Požrešne gosenice pušpanov 

Kliknite na video za ogled. Seznanite se z učinkovitim bojem proti vešči.

KLIKNITE TUKAJ za ogled pripravka v  razpršilu, ki deluje na grizoče in sesajoče škodljivce.

Škodo povzroča gosenica pušpanove vešče

Pušpanova vešča je tujerodna, invazivna vrsta metuljev. Gosenice, ki povzročajo škodo, se zelo hitro razmnožijo na vseh vrstah in sortah pušpanov. Ena gosenica laho obgrize tudi do 50 pušpanovih listov. Pušpani se po močnem napadu slabo obraščajo, lahko se tudi povsem posušijo.

Pušpanova vešča je v Evropo zašla z uvozom sadik iz Kitajske. V Nemčiji so jo prvič opazili leta 2007. Ker ima pušpanova vešča premalo naravnih sovražnikov se škodljivec nemoteno in hitro razmnožuje in je prisotna praktično že po vsej Evropi. Naravni sovražniki so sicer ptiči, zato poskrbimo za njih v vrtovih, saj nam bodo tudi oni pomagali pri lovu.

Vešča in poškodba na pušpanu.

Vešča in poškodba na pušpanu.

V Sloveniji je bila opazna v letu 2009 in 2010. V letu 2011 so jo množično opazili v Pomurju. Izredne vremenske razmere v letu 2014 so vplivale na prerazmnožitev pušpanove vešče, ravno tako v letu 2015, ko so bile vremenske razmere za razvoj vešče še ugodnejše. Množični pojav je bil opazen tudi v letu 2016.

Kako prepoznamo pušpanovo veščo?

Zelo težko bomo opazili jajčeca, ki jih samice odlagajo na spodnjo stran listov. Ko se iz jajčec razvije gosenica, ki so v začetni fazi razvoja vzdolžno progaste, fluorescentno zelene barve s črnimi pikami in progami jih lažje opazimo.

Zapredek gosenice pušpanove vešče.

Zapredek gosenice pušpanove vešče.

Kasneje so rjavkaste barve in jih v množičnem številu opazimo v pajčevinastih zapredkih. V stadiju zapredka je velikokrat pozno saj je škode na rastlinah že veliko in prav temu primerno je tudi število gosenic.

  

Preventivno opazujmo svoje rastline

Najučinkovitejša je preventivna kontrola v času izleta metuljev, že od začetka aprila. Svoje pušpane vsak dan pregledujmo. Rastlino preprosto razpremo in bodimo pozorni na pajčevinaste zapredke med vejicami. V teh zapredkih se gosenice razvijajo do stadija odrasle živali – metulja.

Preventivni pregled pušpana.

Preventivni pregled pušpana.

Ob nakupu novih pušpanov bodimo pozorni na prisotnost gosenic. Kupujmo rastline tam, kjer zaupamo, da so strokovno oskrbovane. Danes je večina rastlin uvoženih. Nekatere rastline prihajajo tudi iz vrtnarskih obratov, kjer je kontrola in varstvo pred omenjenim škodljivcem oporečna.

Invazivne gosenice se hitro širijo

Od začetka aprila bodimo pozorni na prvi pojav gosenic. Dokler so še majhne jih bomo uspešno zatrli s pripravki za varstvo rastlin. Uporabite pripravke, ki se uporabljajo za zatiranje grizočih žuželk na okrasnih rastlinah. Na posameznih pušpanih je možno tudi ročno pobirati zapredke z gosenicami. Z pobiranjem nismo vedno 100 % uspešni, kar pomeni da nekaj gosenic le preživi in se razmnožuje dalje.

Posebno pozornost namenimo živim mejam in večjim primerkom, saj je cena izgube tako velikih rastlin izjemno visoka. Pušpani se po uničujočem objedanju le stežka obrastejo ali celo posušijo. Živih mej in umetelno oblikovanih topiarjev ne bomo več ohranili v željeni obliki.

KLIKNITE TUKAJ za ogled pripravka v  razpršilu, ki deluje na grizoče in sesajoče škodljivce.

Kako hitro in učinkovito ustaviti napad

Takoj, ko opazimo napad pušpanove vešče uporabimo pripravek s sistemičnim delovanjem. Izberimo pripravek, ki ni nevaren za čebele in škropljenje opravimo 2 krat v razmiku enega tedna.

Za manjši nasad ali posamezne rastline uporabimo škropivo v razpršilki. Škropivo v obliki koncentrata pa moramo vmešati samo v škropilnico.

skropljenje-puspana

Nanos škropiva na napaden pušpan.

Za učinkovit nanos škropiv uporabimo kakovostne škropilnice. Izbirajmo vedno tiste škropilnice, ki imajo možnost nastavitve ustreznega curka za nanos škropilne raztopine v notranjost grma.

Pušpanova vešča ima več generacij letno, zato bo potrebno večkratno škropljenje in kontrola prisotnosti škodljivca.

Kratek namig:
Ob škropljenju je potrebno grm pušpana razpreti in poškropiti tudi notranjost, ne le po vrhu.

KLIKNITE TUKAJ za ogled pripravka v  razpršilu, ki deluje na grizoče in sesajoče škodljivce.

Nekaj besed o pušpanu

Pušpan je tradicionalni slovenski grm. Krasi tako podeželjske kmečke vrtove, kot tudi mestna urbana središča. Zastopan je na balkonih in terasah, kjer ga brez težav dolgo gojimo tudi v loncih. Ker je vednozelen grm, nam služi kot odlična živa meja. Pušpan lahko oblikujemo v najrazličnejše oblike, kot so kroglaste, spiralne piramidalne …

strizeni-puspani-angleski-vrt-Erdig

puspanov-vrt

Vrtni umetniki pušpane oblikujejo v topiarje najrazličnejših oblik. Uporabimo ga tudi za obrobe vrtov, ali preprosto kot samostoječ naravno rastoč grm.

Da se našim obstoječim pušpanom ne bo potrebno odpovedati, upoštevajte naš nasvet. Če pa vseeno želite saditi novo pušpanovo živo mejo, pa velja to odločitev postaviti na tehtnico.

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo na visokih gredah. Če so naši nasveti uporabni, jih posredujte tudi vrtnarskim prijateljem. Omogočamo vam tudi cenovno ugodno vrtnarjenje.

KLIKNITE TUKAJ za ogled pripravka v  razpršilu, ki deluje na grizoče in sesajoče škodljivce.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


4 komentarjev na “Požrešne gosenice pušpanov 

 1. tone

  Ali gre ta gosenica po uničenju pušpana tudi na druge vrtnine in podobno na vrtu.
  N. pr. na zelje , ohrovt , solato

  Hvala za odgovor

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v glavnem napada pušpan. Tekom vegetacije pa se lahko razmnožijo podobne gosenice tudi na ligustru, boru in drugih rastlinah.

   Odgovori
 2. Tone

  Tudi jaz sem imel hude probleme z gosenicami.Tudi po tristo sem jih pobral v enem popoldnevu,na koncu sem moral vseeno pušpan posekat.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *