Sajenje krompirja v domačem vrtu

Za vrtičkarje so primerne zgodnje sorte

V Sloveniji je najbolj poznana in priljubljena sorta krompirja “kifeljčar” ali kresnik. V našem vrtu bomo sadili krompir sorte Arrow, ki je najzgodnejša sorta krompirja v Sloveniji. Ta sorta bo uspešno nadomeščala „kifeljčarja“, ki je tudi nekoliko zahtevnejši za izkop.

Sorto Arrow z vrta poberemo 55 do 60 dni po sajenju. Tako se bo na vrtu hitro sprostil prostor za poletne vrtnine, ki bodo zagotavljale jesensko zimski pridelek.

Semenski krompir sorte Arrow

Semenski krompir sorte Arrow

KLIKNITE TUKAJ za 22 preizkušenih krompirjevih receptov iz vse Slovenije.

Krompir smo sadili tudi na francoski način

Pri francoskem načinu sajenja krompirja ni treba pripravljati tal za sajenje z oranjem. Gomolje krompirja položimo na tla in jih zastremo s 30 cm plastjo slame. Korenine krompirja rastejo v zemljo, zeleni del se prebije čez slamnato zastirko, gomolji pa rastejo na površini zemlje pod slamo in v njej.

Pred zastiranjem pognojimo tla z organskim gnojilom v obliki pelet (npr. konjski gnoj v obliki pelet). Drugič bomo gnojili na slamo ob močnejšem razraščanju zelenega nadzemnega dela.

Francoski način gojenja krompirja

Francoski način gojenja krompirja.

Po sajenju ni potrebe po osipavanju ali okopavanju. Debel sloj slame zaustavi rast plevelov. V sušnem obdobju slama zadrži dovolj vlage za rast gomoljev.

Ob spravilu pridelka slamo le odgrnemo in poberemo gomolje, ki rastejo na dosegu roke. Gomolji so ob spravilu brez zemlje, lepega videza, zdravi in kakovostni. Takšen način pridelave krompirja priporočamo vsem, ki si želite olajšati delo s krompirjem. Zelo je primeren je za vse „lene“ vrtnarje.

Sadili smo semenski krompir Arrow

Sorta Arrow bo dejansko prvi domač krompir za pečenje z domačega vrta. Barva kožice je rumena, barva mesa je bela. Gomolji so podolgovato ovalni s plitvimi očesci.

Sorta je primerna za pridelavo kvalitetnega krompirja za kuhanje in pečenje. Kožica je lepa in gladka, zato je sorta Arrow odlična za pranje.

Recept za hiter in kvaliteten krompir

Za hiter in kvaliteten pridelek krompirja sorte Arrow je treba poskrbeti za nakaljevanje in sajenje v ogreta tla. Krompir sadimo v tla, ki so ogreta na 9 stopinj C.

Z nakaljevanjem lahko dolžino vegetacije še skrajšamo. Tvori se tudi večje število gomoljev. Priporočamo globjo saditev in dobro osipanje, ker se gomolji tvorijo bolj pod površjem.

Sorta Arrow se tudi zelo dobro skladišči, zato je primerna za vse vrtičkarje, ki si želijo zgodjega krompirja in tudi krompirja za rano ozimnico.

 

Razdalja sajenja za zgodnje in pozne sorte krompirja

Zgodnje in zelo zgodnje sorte krompirja sadimo bolj skupaj in potrebujemo več semenskega krompirja. Srednje pozne in pozne sorte sadimo na širšo razdaljo v vrsti in med vrstama. Zato je tudi poraba semena manjša.

Zgodnje sorte krompirja sadimo bolj skupaj kot srednje pozne in pozne sorte

Zgodnje sorte krompirja sadimo bolj skupaj kot srednje pozne in pozne sorte.

 

Medvrstna razdalja pri sajenju krompirja

Medvrstna razdalja pri sajenju krompirja.

Zgodnje sorte krompirja sadimo na razdajo 25 do 30 cm v vrsti in 55 do 60 cm med dvema vrstama.

Srednje pozne in pozne sorte krompirja sadimo na razdaljo 50 cm v vrsti in 80 cm med dvema vrstama.

Koliko krompirja sadimo v domač vrt?

V domač vrt sadite toliko krompirja kot ga potrebujete. Z nakupom ne pretiravajte. Predlagamo, da izbirate med manjšimi pakiranji po 3 in 5 kg, ki so debelejše kalibraže (35 do 55 mm). Izbirajte med zgodnjimi sortami, ki vam zagotavljajo hiter pridelek mladega krompirja.

V spodnji tabeli si oglejte koliko krompirja sadimo v domač vrt. Kalkulacija porabe krompirja v spodnji tabeli je narejena za zelo zgodnje in zgodnje sorte krompirja, ki jih sadimo bolj na gosto.

Tabela 1: Količina krompirja za sajenje glede na površino in debelino gomoljev.

prenesi tabelo PDF

Iz tabele preberemo, da je za 5 m2 potrebno saditi 33 gomoljev zgodnjega krompirja. To število gomoljev najdemo v 3 kg pakiranju debeline 35 do 55 mm.

Na površino 10 m2 sadimo 5 kg semenskega krompirja debeline 35 do 55 mm. Za to površino porabimo 67 gomoljev zgodnjega krompirja.

Spravilo in shranjevanje krompirja

Krompir sorte Arrow bomo izkopali po 55 do 60 dneh po sajenju. Predvidevamo, da ga bomo porabili do zime.

Skladiščenje krompirja

Skladiščenje krompirja.

Najprimernejša temperatura za daljše skladiščenje krompirja je okrog 6 stopinj C. Pri višjih temperaturah je intenzivnost dihanja večja, povečajo se tudi izgube hranilnih snovi.

Pri nižjih temperaturah se škrob spremeni v sladkor, ki daje krompirju značilno sladek okus.

 

Pri skladiščenju pazimo, da krompir ni izpostavljen svetlobi, ker tako nastaja strupena snov (zelena barva na gomolju), ki ji pravimo solanin.

Kaj sadimo po izkopu krompirja?

Po spravilu zgodnjega krompirja se na vrtu hitro sprostil prostor za setev in sajenje radiča, endivije, črne redkve in ostalih vrtnin. Za zgodnjim krompirjem lahko sadite tudi brstični ohrovt, glavnati ohrovt, listnati ohrovt in zelje. Pri francoskem načinu sajenja krompirja je treba po spravilu krompirja pripraviti tla za setev ali sajenje.

Ali ste vedeli?

krompirjev cvet

Krompirjev cvet (Wikipedia).

 

Krompir so po prihodu v Evropo uporabljali kot okrasno rastlino. Cvetje je bilo uporabno za dekoracijo, zatikali so ga tudi v lase.

 

Najprej je bil krompir kot specialiteta cenjen pri bogatih meščanih. Kasneje je krompir rešil lakote veliko ljudi in postal priljubljen tudi na podeželju.

V času velike lakote je leta 1767 Marija Terezija izdala poseben ukaz o obveznem sajenju krompirja. Od takrat naprej je pri nas poleg kruha najpomembnejša hrana.

Zeleni svet svetuje in podarja:

Priporočamo sajenje zgodnjih sort krompirja. Tako v slabih dveh mesecih pridelamo odličen domač krompir. Tako običajno nimamo težav z boleznimi in škodljivci, ki bolj napadejo poznejše sorte. Vsem, ki imate radi krompir podarjamo še 22 preizkušenih krompirjevih receptov iz vse Slovenije.

KLIKNITE TUKAJ in podarili vam bomo 22 preizkušenih krompirjevih receptov iz vse Slovenije.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


9 komentarjev na “Sajenje krompirja v domačem vrtu

 1. Anica

  Kje se da kupiti sorte krompirja Esme, Aroww? V Kalia sem spraševala pa so rekli da sploh nimajo nebene od teh vrst, ki ste jih priporočali v oddaji na vrtu. Lp Anica

  Odgovori
  • Janez

   Anica, na našem koncu je bil Arrow cca 2 tedna nazaj v eni drugi agro trgovini, je pa v dnevu, dveh pošel.
   Kontaktiraj trgovino zeleni svet.
   Tudi nekatere druge spletne trgovine so ga ponujale.

   Odgovori
 2. Janez

  Lani mi je voluhar požrl več kot polovico krompirja, ranega in poznega.
  Bi vprašal, kako se obnese tale način s prekrivanjem slame glede voluharja? Pa glede strun, če bi bil morda to boljši način gojenja?

  Odgovori
 3. Alenka

  Mene pa zanima, ali je semenski krompir tretiran, ali ne. Kako gledate na ta dodaten vnos strupenih snovi v našo zemljo, posebno v tako mali prostor, kot so vrtički?

  Odgovori
 4. Vlasta

  Francoski način sajenja je zelo zanimiv. Me pa zanima, če se dobi slama še kje drugje kot pri kakšnem kmetu

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.