Zelenjavni vrt v septembru

Septembra sejemo špinačo in zimsko solato

V katerih terminih lahko sejemo ti dve priljubljeni vrtnini?  

Če špinačo sejemo do sredine septembra jo režemo še v tem letu. Špinača, ki jo bomo sejali kasneje  v septembru in oktobru prezimi in jo režemo spomladi. Običajno jo sejemo na gredice kjer smo gojili paradižnik, kumarice, papriko, jajčevec, feferoni, bučke, lubenice, melone ali solato.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Zimska solata Posavka

Zimska krhkolistna solata sorta Posavka spomladi oblikuje glave.

Prezimne sorte solate sejemo do konca septembra, včasih je uspešna še poznejša setev. Setev krhkolistnih sort opravite v več terminih in sicer v začetku septembra in začetku oktobra. Mehkolistne sorte pa v sredini septembra in sredini oktobra. Pri solati pazimo, da jo ne sejemo poleg peteršilja, v tem času se bo dobro počutila ob špinači. Več o setvah in sajenju posameznih vrtnin si lahko preberete tudi na spletni strani Zeleni svet, pod zavihkom zelenjavni vrt in rubriko zelenjavni vrt od A do Ž.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka:

Setev motovilca, blitve, rukole in redkvice

motovilec

Motovilec ste nekateri že sejali v avgustu, sejemo ga lahko tudi v začetku septembra, če ga sejemo v konec septembra in v oktobru ga uživamo spomladi. Blitvo v vrtu pobiramo že celo leto, če jo še nimate jo v septembru še vedno lahko sejete ali sadite s pomočjo sadik.

Rukolo lahko na prosto sejemo celo leto, ko je temperatura nad 5 °C. Največkrat jo sejemo med solato, ker ne rabi svojih gredic. Divja rukola v nekoliko bolj zavetnem delu celo prezimi, gojeno rukolo pa pozimi lahko sejemo tudi v lončke in posode, podobno kot krešo. Zadnji rok za setev redkvice je sredina septembra, pobirali jo bomo čez dober mesec.

vrtne karte

S sajenjem česna in čebulčka še počakajmo!

Čebulček za prezimljanje sadimo konec septembra in oktobra, tako bo čebula razvila več koreni in manj listja. Jesenski česen lahko kupite v septembru, sadite ga konec oktobra in v novembru. Če ga sadite prezgodaj požene velike liste, ki jih zimski mraz lahko poškoduje.

Pridelki, ki jih pobiramo v začetku septembra

Z grede pobiramo več vrtnin. V tem času se še vedno veselimo plodovk med katere uvrščamo papriko, jajčevec, lubenice, melone, bučke, ter paradižnik, ki v deževnem poletju praviloma propade zaradi krompirjeve plesni. Naj opomnim, da v rastlinjakih in nadstreških ob ustreznem ekološkem varstvu paradižnik še vedno pobiramo.

Pridelek nizkega fižola.

Pridelek nizkega fižola.


Na krožnikih se veselimo tudi nizkega fižola za stročje, zrnje, visokega fižola, kolerabe, zelja, ohrovta, dnevno režemo tudi peteršilj in drobnjak
. Celo leto se po rezi lepo obrašča tudi blitva. Med kapusnicami lepo uspeva zelena, tudi rdeča pesa je najboljša sveža v solati, iz nje lahko iztisnemo tudi sok. Pobiramo tudi poletno solato, ki jo največkrat sadimo ob visok fižol. Tudi radič in endivija, ki smo jo sadili za zgodnjim krompirjem v začetku poletja že pobiramo z vrta.

Prazne gredice ozelenimo s posevki za zeleno gnojenje

bela gorjušica

bela gorjušica

Na kakšno gredo posejemo facelijo. Lahko poizkusimo tudi z oljno redkvijo ali belo gorjušico, ki ju na vrtu pustimo da pomrzne in ostane na gredi do pomladi. Od sredine septembra do konec oktobra lahko sejemo tudi ozimna žita, ki jih marca, ko so tla primerna za obdelavo podkopljemo v tla. Tako bodo tla pokrita z zeleno odejo, kar je priporočljivo za vsak vrt.

Več o posevkih za zeleno gnojenje si preberite tukaj.

Zeleni svet priporoča

Uporabo kvalitetnega vrtnega orodja.
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate TUKAJ ali pokličete na številko 031 848 038.

natisni članek

 © Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


5 komentarjev na “Zelenjavni vrt v septembru

  1. Nada

    Pozdravljeni,
    rad bi vas povprašala ,če lahko uporabim za kompost pepel od pelet.Hvala za vaš odgovor in lep dan vam želim Nada

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *