Kako izbrati dober krompir?

Najprej se odločite o primerni sorti krompirja

Pred nakupom je treba vedeti katero sorto krompirja boste izbrali. V domačem vrtu priporočamo zgodnje sorte. Tako se prostor v vrtu sprazni že v začetku poletja. Zelo zgodnje sorte pobiramo v vrtu že dva meseca po sajenju.

O sorti krompirja se odločite pred nakupom.

O sorti krompirja se odločite pred nakupom.

Barva mesa in kožice ni tako pomembna. Bolj je treba upoštevati kulinarično vrednost posamezne sorte. Predlagamo, da preverite tudi kako dolgo se skladišči. Praviloma se pozne sorte skladiščijo dalj časa. Prednost pri izbiri sort dajemo odpornejšim sortam.

Zgodnje sorte so boljše za vrtičkarje

Med zgodnjimi sortami krompirja je najbolj priljublejna sorta Kresnik („KIFELJČAR“). Vsi vrtičkarji jo cenimo kot mlad pečen krompir. Gomolji sorte Kresnik („KIFELJČAR“) so značilne podolgovate in zavite oblike, kožica je svetlo rjava, meso belo. Vsem vrtičkarjem priporočamo izkop z vrtnimi vilami. Tako ga pri spravilu pridelka ne boste poškodovali.

KLIKNITE TUKAJ za 22 preizkušenih krompirjevih receptov iz vse Slovenije.

Sorta Kresnik („kifeljčar) je zelo priljubljena med vrtičkarji.

Sorta Kresnik („kifeljčar) je zelo priljubljena med vrtičkarji.

Zakaj je sorta krompirja z belo nalepko dražja?

Bela deklaracija je znak kakovostnejšega semena.

Bela deklaracija je znak kakovostnejšega semena.

Seme z belo nalepko (E) je pravilma dražje od krompirja z modro nalepko (A). Vzgojna stopnja krompirja za belo nalepko (E) nam pove, da je zdravstveno stanje celotnega pridelka boljše od krompirja z modro nalepko (A).

Če semenski krompir kupujete vsako leto, priporočamo, da kupite tistega, ki ima oznako A. Ta je praviloma cenejši, pridelek v domačem vrtu pa zagotovno ne bo nič slabši.

Če to leto sadite semenskega krompirja z oznako E in del pridelka shranite za seme, boste naslednje leto sadili krompir, ki ima podobne lastnosti kot semenski krompir z modro nalepko (A).

Treba je vedeti, da sami težko preprečite okužbe semenskega materiala. Tudi skladiščenje krompirja je težavno, zato svetujemo, da vsako leto kupite nov semenski krompir, ki ga posadite v domačem vrtu. Izbirajte med cenovno ugodnješimi možnostmi.

krompir-vrece

Krompir z modro nalepko je cenejši.

Za vrtičkarje priporočamo sajenje debelih gomoljev

Oznako debeline semena najdete na nalepki (deklaraciji). Debeli gomolji krompirja so debeline 35 do 55 mm. Debeli gomolji imajo več energije za kalitev in bolje rastejo v začetku. To je še posebno pomembno, če s sajenjem prehitevamo in ga sadimo v hladna tla.

Drobnejše seme je debeline 28 do 35 mm. Debel semenski krompir tudi nikoli ne režemo, ker lahko prenašamo bolezni iz gomolja na gomolj. Nikoli dejansko ne veste kateri gomolj je okužen in kateri zdrav. Tudi ves semenski krompir ni brezhiben.

krompir-v-rokah

Debel semenski krompir je primernejši za vrtičkarje.

Če drobno seme sadimo v hladna tla, se lahko zgodi, da propade in na vrtu ostane prazen prostor. Z drobnejšim semenom posadimo večjo površino krompirja, zato je tudi dražji. Cena pa je odvisna tudi od nalepke (bela-dražje, modra-ceneje).

semenski-krompir-v-vrecah

Droben in debel semenski krompir.

Tretiranega semena krompirja nikoli ne uživamo

Če je na deklaraciji (nalepki) navedeno, da je krompir tretiran ga nikoli ne uživamo! Takšen krompir je primeren samo za sajenje v vrtu. Tretiran krompir je razkužen s sredstvi, ki ga varujejo pred nekaterimi glivičnimi boleznimi.

Vsi, ki ste ekološko ozaveščeni lahko izbirate med netretiranim semenom, ki ni obdelano s fitofarmacevtskimi sredstvi. V trgovinah lahko izbirate tudi semenski krompir, ki je pridelan na ekološki način. Takšen semenski krompir je nekoliko dražji od krompirja iz klasične pridelave.

Na krožniku na koncu ni razlike, če kupite in sadite tretiran, netretiran ali ekološko pridelan krompir. Pomembno je, da ga v vrtu pridelate na ekološki način.

Zeleni svet svetuje:

V domač vrt sadite zgodnje sorte krompirja. Sadite debelejši krompir (35 – 55 mm). Če želite varčevati izberite sorto z modro nalepko.

KLIKNITE TUKAJ za 22 preizkušenih krompirjevih receptov iz vse Slovenije.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


2 komentarjev na “Kako izbrati dober krompir?

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *