Kako ustavimo strune v vrtu?

Kliknite na video za ogled nasveta:

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 10 m2 (1 kg).
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 50 m2 (5 kg).

Za nasvet in pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličete na 080 11 81.

Kje imamo največ težav?

Greda s krompirjem.

Med vrtninami strune najbolj ogrožajo solato, krompir, korenje, repo, objedajo tudi kalčke, ne branijo se tudi drugih vrtnin. S strunami imamo več težav, če gnojimo s hlevskim gnojem.

Če vrt pripravimo na na površinah, ki so bile pred tem travnik, imamo strune zagotovo v vrtu.

Zato je dobro upoštevati, da na vrt, ki je nastal iz travnika, vsaj prve dve leti ne sejemo in sadimo rastlin, ki jih strune najraje napadajo. Prav tako imamo težave, če vrt pripravimo na površini kjer je predhodno uspevala detelja ali žita.

Poškodbe na vrtninah.

Razmnoževanje in ukrepanje proti strunam

Ličinka strun.

Ličinke prvega stadija strun se izlegajo konec julija in do konca avgusta. Te ličinke se po krajšem prehranjevanju v tleh levijo.

Ličinke, ki jih največkrat opazimo konec septembra in v oktobru so že drugega stadija. Zato je dobro, da proti strunam ukrepamo v zgodnjem obdobju razvoja. Takrat so ličinke tudi najbolj občutljive in jih najlažje zatiramo.

Po zimskem umiku v globje plasti se ličinke strun v aprilu aktivirajo in prehranjujejo. Vmes se levijo in so vse večje. V tleh ostanejo tri leta.

Kdaj ukrepamo proti strunam?

Proti strunam ukrepamo v času vegetacije, ko se strune prehranjujejo. V jesenskem času ukrepamo septembra in oktobra, spomladi pa marca, aprila in maja. Vse je odvisno od vremena. Če je marec topel ukrepamo že marca, drugače v aprilu in maju.

V drugih obdobjih nismo uspešni, saj sredstva ne pridejo do škodljivcev. V pomoč proti strunam so nam predvsem rastline in pripravek s tržnim imenom Strunal.

Škoda na korenju.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 10 m2 (1 kg).
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 50 m2 (5 kg).

Za nasvet in pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličete na 080 11 81.

Najbolje, da kombiniramo kar oba načina varstva pred strunami. Tudi organske zastirke in redno okopavanje preprečujejo, da bi hroščki uspešno izlegali jajčeca.

Uspešna metoda proti strunam

Najbolje je kombinirati več načinov varstva proti strunam, ki ga ponavljamo nekaj let. V učinkovito pomoč nam bo tudi pripravek Strunal, ki je varen in učinkovit. Še posebno ga priporočamo na gredicah s solato, korenjem in krompirjem, kjer strune naredijo največ škode.

Sredstvo najbolje deluje na mlade strune, zato ga je treba v vrtu uporabiti večkrat, v zaporedju nekaj let, saj so ličinke strun v zemlji tri leta.

Tabela 1: Sestava, pravilna uporaba in delovanje Strunala

prenesi tabelo PDF

Strunal je učinkovit proti strunam.

Strunal uporabimo največkrat spomladi (marec, april, maj) in v jesenakem času jeseni (september, oktober).

Kaj je Strunal in kako deluje na strune?

Strunal je narejen iz naravnih sestavin.

 

Strunal se pridobiva iz naravnih sestavin (apnenec, premog in zračni dušik) in se prodaja kot granulat. Vsebuje skoraj 20% dušika (N) in 50% apna (CaO-Kalcijev oksid). V stiku z vlago se tvorijo spojine, ki delujejo insekticidno in fungicidno.

V enem do dveh tednov se plin, ki deluje na strune popolnoma spremeni v dušikovi spojini, ki se ne spirata v podtalnico in zaželjeno počasi delujeta na rastline. Zato je treba pred setvijo in sajenjem rastlin v vrt počakati dva tedna po uporabi Strunala.

Domače vabe najprej zakoplejmo v zemljo

Pred uporabo Strunala v tla zakopljemo domače vabe za strune. Tako škodljivca privabimo na površino kjer bomo uporabili Strunal. Najbolj priporočamo uporabo vab iz narezenega krompirja, jabolk in nakaljenega žita.

Uporabite lahko tudi naluknjan jogurtov lonček z vabo (nakaljeno žito), ki ga plitvo vkopljete v tla in vsako drugo jutro izkopljete. Tako privabite strune v višje pasti tal.

Uporaba in delovanje Strunala

Strunal, deluje na strune in zimska jajčeca polžev. Potrosimo ga po gredicah ali vdelamo v jarke, to je najbolje narediti pred dežjem. Če dežja ni je treba tla izdatno zaliti, da se sprosti plin, ki deluje na strune. Plin izpodrine kisik in tako uniči strune.

