Semena in krompir za domač vrt

Pozor! Izbirajte netretirana semena

Pri izbiranju semena za domače sadike izberite tista, ki so netretirana. To lahko opazite že na semenskih vrečicah. Drugače pa povprašajte trgovce. Ob nakupu tretiranih semen po nepotrebnem zastrupljate zemljo, hrano in sebe. Še posebno, če ne uporabljate gumijastih rokavic.

seme

Izbirajmo netretirana semena.

Tretirana semena so semena so obdelana s pesticidi, tako so rastline odpornejše na bolezni in škodljivce. Treba pa je vedeti, da pesticidi škodijo zdravju ljudi in koristnim organizmom v tleh.

Priporočamo, da preberete kaj piše na semenskih vrečkah. Izbirajte predvsem bio semena. Če ste vešči semenarjenja pa si seme lahko pridelate tudi sami.

vrtne karte

Ustrezen material za setev in oskrba sadik

Sedaj je čas, da sejete za domače sadike. Najbolje je sejati za sadike s koreninsko grudo. Za setev je najboljše uporabiti stiroporne plošče, ki so trde in pri premikanju ne poškodujemo korenin. V trgovinah kupimo tudi dober setveni substrat, s katerim napolnimo stiroporne multiplošče.

Zemlja z vrta ali domač kompost za vzgojo sadik nista primerna. Kompost ima preveč hranil, domača zemlja pa se ob rednem zalivanju zbije in rastline ostanejo brez zraka, zemlja pa se spremeni v trdo gmoto.

Pri oskrbi pazimo, da ne zalivamo preveč, saj nam mlade rastline lahko hitro propadejo. To je še posebno nevarno v setvenicah, kjer se okužba s padavico sadik širi še hitreje kot v multiploščah.

Več o setvah v februarju si preberite s klikom TUKAJ.

Izberite sorto krompirja, ki vam najbolj ustreza

Predlagamo, da izbirate zgodnje in srednje zgodnje sorte krompirja. Pridelek je tako zgoden, varni ste tudi pred krompirjevo plesnijo, ki se običajno pojavi na poznejših sortah.

Pri nakupu krompirja se vsekakor informirajte tudi o njegovi uporabni vrednosti in času pobiranja. Preverite tudi katere sorte so primerne za BIO pridelavo.

Tabela 1: Zgodnje in srednje zgodnje sorte krompirja

zgodnje-in-srednje-sorte-krompirja-tabela

Zgodnje sorte krompirja pobiramo po 60 do 75 dneh. Srednje zgodnje sorte pa 70 do 85 dni po sajenju. Za BIO pridelavo so primerne srednje zgodnje sorte: Sante, Carolus, Alouette.

Pravilno skladiščenje krompirja in čas sajenja

Če boste seme krompirja kupili v februarju ga skladiščite v temnem, hladnem in zračnem prostoru, pri temperaturi do 4 °C.

Primeren čas za saditev krompirja je, ko se zemlja ogreje na 9 °C. Treba je paziti, da po sajenju ni večjih ohladitev. Lahka peščena tla v toplejših območjih so v drugi polovici marca že dovolj topla, medtem ko se v hladnejših krajih sajenje prestavi šele v april.

Več o gojenju krompirja si preberite s klikom TUKAJ.

Zeleni svet priporoča:

S kratkimi nasveti skrbimo za samooskrbo v domačem vrtu, balkonu in terasi. Če so vam naši nasveti všeč, jih posredujte še prijateljem.

Če nam še ne sledite na vaši e-pošti KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne svetovalne vsebine.

natisni članek

   ©Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


6 komentarjev na “Semena in krompir za domač vrt

 1. mija

  Ali lahko, ko pobereš zgodni krompir cca junija, na isto gredo posadiš še pozni krompir?

  Hvala za odg.

  Odgovori
 2. Jožica

  Pozdravljeni,zanima me kakšno gnojilo uporabit za krompir in ali obstaja kakšno univerzalno za vse vrtnine.
  Hvala za odgovor in lep dan.

  Odgovori
 3. Vera

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima, kdaj ( če ) bo v Vaši spletni trgovini naprodaj kifeljčar.

  Hvala in lep dan

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *