Kolobarjenje s paradižnikom, papriko in drugimi plodovkami

Kliknite na video za ogled.

Kako kombiniramo paradižnik, bučke in ostale plodovke na vrtni gredi?

Paradižnik, paprika in ostale plodovke so si med seboj nevtralne, zato si v kombinaciji ne škodijo in tudi ne koristijo. V spomladanskem obdobju jih na vrt običajno sadimo kot zadnje vrtnine v 4 ali 5 poljnem kolobarju.

paradizniki

Pri kombinacijah na skupni gredici pazimo, da paradižnik ne senči paprike, čeprav paradižnik velja za nekoliko neugodnega soseda papriki. Prav tako naj drugih plodovk ne senčijo kumarice na opori.

Tabela 1: Dobri in slabi sosedje plodovk (kliknite na tabelo za prenos).

dobri-slabi-sosedje-plodovk

KLIKNITE TUKAJ za tabelo dobrih in slabih sosedov vrtnin in zelišč.

Polovico rastlinjaka zasadimo s paradižnikom, papriko in jajčevcem

V rastlinjaku skupaj sadimo paradižnik, papriko in jajčevec. Pri tem upoštevamo, da paradižnik sadimo ob rob saj tako mu poleti ne bo prevroče. Omenjene vrtnine naj zasedejo polovico rastlinjaka. Na drugi polovici sadimo kumare, bučke, blitvo, dolgo vigno, por in peteršilj. Tako tudi znotraj rastlinjaka vzdržujemo primeren kolobar.

Kaj sadimo med paradižnik, papriko in jajčevec?

Med vrste paradižnika, paprike in jajčevca spomladi običajno sadimo solato, da izkoristimo vmesni prostor. Med vse plodovke lahko sadimo tudi baziliko. Ob jajčevec sadimo kapucinke, ki zmanjšajo prisotnost koloradskega hrošča. Na paradižniku bo manj strun, če je v bližini kapucinka.

Paprika v vmesnih prostorih solata in po robu bazilika.

Paprika v vmesnih prostorih solata in po robu bazilika.

V drugi polovici avgusta pod paradižnik sejemo motovilec ali sadimo špinačo. Spodnje liste paradižnika navadno že porežemo saj nimajo več svoje funkcije. Tako pod paradižnikom pridobimo dovolj prostora in svetlobe za nove vrtnine.

Druge primerne kombinacije s plodovkami

Na večjih gredah med sladko koruzo sadimo kumare ali bučke. Sladka koruza je plodovkam zelo koristna, ker v ozračje sprošča ogljikov dioksid CO2, ki je plodovkam zelo koristen. Z bučami lahko kombiniramo tudi nizek fižol. Nizek fižol zemljo dodatno bogati z dušikom, ki je pomemben za rast.

Vse plodovke potrebujejo namensko gnojilo

Za gnojenje manjših površin uporabimo organsko gnojilo drobnejše granulacije (BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke). Na večjih gredicah uporabite konjski gnoj v obliki pelet in ga vdelajte v zgornji sloj tal. Konjski gnoj v peletih je brez semen plevelov.

dognojevanje-gnojilo-drobnejse-granulacije

KLIKNITE TUKAJ – BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke (manjše površine).
KLIKNITE TUKAJ – BIO konjski gnoj v peletih (večje površine).

Ne pozabimo na dognojevanje v kasnejšem obdobju

Takoj po sajenju in mesec dni po presajanju poskrbite za dognojevanje s tekočim organskim gnojilom za paradižnik in zelišča.

S tekočim organskim gnojilo skrbimo za redno dognojevanje v 10 dnevnih presledkih. Tekoče organsko gnojilo vsebuje veliko kalija, ki pospešuje zorenje in izboljšuje okus pridelkom. Za gnojenje paradižnika in zelenjave ter drugih rastlin zmešamo 14 ml gnojila z 1 litrom vode.

dognojevanje-tekoce-gnojiloSadike se bodo bolje razvile, če jim ob sajenju v sadilno jamo dodate BIO substrat za paradižnik in zelenjavo, ki je sestavljen iz šote, lesnih vlaken, komposta in kamene moke. V sadilne jame ga dodajamo paradižniku, papriki, kumaram, bučkam in ostalim plodovkam.

Zeleni svet priporoča

Za osnovno gnojenje uporabimo organska gnojila drobnejše granulacije (BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke). Na večjih gredicah uporabite konjski gnoj v obliki pelet.

Takoj po sajenju in mesec dni po presajanju poskrbite za dognojevanje s tekočim organskim gnojilom za paradižnik in zelišča. Sadike se bodo bolje razvile, če jim ob sajenju v sadilno jamo dodate BIO substrat za paradižnik in zelenjavo.

KLIKNITE TUKAJ za BIO substrat za paradižnik in zelenjavo (zemlja).
KLIKNITE TUKAJ za BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke (manjše površine).
KLIKNITE TUKAJ za BIO konjski gnoj v peletih (večje površine).
KLIKNITE TUKAJ za tekoče organsko gnojilo za paradižnike in zelišča (dognojevanje).

Davor Špehar, Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


komentar na “Kolobarjenje s paradižnikom, papriko in drugimi plodovkami

  1. andrej

    Ja takole,z veseljem preberem vaše nasvete ki so mi v veliko pomoč.imam pa vprašnje.zanima me kako se oprašijo paradižik,jajčevec in paprika,vse to imam na gredici katera je zaščitena z vrteksom.
    Hvala za odgovor.

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.