Strunal potrosimo po gredicah in ga vdelamo v jarke.

Ko Strunal reagira z vodo ob koncu razpada in delovanja, v zemlji ostane samo še gnojili element dušik in kalcijev oksid. Oba elementa sta v vrtu zelo dobrodošla in pomagata pri rasti in »zdravju« rastlin. Po končanem delovanju Strunala imate vrt pognojen, v vrtu pa ni škodljivih ostankov v zemlji.

Sajenje solate na primerno globino.

Po uporabi Strunala počakamo 14 dni preden sadimo.

 

Po uporabi Strunala 14 dni počakamo s setvijo in sajenje sadik. Tako gnojilo pod vplivom vlage razpade in ni nevarnosti, da bi pridelek poškodovali. Če bi začeli prehitro saditi, se lahko zgodi, da bo plin, ki je še v zemlji ožgal rastline. Zato je pomembno, da počakamo 2 tedna pred vrtnimi opravili.

Strunal je dušično gnojilo, zato gredic ne gnojite dodatno. Ne gnojite tudi s kompostom ali hlevskim gnojem.

Katere rastline in živali zmanjšajo število strun v vrtu?

Če imate težave s strunami ste lahko po krompirju in solati že sredi avgusta sejali belo gorjušico in oljno redkev. V času cvetenja pokosite svežo zeleno maso, jo zadelate v tla, tako sokovi v kombinaciji z vodo, vlago negativno delujejo na strune. Za košnjo je najlažje uporabiti vrtno kosilnico.

Če ni dežja, po namestitvi strunala vrt izdatno zalijemo.

Pustite, da rastline delujejo vsaj 14 dni in šele potem sadite rastline, ki so občutljive na strune. Pomagajo tudi ajda, lan in proso. Nekaj dela opravijo tudi naravni sovražniki kot so ptice, krastače in krti.

Z naravnimi ukrepi je treba biti vztrajen in jih ponavljati več let. Uporaba Strunala je bolj učinkovita in hitrejša. Vsekakor ne predstavlja nevarnosti za tla in vrt, saj produkt razpade na dušik in plin, ki učinkuje na strune.

Katere rastline ne sejemo na vrt?

Če imamo redne težave s strunami, za zeleni podor ne sejemo detelje, žit ali lucerne. Na vrtu se izgobamo tudi astram, gladiolam in dalijam.

Za zeleno gnojenje ne sejemo ozimnih žit, ki jih običajno sejemo od polovce septembra do polovice oktobra. Ob težjih primerih se je treba za nekaj let izogibati tudi sajenja, krompija, ki na vrtu zasede veliko prostora.

Pazimo tudi na ustrezen kolobar

Če želimo imeti s strunami čim manj težav pazimo, da se občutljive rastlina na istem mestu v vrtu sledijo šele po nekaj letih. Med problematične rastlinske vrste uvrščamo koruzo, krompir, čebulo, kapusnice (zelje, cvetača, brokoli,…), korenček, zelena, solata in druge. Nekoliko hitreje se na isto mesto lahko vrnejo, če v kolobar vključimo tudi ajdo, proso, belo gorjušico in lan, saj te rastline zmanjšujejo številčnost strun v tleh.

Zeleni svet priporoča:

 

 

Proti strunam kombiniramo različne naravne rešitve. Učinkovito si pomagamo predvsem s Strunalom, ki je učinkovit in varen. Če ni dežja je treba površino po uporabi zaliti in počakati 14 dni s setvijo in sajenjem vrtnin.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 10 m2 (1 kg).
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup pripravka Strunal, ki zadošča za 50 m2 (5 kg).

Za nasvet in pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličete na 080 11 81.

natisni članek

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


7 komentarjev na “Kako ustavimo strune v vrtu?

 1. Helena

  Ličinke odložijo hrošči. Zakaj nihče ne objavi slike hrošča, mogoče bi bilo dobro uničiti te hrošče?

  Odgovori
 2. marjetka

  Pozdravljeni. Kako pa bi naj ravnali sedaj, ko je prst premočena in je čez par dni napovedano ponovno deževje? To pomeni, da naša prst letos ne bo več suha. Deževje vsako jesen poskrbi, da prst ostane mokra do naslednje pomladi.
  LP, Marjetka

  Odgovori
 3. Tone Kranjc

  Pred zimo preko terase, po fasadi proti strehi plezajo črne gosenice, podobne strunam, vendar črne in ko jo pohodiš zahrusta. Živijo v zemlji in spomladi, če preživijo v hiši, se vračajo iz hiše v zemljo. Kaj so to za ene gosenice ali stonoge in kako jih odpraviti ?

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *