Toča in ukrepi po toči

V nasvetu z Mišo Pušenjak  sporočamo kaj sadimo ali sejemo ponovno in kako ukrepati v primeru poškodb, ki jih povzroči toča. Svetujemo, da prisluhnete tudi spodnjemu zvočnemu posnetku.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Katere vrtnine se bodo po toči obrasle same?

Paradižnik poškodovan od toče

Paradižnik poškodovan od toče

Manj poškodovan paradižnik, kumare, papriko, bučke, jajčevec in feferone je po toči najbolje regenerirati. Če so stebla paradižnika, paprike, jajčevca in feferonov ostala in so prva kolenca živa, se bodo rastline obrasle. Pridelek ne bo velik, vendar ga ne bomo izgubili.

Vrežaste jedilne, muškatne bučke je bolj smiselno regenerirati (porežemo polomljene dele), saj je konec junija prepozno za novo setev. Če solata še ne tvori glave se bo obrasla sama. Tudi radič  in endivija, ki sta konec junija že posajena se bosta obrasla.

Visok fižol pustimo v vrtu, do konca junija ga lahko še vedno sejemo. Pred setvijo visokega fižola seme namočimo v vodo, da pospešim kalitev. Nizek fižol lahko sejemo še do konca avgusta. Setve graha v kratkem dnevu niso smiselne.

Rdeča pesa po toči ne trpi preveč. Korenček se po poškodbah toče ne regenerira najbolje, peteršilj se dobro obrašča, zgodni krompir je pobran, srednje pozni in pozni krompir se obraste in je običajno zelo močno izpostavljen krompirjevi plesni, pridelek je tudi slabši.

Kaj po toči sejemo in sadimo ponovno?

Miša Pušenjak svetuje, da je treba pred odločitvijo za ponovne setve in sajenja pretehtati kaj se nam bolj obrestuje. Če so poškodbe po toči prehude je treba sejati in saditi ponovno. Konec junija in v juliju lahko sejemo in sadimo vrtnine za jesensko in zimsko oskrbo (koleraba, repa, črna redkev, radič, endivija,…).

Če so kumarice in bučke močno poškodovane jih je dobro konec junija saditi ponovno. Solate, ki so tvorile glave čim prej porabimo, da ne začnejo gniti. Direktno sejano endivijo je najbolje nadomestiti s sajenjem sadik endivije.

Kaj sejemo in sadimo na močno poškodovane gredice?

V primeru, da je toča močno poškodovala vrtnine in regeneracija ni mogoča, je konec junija in v juliju čas, ko lahko sejemo, podzemno kolerabo, repo, črno redkev, tudi za sajenje sadik endivije in radiča ni prepozno, sadimo tudi listnati ohrovt, glavnati in brstični ohrovt.

Ukrepi za zmanjšanje škode

Zaščitna mreža proti toči

Zaščitna mreža proti toči

Miša Pušenjak v zvočnem posnetku svetuje, da najprej odrežemo vse poškodovane dele rastlin, do dela stebla, ki ni pretirano potolčen od toče. Plodove odstranimo, da ne izčrpavamo rastline, jih pojemo ali ustrezno konzerviramo.

Po toči tla obvezno okopljemo, rastline zastremo in pognojimo

Toča tla zbije, zato jih po toči okopljemo in to takrat, ko se zemlja orodja ne prijema več. Po tem opravilu tla zastremo z zastirko (pokošena trava, slama, praprot, listi bezga, …). Poskrbimo tudi za dognojevanje s tekočimi organskimi gnojili, ki jih razredčimo z vodo.

Krepitev zelenjave po toči

Po toči je treba rastlino čim prej poškropiti s pripravki na osnovi rjavih morskih alg, tako rastlina zaceli rane in prične s hitro regeneracijo. Za krepitev korenin uporabimo tudi druge pripravke na osnovi alg, s katerimi rastline zalijemo.

Kdaj in kako uporabljamo ekološke pripravke za zaščito in krepitev rastlin?

Za zaščito vrtnin takoj po toči uporabimo žajbljev čaj s katerim rastline poškropimo. Nadaljujemo z uporabo čajev iz rmana, listov timijana, čebulnih listov. V trgovinah so na voljo tudi pripravki, ki so omenjeni v posnetku intervjuja z Mišo Pušenjak.

Za nakup in informacije o sredstvu za odporne in vitalne rastline KLIKNITE TUKAJ.

Če za sanacijo ran uporabimo bakrene pripravke, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi, je treba čez dva dni uporabiti pripravke na osnovi rjavih morskih alg, ki vsebujejo aminokisline. Baker namreč zavira rast, rjave morske alge pa rast stimulirajo. Teh dveh pripravkov nikoli ne mešamo skupaj, seveda jih vedno lahko izmenjujemo.

Vse pripravke uporabimo po sončnem zahodu. Uporabljamo jih v najnižji predpisani koncentraciji, ukrepe po 3 do 4 dneh ponovimo.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si dober, zdrav, domač pridelek  vrtnin, ter sadnega drevja. Za regeneracijo po toči in zdrav vitalen pridelek PRIPOROČAMO NAKUP 1 × pripravek iz rjavih morskih alg in 5× izdelek za odporne in vitalne rastline, ki omogoča krepitev rastlin.

Za nakup in informacije o pripravku za odporne in vitalne rastline KLIKNITE TUKAJ.

Za nakup in informacije o pripravku iz rjavih morskih alg KLIKNITE TUKAJ.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na trgovina@zelenisvet.com ali 040 669 449.

Kako do novih aktualnih novic in osebnega arhiva?

Priporočamo, da se brezplačno naročite na tedenske vrtnarske novice in s pomočjo nasvetov, vzgojite zdrav domač pridelek. Na novice se naročite na spletni strani Zeleni svet, prijavo potrdite tudi na vaši elektronski pošti.

Sorodne vsebine:

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *