Kolobar, setev in sajenje v juniju

Miša Pušenjak s KGZ Maribor  svetuje o optimalnem času setve, sajenja in sledenju vrtnin na gredicah, ki so se spraznile v mesecu juniju. Spoznali boste kam saditi, sejati radič, endivijo, listnati ohrovt, brstični ohrovt, črno redkev, belo redkev, podzemno kolerabo, repo, korenček in pozno zelje za kisanje.

Ne pozabite na endivijo  in radič

endivija

Endivija


Najboljši termini za setev radiča in endivije so v mesecu juniju. Sejemo letni radič, ki bo naredil glave v tem letu in tudi sorte prezimnega radiča. Prezimni radič je najbolje sejati ob koncu junija in v začetku julija.

Ne pozabite sejati tudi nekaj vrstic tržaškega solatnika, ki je dobra garancija za solato v vročem poletju. Režemo ga redno, da listi niso kosmati in grenki.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Sejemo in sadimo tudi brstični in listni ohrovt


kodrolistni ohrovt

Kodrolistni ohrovt


V juniju posadimo ali sejemo brstični ohrovt  in listnati ohrovt.  Tako si že v poletnem času zagotovimo vitamine in svežo zelenjavo za hladne zimske dni.

Setev črne redkve, bele redkve, podzemne kolerabe in repe

Podzemna koleraba

Podzemna koleraba


Začetek junija je primeren čas za setve črne redkve. Konec junija, začetek julija in cel julij je primeren čas za setev repe  za kisanje. V mesecu juniju lahko sejemo tudi belo redkev in podzemno kolerabo, ki jo sejemo od konca junija in do začetka avgusta. Najprimernejši čas za setev kolerabe je začetek julija, ko je v tleh še dovolj vlage.

Pazimo na kolobar

Zelja, črne redkve, listnega ohrovta, brstičnega ohrovta ne sadimo za rukolo, redkvico in nadzemno kolerabico, ki so s temi rastlinami v sorodu. Kolobarimo tako, da sorodnic ne sejemo in sadimo na isto mesto. Več o sorodnih vrtninah, sledenju vrtnin na gredici in kolobarju si preberite v članku: Kolobar in prva dela v vrtu.

vrtne karte

Kaj sadimo in sejemo za zgodnjim krompirjem?

Radič štrucar

Radič štrucar


Za krompirjem sejemo črno redkev in kapusnice. V juniju je za zgodnjim krompirjem najbolje saditi brstični ohrovt, listnati ohrovt in zelje, ki ga lahko sejemo ali presajamo. Primerni vrtnini za krompirjem sta tudi radič in endivija.

Kaj sledi na gredici s solato, redkvico, nadzemno kolerabico?

Greda s solato in nadzemno kolerabico.

Greda s solato in nadzemno kolerabico.


Za solato ne sadimo endivijo in radičev, saj so te vrtnine v sorodstvu. Za solato običajno sejemo črno redkev in belo redkev. Po spravilu spomladanske solate lahko v mesecu juniju sejemo tudi korenček.

Za nadzemno kolerabico in redkvico, ki smo jo sejali zgodaj spomladi, lahko sejemo ali sadimo endivijo in radič.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


17 komentarjev na “Kolobar, setev in sajenje v juniju

 1. Tončka

  Najlepše se vam zahvaljujem za nasvete ki jih mi pošiljate. Zelo se ji razveselim. Lepe pozdrave!

  Odgovori
  • Zeleni svet

   Hvala za vzpodbudne besede. S koristnimi nasveti vas bomo razveseljevali še naprej. 😉

   Odgovori
 2. CECILIJA

  Hvala vam za vse nasvete. Z velikim veseljem jih prebiram in poslušam (tudi večkrat)… Lepe pozdrave obema

  Odgovori
 3. VANDA

  Pozdravljeni, vaše novice so mi všeč, vendar pa so včasih malo preveč splošne. Živim na obali, kerj so pogoji za vrtnarjenje povsem drugačni, kot za ostalo področje, predvsem zaradi suhega in vročega poletja. Želela bi si, da bi pri vaših nasvetih povedali še posebnosti za naše področje, ker so časi za sajenje in saditev zaradi vremena sigurno drugačni.

  Odgovori
 4. Slavka

  Vprašala bi če lahko za krompir jem sadim nizki fižol, nekaj za zrne , nekaj za stroke. Vse pohvale vam za vse nasvete , ki jih delite z nami…Tudi jaz delim naprej , ker me veseli če se še kdo trudi. Hvala in lep pozdrav

  Odgovori
 5. Marica

  Res, vsa pohvala vam, ki se trudite tudi za nas. Vsakrsen nasvet je zlata vreden.
  Naj vam vse dobro obrodi in zdravo zraste.
  Hvala se enkrat.

  Odgovori
 6. Marjeta Šifrer

  Najprej lepo pozdravljam vse, ki se trudite v “Zelenem svetu”. Vesela sem, da dobivam vaše e-novice, nasvete, aktualnosti itd,, za kar se vam najlepše zahvaljujem in vam čestitam za odlično delo.
  Ob tej priložnosti pa želim urediti naslednje: Pomotoma sem se dvakrat prijavila za prejemanje vaših brezplačnih nasvetov in tako dobivam iste vsebine dvakrat na isti naslov. Prosim, da en moj elektronski naslov brišete iz seznama in mi pošiljate samo enkrat na gornji Email. Za razumevanje se zahvaljujem in vam želim še naprej tako koristno in uspešno delo.
  Marjeta

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Nekatere se da natisniti, na koncu članka je gumb za PDF, ki ga natisnete. Drugod bomo pa takšen dodatek še uredili. Hvala da nas spremljate.

   Odgovori
 7. Vida

  Pozdravljeni!
  Najprej hvala za vse koristne nasvete. Zanima pa me, če lahko zalijem paradižnike proti bolezni z 24.urami namočenimi koprivami.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  Odgovori
 8. Luisa

  Pozdravljeni,pohvala vsem!
  Imam vprašanje: kje bi lahko kupila bio pšenico za posijat in seme nehibridnega paradižnika “datterino”?
  Hvala in lp

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *