Ohranite zdrav krompir

Zdrav in bogat domač pridelek krompirja je za vsakega ljubitelja vrtnarjenja pravo bogastvo. V članku vam bom poizkusil svetovati kako se spopasti z najpogostejšimi nadlogami krompirja v domačem vrtu.

Koloradski hrošč je vsakoletna nadloga

Koloradski hrošč

Koloradski hrošč

Koloradski hrošč prezimi v tleh starega krompirišča, kjer konec aprila ali v maju opazite drasle osebke. Iz tal prihajajo, ko so tla na globini 10 cm ogreta na 15 °C, oz. je temperatura zraka višja od 15 °C.

Množični let odraslih koloradskih hroščev opazite pri temperaturi okrog 25 °C. Po kratkem hranjenju s cimo (listi) krompirja v maju in delno v juniju odložijo jajčeca na spodnjo stran listov.

Ustavite požrešneža

Ličinke koloradskega hrošča

Ličinke koloradskega hrošča

V domačih vrtovih je najbolj priljubljeno pobiranje odraslih oblik koloradskega hrošča in večjih ličink. Na manjših parcelah zelo pogosto uničujete tudi jajčeca na listih.

Za manjšo dejavnost škodljivca ob krompirju posadite kapucinke, ognjič in v vrsti kakšno rastlino hrena. Ker vseh škodljivcev ročno ne boste učinkovito odstranili za zatiranje uporabite tudi ekološke pripravke.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Listne uši ne predstavljajo velikih težav

Listne uši na jedilnem krompirju običajno ni treba zatirati, saj ne povzročijo večje škode. Povsem drugače pa je s semenskim krompirjem, kjer obstaja velika nevarnost, da ga uši okužijo z virusi. Krompirjev virus Y ošibi rast zelenih delov, pri nekaterih sortah pa povzroči tudi nekroze oz. trohnenje gomoljev.

Zelo pozorni bodite na pojav nematod oz. krompirjevih ogorčic

Krompirjeve ogorčice ali nematode uvrščamo med karantenske škodljivce, ki so prisotne v vsem zgornjim Posočju. Zato je tam pridelava krompirja omejena samo za lastne potrebe. Bolezenska znamenja napada krompirjevih ogorčic so nespecifična in se sprva pojavijo v manjših otokih.

Rastline v začetku junija kažejo znake zaostalosti v razvoju. Postanejo blede, kot, da jih manjka vode in hranil, tudi cvetijo nekoliko kasneje, zato te znake hitro spregledate.

vrtne karte

Kako nadzorovati ogorčice?

Z okuženih področij ne smete uporabljati gomoljev za sajenje oz. razmnoževanje, prepovedan je tudi prenos zemlje ali gnoja na druga področja. Po končanem delu je treba dobro očistiti obutev, orodje, upoštevajte tudi najmanj tri letni kolobar, izbirajte med zgodnjimi sortami, sadite odporne sorte.

Za zeleno gnojenje sejte oljno redkev in gorjušico, ki tla očistijo krompirjevih ogorčic oz. nematod. V vrtu je treba ohranjati tudi živa tla, v katerih se razvije dovolj namatodam sovražnih organizmov. Kapucinka, ognjič in tagetes naj bodo v vrtu vedno prisotni, saj ravno tako zmanjšujejo število tega škodljivca v tleh.

Krompirjeva plesen je najbolj pogosta bolezen

Največ težav s krompirjevo plesnijo boste imeli v vlažnih in toplih letih in to samo na poznih sortah krompirja. Gliva krompirjeve plesni napada vse zelene dele krompirja in gomolje, korenine pa niso prizadete.

krompirjeva plesen

krompirjeva plesen

 

Na listih najprej opazite blede klorotične pege, ki hitro prehajajo v sivo barvo, tkivo se posuši, listje pa lomi.

Kaj storiti, ko se plesen pojavi?

Če je krompir zaradi krompirjeve plesni napaden zgodaj, odstranite okužene rastline ali liste, gomolje pa uporabite za kuho. Če je napadena vsa gredica ali njiva, je smiselno, da ne glede na velikost gomoljev, nadzemni del rastline pokosite in odstranite.

S tem ustavite širjenje bolezni na gomolje. Gomolje pustite v zemlji dobrih 14 dni, da se še ne dozorela kožica utrdi in dozori. Tako boste ohranili zdrav pridelek, ki ga boste lahko skladiščili dokaj dolgo.

Več o rastlinskih boleznih preberite v članku in prisluhnite nasvetu z Mišo Pušenjak.

Ukrepi za zmanjšanje škode

Da krompirjeva plesen ne povzroči velike škode v domačem vrtu vedno sadite samo semenski, v trgovinah kupljen, z deklaracijami označen krompir.

Izbirajte med odpornimi sortami, ne pozabite na vsaj tri letni kolobar, upoštevajte sadilne razdalje, ne pretiravajte z gnojenjem. Pridelek krompirja varujte z ekološkimi pripravki.

Strune so najbolj nevaren in nadležen škodljivec v vrtu

Strune so ličinke hroščev, ki ostanejo v tleh 3 leta, na krompirju objedajo gomolje, drugod pa korenine in korene. Z registriranimi pripravki jih zatirate v vegetaciji ob sajenju, osipavanju, ali pred pojavom prvih poganjkov.

V boju proti strunam si lahko pomagate tudi z rastlinami, ki jih posejete in zakopljete v tla. Med te rastline uvrščamo ajdo, proso, belo gorjušico in lan, saj  te rastline pomembno zmanjšujejo številčnost strun v tleh.

Nekaj dela opravijo tudi naravni sovražniki, organske zastirke in vabe. V domačem vrtu naj si občutljive rastlinske vrste, kot so krompir, korenček in solata na istem zemljišču sledijo šele po nekaj letih.

natisni članek

 © Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.