Katere sorte paradižnika vam priporočamo?

Nove in zanimive sorte paradižnika

Gojenje paradižnika

Predstavljamo vam posebne sorte paradižnika, ki vam bodo popestrili vrt in kuhinjo. S setvijo paradižnika z sadike pričnite od konca februarja naprej. Setev lahko opravite vse do sredine marca.

Katere posebne sorte paradižnikov priporočamo za domačo setev?

Za vzgojo lastnih sadik iz semena priporočamo hibride, ki so označeni z oznako F1. Hibridi dajo bolj izenačene in zanesljive pridelke.

sadike paradiznika na okenski polici

Sorta črni krimski (Noire de crimee) je odličen zgodnji solatni paradižnik. Ljubitelji mesnatih plodov izberite sorto Follia ibrido F1.  Za pripravo omak sejte sorto Scipio hibrid F1. Z velikimi plodovi vas bo gotovo navdušil Montecarlo hybrid F1.

Za urbane vrtičkarje, ki se poslužujejo gojenja v loncih priporočamo izjemno zanimivo sorto češnjevca Marasca hybrid F1, ki je zgodnja in rodi obilo manjših plodov.

Kliknite na sliko za ogled galerije semen:

  

KLIKNITE TUKAJ za naročilo semen posebnih in klasičnih sort paradižnikov.
Za nasvet nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

Tabela 1: Posebne sorte paradižnika in osnovne lastnosti

prenesi tabelo PDF

Ne pozabite na klasične dobro poznane sorte

Sorta Volovsko srce, Cuor di bue.

 

Vsem dobro poznano volovsko srce – Cuor di bue je srednje zgodnja sorta, visoke rasti in dobre rodnosti. Plod je mesnat in vsebuje malo semena.

Ljubitelji velikih in mesnatih in okusnih sort boste zagotovo navdušeni s sorto Costoluto fiorentino in sorto Marmande.

Če želite klasičen pelat sejte uveljavljeno sorto San Marzano. Zelo rodna sorta češnjevca Red cherry bo postregla s številnimi rdečimi mesnatimi češnjevimi paradižniki z malo semen.

Kliknite na sliko za ogled galerije semen:

  

Kaj nam zagotavlja nakup dobrega semena?

Če seme kupimo v trgovini imamo zagotovilo, da bo pridelek takšen, kot je uraden opis sorte. Vsaka sorta rastlin je tudi uradno preizkušena. Če sejemo ali sadimo določeno sorto rastline je v času pobiranja pridelka med to skupino rastlin pridelek povsem enak. Zadovoljni smo tudi s pridelkom.

Kje lahko kupimo seme, ki ga bomo sejali?

Seme, ki ga bomo sejali za sadike ali na vrt, toplo gredo, neogrevan rastlinjak, okensko polico lahko kupimo v različnih trgovinah. V zadnjem času seme brez težav kupite tudi preko spleta. Vsekakor na spletu pridobite tudi veliko znanja, ki ga potem lahko uporabite v domačem vrtu, balkonu, terasi.

Preko naše spletne trgovine lahko kupite kakovostna semena paradižnika, paprike, čilijev in ostalih plodovk. Najdete lahko tudi pakete različnih solat, cvetlic, dišavnic in drugih semen, ki zadostujejo potrebam vsakega vrtičkarja.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo semen posebnih in klasičnih sort paradižnikov.
Za nasvet nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

Kaj naredimo z vrečicami po setvi?

Ko seme posejete na vrt je dobro, da vrečice shranite in jih ne zavržete. V posebno beležko ali na računalnik si zabeležite katero sorto ste sejali in kdaj. Spremljate jo vse do pobiranja pridelka, tako boste natančno vedeli katera sorta vam zagotavlja najboljši pridelek in vam je najbolj všeč.

Vrečice s semenom nikoli ne polagajte na tla, da ne veže vlage, takoj jo shranite na suho mesto. Semenske vrečke je treba shraniti tudi zaradi pritožb. Če jih zataknete na vrtu in jih spere dež, uniči veter, sonce, potem pritožbe niso mogoče.

Kako ravnamo z neporabljenim semenom?

V članku smo že omenili, da vrečic z neporabljenim semenom nikoli ne polagajte na tla, da ne vežejo vlago. Najbolje je, da jih takoj po setvi zaprete s sponko, elastiko, zalepite, saj seme v odprti vrečki hitro izgublja kaljivost.

Takoj po setvi ga spravite v žep in potem vrečko odnestite v suh, hladen in temen prostor. Vrečke nikoli ne odlagajte na vetrobransko steklo avtomobila ali drugače izpostavljjte močnemu soncu. Tudi v trgovinah ne kupujte semena, ki je ob oknu in je izpostavljeno soncu.

Zeleni svet priporoča:

V januarju in februarju se posvetujte katere rastline boste sejali v tem letu. S setvami za domače sadike boste popestrili bogasto okusov domače zelenjave, saj vseh sort ni mogoče kupiti v obliki sadik. Vsekakor priporočamo tudi setev iz semena na prosto, tople grede, tunele in neogrevane rastlinjake.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo semen posebnih in klasičnih sort paradižnikov.

KLIKNITE TUKAJ za ogled semen paradižnika, paprike, čilijev, solat, cvetlic, zelišč in ostalih vrtnin, ki jih sejemo na prosto in za sadike. Za nasvet nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

© Zeleni svet

natisni članek

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


4 komentarjev na “Katere sorte paradižnika vam priporočamo?

 1. mateja

  ali je sedaj že tudi pravi čas da vsejem baziliko, ker je zelo dobra soseda paradižnka lep snežendan vam želim

  Odgovori
   • mateja

    Pozdravljeni, baziliko bom sama vzgojila na okenski polici, tam je toplo, svetlo. Potem po 15 maju bom sadike presadila v vrt kot trojček paradižnik, tagetis in bazilika. Zato bi že kar vsala baziliko da bodo sadike dovolj močne in velike. in ne podivjane saj jih bi postopoma navajala v aprilu na pravo temperaturo.

    Odgovori
 2. Pia jakobič

  zakaj oglašujete hibridne sorte paradižnika??? Ker je 1. leto uspeh zagotovljen, potem pa iz njega ni nič več? Objavljajte kot priporočilo raje samonikle, obstojne sorte. Vrtičkarji nismo proizvodna podjetja, ki gradijo le na enoletnem, komercialnem donosu!

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.