Posebne sorte malin

Kliknite na sliko za ogled videa:

KLIKNITE TUKAJ za opise sort posebnih malin.
Za nakup nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

Sorte malin za domač vrt

Sorte malin ločimo po barvi plodov in po času zorenja. Najdebelejša je sorta Radziejowa. Poznamo tudi sorto z najdaljšimi plodovi. Rumene plodove ima sorta Golden Queen, odlična je tudi malina Bristol, ki ima črne plodove. Brez opore pa lahko gojimo sorto maline Polana.

posebne-sorte-malin-tabela

prenesi tabelo PDF

Omenimo naj še japonsko vinsko malino, ki je sorodnica malin. Manjši plodovi se razvijejo na močnih in trnatih rozgah. Zori v poletnem času julija in avgusta.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort posebnih malin.
Za nakup nas lahko tudi pokličete na 031 848 038.

Enkrat in dvakrat rodne maline

V osnovi jih ločimo na enkrat in dvakrat rodne sorte. Večkrat rodna je samo sorta Erika, ki rodi dvakrat na leto. Ostale sorte v tabeli so enkrat rodne. Največkrat sadimo dvakrat rodne sorte, ki so zelo priporočljive in enostavne za ljubiteljsko gojenje na vrtovih.

malina-polana

Rez malin v domačem vrtu

Maline režemo lahko jeseni še bolje pa spomladi, ko lažje določimo, kateri poganjki so suhi, poškodovani ali celo pozebli.

Pri enkrat rodnih malinah večino močnejših, debelih poganjkov (rozg) prikrajšamo na višino 1,5 m. Bolj bujne sorte režemo višje. Pregoste, slabše, bolne poganjke porežemo v tla, tako kot pri dvakrat rodnih malinah.

Dvakrat rodne maline je najbolj enostavno spomladi ali jeseni porezati do tal. Rez opravimo v tla, da ne puščamo „štrcljev“.

Sajenje malin

Maline sadimo jeseni ali spomladi. Sadike so gojene v lončkih. Sadimo jih nekoliko globje (5 cm), da se bolje obrastejo z močnejšimi rozgami.

Obiranje in skladiščenje malin

Maline obiramo zjutraj in jih nemudoma shranimo na hladno (2 ºC), da so plodovi obstojnejši. Maline uživamo največkrat sveže ali jih predelamo v sokove marmelade ali malinovec. Lahko jih tudi zamrznemo za kasnejše obdobje. Zamrzujemo posamezne plodove na pladnju in jih šele zamrznjene vstavimo v posode, da se plodovi ne sprimejo, ker jih bomo sicer težko ločili.

Poleg plodov so pri malinah uporabni tudi mladi listi, ki jih lahko uporabljamo kot čajni nadomestek.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si domač pridelek jagodičja, ki ga lahko posadite v vrt, posode in korita. Plodovi jagodičja imajo izredno pozitiven učinek na organizem in so enostavni za vzgojo.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort posebnih malin.

Za nakup nas lahko tudi pokličete na 031 848 038  ali pišete na trgovina@zelenisvet.com. Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 

9 komentarjev na “Posebne sorte malin

 1. Monika MARIN

  Dober dan.
  Kako je z malinami na Primorskem in poletji. Moja izkusnja je bolj slaba. Vročina poleti in kljub zalivanju je pridelek slab. Kam saditi, da bo kaj iz njih? Kako zalivati?
  Hvala.
  Monika

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na Primorskem bo potrebno več namakanja v poletnem času, v zadnjem času so vse pogostejše tudi spomladanske suše. Uporabite organsko zastirko, kot je slama, lubje in posebne tkanine, ki se uporabljajo v ta namen.

   Odgovori
  • Josip FRANKO

   Lep pozdrav iz PREKMURJA,
   jaz sem imel isto težavo. Kosem maline presadil na delno senčno lego (severovzhodno stran objekta),so pa zelo bujne rasti in kar dobro rodijo z mnogo manj zalivanja.
   Adijo in dosti pridelka Ti želim
   JOSIP

   Odgovori
 2. Renata

  Pozdravljeni,

  namenila sem kupiti sadike malin Polana, pa je zanima, če rabijo kakšne posebne pogoje in kako se jih obrezuje?

  Odgovori
 3. Tina

  Pozdravljeni,
  podedovali smo vrt z malinami in ne vemo, katere so enkrat in katere dvakrat rodne. Kako jih lahko ločim (zaradi obrezovanja)? Hvala za odgovor.

  Odgovori

Pusti komentar

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *