Spoznajte novo jagodičje

Fourberry je na trgu že nekaj let

Fourberry je v preteklosti krasil predvsem okrasne vrtove. To je predvsem zasluga prijetno dihtečih rumenih cvetov in listja, ki se jeseni obarva v rdečkasto barvo. V zadnjem času so z žlahtnenjem pridobili sorte, ki imajo plodove primerne za svežo porabo in predelavo.

Sorta fourberry-ja ´Black Gem´

Sorta fourberry-ja ´Black Gem´

Tabela 1: Sorte fourberry-ja in njihove značilnosti

Sorte-fourberry-ja-in-njihove-znacilnosti

KLIKNITE TUKAJ  in si preberite več o gojenju jagodičja v domačem vrtu.

Na zgornji povezavi kjer najdete tudi obširnejša navodila za gojenje malin, robid, ribeza, kosmulje, ameriških borovnic in ostalega jagodičevja. Pri vzgoji vam bodo zagotovo pomagali tudi celoviti nasveti gojenje drugih sadnih vrst.

Sajenje in rez fourbery-ja

Tako kot ribez tudi fourberry sadimo nekoliko globje v tla, da se bolje obrašča s poganjki. Ob sajenju v sadilno jamo dodamo kompost, nekaj šote, tla rahlo zakisamo še z žaganjem iglavcev.

Rez opravimo podobno kot rdeči ribez. To naredimo tako, da starejše veje od 5-ih let izrežemo do tal. Za vzdrževanje rodnosti v prihodnjih letih iz tal pustimo izraščati mlade močne poganjke. Če grm osipamo, dosežemo boljšo rast novih poganjkov.

Sibirsko borovnico obiramo že meseca maja

Plodovi sibirske borovnice so prvi v sezoni in v domačem vrtu se jih veselimo že meseca maja. Nikoli je ne sadimo v kislo zemljo, ki ustreza samo ameriškim borovnicam. Te pa nimajo nič skupnega s sibirsko borovnico, ki najbolje uspeva v navadni vrtni zemlji.

Sibirska borovnica sorta ´Fialka´

Sibirska borovnica sorta ´Fialka´

Za boljše vraščanje sadike v sadilno jamo dodamo nekaj šotnega substrata in zrelega komposta. Rastlina bo bolje uspevala v odcednih in vlažnih tleh. Zbita ilovnata tla in stoječa voda nista primerno okolje za sibirsko borovnico. Ker rabi malo prostora jo lahko sadimo tudi v loncih. V vrtu jo sadimo na razdaljo 1 m.

Tayberry  je križanec med robido in malino

Tayberry

 

Križanec med robido in malino imenujemo tayberry. To vse bolj priljubljeno jagodičevje zori julija in avgusta. Če v domač vrt posadimo 4 m tayberry-ja lahko pričakujemo do 12 kg okusnih plodov.

Če želimo rastlino brez trnov, ki nam omogoča lažje delo v vrtu izberemo sorto »Buckingham«.

Malina brez trnov

Poganjki maline Little red princess so brez trnov, močni in dosežejo v višino 80 do 100 cm. Plodovi zorijo od sredine avgusta do oktobra. So srednje veliki, stožčasti, živo rdeči in odličnega okusa. V februarju jo porežemo na 5 – 10 cm visoko. Če jo skrašamo manj, zarodi na dvoletnih poganjkih že v juniju.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Za več informacij in pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na 031 848 038.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


5 komentarjev na “Spoznajte novo jagodičje

 1. Dragomir

  Ali se pri vas lahko kupijo sadike za paradižnik jajčevec na balkon, viseče jagode za na balkon in sadike paradižnika v plastenik vseh sort.???
  Kje se nahajate in kako se pride do vas?
  Jaz sem v Ljubljani- Šiška.
  Ali je že čas za sajenje na balkonu ki je zaprt z veliko svetlobe. Možno je obešati posode na stropu da visijo dol, posebno za jagode vzpenjalke???
  Lp.
  Nikolić

  Odgovori
 2. Marjana Burja

  Pozdravljeni
  Čestitke za nadvse poučno in uporabno osveščanje
  Prepozno sem videla vaš prispevek o jagodičevju.
  Pred 3 tednu sem kupila s šmarsko hrušico – kaj menite o tem? Kako naj jo negujem, da mi bo čim bolj delala in dajala plodove?
  Sem kar v dilemi – ali naj jo pustim v zemlji ali rajši kupim sibirsko borovnico in bom imela več od nje-kaj menite vi?
  Marjana

  Odgovori
 3. Nada

  Pozdravljena ga.Marjana,jaz imam šmarno hrušico in vam povem ,da ni občutljiva in vsako leto imam pridelek,zori postopoma,tako da jo malo dlje obiramo.Rezala jo nisem še nič ker se ni razbohotila.Posadite jo in ne bo vam žal lep pozdrav Nada Brili

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.