Kaj uspeva v rastlinjaku pozimi?

V domačem rastlinjaku poskrbite za samooskrbo z zelenjavo čez celo leto. Tako si zagotovite prehransko neodvisnost tudi v času, ko zelenjavni vrt počiva.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo kakovostnih rastlinjakov. Za dodatne informacije nas kontaktirajte na 031 848 038.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige avtorice Miše Pušenjak RASTLINJAKI NA VRTU.

Radiči, zimska solata, rukola, zimski portulak in druge vrtnine

Zimska solata Posavka

Zimska krhkolistna solata sorta Posavka spomladi oblikuje glave.

V rastlinjaku do januarja ali februarja lahko brez težav prezimite vse vrste radičev. V njem uspeva tudi zimska solata, motovilec, blitva in špinača. Če ste ob koncu avgusta ob rob rastlinjaka pod paradižnik posejali peteršilj, vas bo s pridelkom razveseljeval tudi peteršilj. Čebula v rastlinjaku razkužuje tla.

Miša Pušenjak v video posnetku svetuje, da jo za mlado čebulo posadite vsaj vrsto ali dve.

Ogromno C vitamina in drugih koristnih snovi za organizem boste zaužili, če boste v rastlinjak sejali tudi zimski portulak. Nikakor ne pozabite na divjo rukolo, ki v rastlinjaku lažje prezimi od navadne. Če sejete rukolo pozimi nimate težav luknjicami na listih, ki jih povzročajo bolhači.

KLIKNITE TUKAJ , vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne brezplačne nasvete. Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi prijateljem.

Zakaj rastlinjak nikoli ne sme biti prazen?

Miša Pušenjak svetuje, da rastlinjaki pozimi ne smejo ostati prazni. Prazna, gola zemlja je najbolj izpostavljena zimi in drugim podnebnim težavam (suša, vročina). Zato svetuje, da v rastlinjakih in pod raznimi nadstreški poskrbite, da tla nikoli niso prazna.

Zemlja v rastlinjaku se med letom ekstremno segreva in ohlaja. Te razmere pa niso idealne za talni živi svet. Zato je pred zimo treba poskrbeti za vsa živa bitja v zemlji.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo kakovostnih rastlinjakov. Za dodatne informacije nas kontaktirajte na 031 848 038.
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige avtorice Miše Pušenjak RASTLINJAKI NA VRTU.

Kaj sejemo v rastlinjak za oživljanje tal?

Pšenica za zeleno gnojenje.

Če del rastlinjaka ostane prazen posejemo rastline za ozelenitev tal, ki postanejo oaza za koristne organizme. Jeseni (polovica septembra do polovice oktobra) v rastlinjak posejemo ozimno žito. Če je površina majhna lahko posejemo božično žito, ki je pakirano v manjših embalažah.

Tako zemlja ne bo ostala gola in izpostavljena močnemu nihanju temperatur, ki je v rastlinjaku pozimi že bolj izrazito. Ozimno žito v februarju vkopljemo v tla.

vrtne karte

Kdaj je treba odstraniti folijo z rastlinjaka?

V zimskem času z nadstreška ali rastlinjaka odstranimo folijo samo takrat, če je rastlinjak povsem prazen. To naredimo zato, da nam material ne propada. Rastlinjaka ali nadstreška pa ne bo podrl sneg ali veter. Svetujemo, da folijo očistite in spravite v klet. Tako bo še dolgo časa služila vašemu namenu.

Zeleni svet priporoča:

Rastlinjak je pomemben del zelenjavnega vrta. Ponujamo vam rastlinjake odlične kakovosti slovenskega proizvajalca – Rastlinjaki Gajšek.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo kakovostnih rastlinjakov. Za dodatne informacije nas lahko tudi kontaktirajte na 031 848 038.
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige avtorice Miše Pušenjak RASTLINJAKI NA VRTU.


©Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


11 komentarjev na “Kaj uspeva v rastlinjaku pozimi?

 1. NADA

  Pozdravljeni,
  imam nov rastlinjak , kateri zelo rosi , posebno ob hladnih dnevih.Kaj mi svetujete narediti , da se mi to ne bo delalo.Hvala za odgovor in lep dan vam želim Nada Brili

  Odgovori
  • Jože Levka

   Tudi jaz sem imel ta problem, dokler sem imel navadno folijo. Po zamenjavi le te za folijo ki ne rosi ( nabavil sem jo v trgovini Vetisa ) ki je namensko za rastlinjake pa tega problema nimam več. Zato svetujem da jo kljub višji ceni zamenjate. jaz sem z njo več kot zadovoljen.

   Odgovori
  • miša

   žal ne morete narediti nič drugega, kakor da ga zračite, najbolj pomembno je, da vsaj zjutraj pošteno prezračite tudi pozimi in spomladi rosenje je namreč normalni pojavi, saj je vlažna zemlja potrebna za rast rastlin, zato potem voda tudi vedno izhlapeva, na foliji, ki je hladna, pa se voda ponovno kondenzira. res pa je, da nabava kvalitetne folije ta pojav zmanjšuje. zračenje je edina rešitev.

   Odgovori
 2. Breda

  Pozdravljeni,
  prosim odgovor, če zelje sedaj pospravim ali ga lahko pustim na gredi.
  Hvala,
  B. Curk

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zelje je najbolje pobirati sproti do prvega mraza pod lediščem. Nato ga lahko še nekaj časa skladiščite ali ga kisate.

   Odgovori
 3. ERIKA

  Imam nov rastlinjak v Portorozu.Zanima me,kaj lahko v tem času posadim oz.posejem. Meri 20 M2.Lep pozdrav! Erika

  Odgovori
 4. Nada Brili

  G,Jože Levka,
  hvala vam za vaše priporočilo zamenjave folije.Bom poiskala to trgovino in bom zamenjala folijo.Želim vam ,da vam dobro raste in lep dan Nada Brili

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *