku februarja. Papriko za sadike lahko sejete že ob koncu februarja in kakšnih 10 dni kasneje tudi paradižnik.

Če v začetku februarja sejete por, zeleno in čebulo iz semena, boste slednjo lahko na vrt sadili v marcu kar iz sadik.

Vse podatke o gojenju vrtnin najdete s KLIKOM TUKAJ.

Kako skrbeti za sadike paradižnika in paprike?

Dokler seme paprike, paradižnika ne vzklije ga v setvenici ali kultipaku postavite kar na stiropor, ki je direktno na radiatorju. Paradižnik in paprika potrebujeta za vznik 25 °C, po vzniku ju premaknete na okensko polico, nad radiatorjem, pod njo pa naj bo stiropor, da sadikam ne bo premrzlo.

Pikiranje paprik

Prepikirane paprike v fazi vodoravnih kličnih listov.

S temperaturo ne bodo imele težav kapusnice in solata, saj te vrtnine dobro kalijo pri nižjih temperaturah.

vrtne karte

V februarju že sejemo solato za sadike

V začetku februarja sejemo solato, če bo vreme ugodno jo lahko v začetku marca že presadimo v vrt. Solato ponavadi sejemo v mesečnih presledkih, da si zagotovimo celoletno samooskrbo z domačimi sadikami.

Solate ne pikiramo, zato izberemo multiplošče s srednje velikimi luknjami. Sejemo sveže seme, v vsako luknjo posejemo po dve semeni. Če sta vzkalili dve rastline po nekaj dneh odščipnemo šibkejšo rastlino. Tako v multiploščah ne bo praznih mest.

Pravilna temperatura za razvoj sadik solate

Solato do vznika hranimo v prostoru s temperaturo okrog 20 °C. Takoj, ko se pojavijo kalčki sadike solate premaknemo v toplo gredo ali pred mrazom zaščiten balkon.

Setev solate na prosto

S setvijo solate na prosto bomo pričeli takrat, ko se tla ogrejejo na 5 °C. Na primorskem je lahko to že v mesecu februarju, lahko tudi že prej. V ostalem delu Slovenije pa s setvijo solate na prosto praviloma pričnemo v mesecu marcu.

To priljubljeno vrtnino lahko sejete tudi v tople grede in v neogrevane rastlinjake, saj je v njih že dovolj toplo.

Setev solate, rukole, redkvice, ostalih vrtnin v tople grede in rastlinjake

V tople grede in neogrevane rastlinjake lahko že konec februarja sejemo solato, spomladanske setve izkoristimo predvsem za setev mehkolistnih sort.

V toplo gredo lahko poleg sejemo tudi rukolo in redkvico, saj obe rastlini kalita že pri temperaturi tal 2 °C. Konec februarja lahko v toplo gredo sejemo tudi zgodnje zelje, cvetačo, brokoli in kolerabico.

V topih gredah si lahko pridelamo tudi čebulo, ki jo sejemo v mesecu februarju.

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če ste z našimi nasveti zadovoljni, jih posredujte tudi vrtnarskim prijateljem.
KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in razveseljevali vas bomo s podobnimi vrtnarskimi novicami
.

natisni članek

©Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


11 komentarjev na “Kaj sejemo v mesecu februarju?

 1. Igor

  Hvala za krasne informacije, ki jih pogosto dobivamo. Veliko dela je v Vaših zapisih in hvaležen sem Vam. Upam in verjamem, da tudi mnoge pridne roke, ki skrbijo za svoje vrtove.

  Odgovori
 2. ivanka

  tudi jaz sem vesela za vrtne informacije,čez 1mesec pričnemo s saditvijo zgodnjega krompirja ,solate česna in čebule,.-

  Odgovori
 3. marjan

  Nasplošno odlična spletna stran in odlični kamentarji. Za začetnike pa objavite katero seme solate se seje v februarju.

  lp Marjan

  Odgovori
 4. Petra

  Lansko leto sem odkrila dober način kako čim hitreje rastlinice pokukajo iz zemlje in še to dokaj istočasno. Ko sem posejala semena, sem zemljo in le-te močno pošpricala z vodo, lonček sem nato pokrila s prozorno folijo. Na tak način sem zagotovila konstantno vlago pa še škropiti mi ni bilo potrebno. Prejšnja leta sem namreč velikokrat pozabila poškropit in imela lončke na radiatorju – > zemlja je hitro postala suha in s tem sem podaljšala kalitev semen. Na omenjen način mi je paprika precej hitro vzklila. Priporočam, da poskusite.

  Odgovori
 5. Metka R.

  Pozdravljeni!

  Tudi pri nas sejemo za lastne sadike zelenjave. Lani smo si pripravili kar 80 sadik paradižnika, različnih vrst. Velikokrat upoštevamo vaše nasvete in priporočila. Hvala vam!

  Odgovori
 6. Martina

  Pozdravljeni ! Tudi jaz se zelo razveselim vaših različnih nasvetov in tako se marsikaj naučim in se veselim vrtnarjenja .Hvala

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *