Orjaški bambus

Bambusi v Sloveniji niso novost

Kot eksotičen dodatek krasijo že marsikateri vrt ali skrivajo privatno življenje v obliki žive meje. Le redko pa boste videli orjake višje od 15 m. Bambusov je po svetu več kot 1400 vrst. Spadajo v družino trav in so sestrska skupina koruzi, pšenici, ječmenu … ter seveda vsem »divjim« travam.

orjaski-bambus

Večina bambusov je tropskih, vendar lahko v našem zmernem klimatskem pasu dobro uspeva nekaj 100 vrst s pestrim naborom različnih značilnosti: različne dimenzije listov in stebel; različne oblike in obarvanosti stebel.

Hitra rast

mladi sejancki-orjaski-bambus

Poganjki zrastejo do svojih končnih dimenzij v eni rasni sezoni, kar pri orjaških bambusih pomeni tudi več 10 cm dnevno – v tropih rekordno celo 91 cm!

Najpomembnejši lastnosti, ki bambusom omogočata impresivno rast in višino, sta rizomski koreninski sistem, ki skladišči rezervne snovi, in lignifikacija stebel, ki omogoča rastlini trdnost.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne brezplačne nasvete. Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi prijateljem.

Kako uporabimo orjaški bambus

Bambusi so zaradi hitre rasti trajnosten vir stebel. Velikane v tujini imenujejo kar “lesni” bambusi, saj iz stebel izdelujejo parkete, lepljene plošče, pohištvo. Iz vlaken pletejo ograje, panele, košare, klobuke. Uporablja se tudi v tekstilni industriji in papirništvu.

orjaski-bambus-1

Bambus je lepa okrasna rastlina, služi pa lahko tudi kot obnovljiv vir količkov. Glede na velikost vrta in učinek, ki ga želimo doseči, ga lahko sadimo posamič, v vrsto za mejico (za zaščito pred vetrom, soncem ali radovednimi pogledi) ali v gaj.

Vzdrževanje

Je nadvse enostavno. Kot vsaka trava, tudi orjaški bambus potrebuje vlažno prst, ne prenaša pa namočenosti. Rastlina vam bo z listi sama kazala svoje potrebe: zviti nakazujejo sušo, povešeni močo, rumeni ali rjavi pa pomankanje dušika.

AllTerran BAMBOO

Je ime in vizija vrtnarije specializirane za orjaške bambuse. V njej želimo na enem mestu ponuditi obiskovalcem kvalitetne sadike, bodoče lastnike opremiti z vsem potrebnim znanjem in nuditi storitve za saditev, vzdrževanje, omejevanje in obrezovanje bambusa.

Z vašo podporo in širjenjem vesti je vizija zagona vrtnarije lahko udejanjena že v prihajajočem maju!

Več o projektu lahko najdete TUKAJ.

Sledite nam lahko na naši FB strani.

Veseli bomo vaše podpore in deljenja informacij!

Uroš Videmšek, univ. dipl. biolog, AllTerran BAMBOO

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *