Zimske setve na okenski polici

Katere rastline gojimo na okenski polici?

Rukola

Rukolo gojimo zaradi rozetastih listov, ki so nekoliko ostrega, pikantnega okusa in bogati z vitamini. Med vitamini izstopa vsebnost vitamina C, med minerali zasledimo največ Ca in Mg. Uživanje rukole ugodno deluje tudi na prebavni sistem.

Rukola

Gojeno rukolo (Eruca sativa) jeseni in pozimi sejemo v posebne sete za vzgojo mikro zelenjave. Kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu.

Rukolo režemo, ko ima razvitih 5 do 6 listov. Če ne izrežemo srčnih listov se dobro obrašča in jo lahko pobiramo večkrat. Rukola se največkrat uporablja kot zelo zdrava solata.Ta zelo uporabna vrtnina se uporablja tudi kot pikantni dodatek za testenine, rižote in pizze.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo seta za vzgojo mikro zelenjave. Za naročilo nas lahko tudi pokličete na kontaktno številko 040 669 449.

Vrtna kreša

Vrtna kreša je zelo zdrava in uporabna vrtnina, dobra je za ohranjanje zdravja in jo priporočajo pri dietah. Vsebuje številne vitamine, minerale, nekaj beljakovin in vlaknin, ter zelo malo maščob in oglikovih hidratov. Ob rednem uživanju zelo ugodno deluje na telo.

Pridelek kreše si zagotovimo v posebnih setih za vzgojo mikro zelenjave. Set vsebuje zeleno podlago, ki jo omočimo z vodo na katero posejemo semena. Posejana semena nato vsak dan pršimo, da lažje in enakomerno vzklijejo. Krešo na okenski polici sejemo od decembra do februarja.

Vrtna kreša

Da preprečimo pretegnjenost rastlin, sete za vzgojo mikro zelenjave dnevno obračamo. Na omenjeni način lahko vsa kuhinjska zelišča in zelenjavo gojimo celo leto s poudarkom na jesensko – zimskem obdobju.

Azijska listna zelenjava

S setvijo azijske listne zelenjave v sete za vzgojo mikro zelenjave lahko poizkusite v pozno jesenskem in zimskem času. Rastline režete večkrat, ko dosežejo 10 cm višine. Če so listi preveliki lahko grenijo. Priporoča se rezanje na višini listov 6 do 8 cm.

Azijska listna zelenjava uspeva na okenski polici v jesenskem, zimskem in zgodnjem spomladanskem času, ko primanjkuje svežih vitaminov z domačega vrta. S svojo pestrostjo okusov, barv in oblik listov lahko popestri solate, prikuhe ali enolončnice, so pa tudi krasna dekoracija.

azijska-zelenjava

Uporabna je surova, dušena in kuhana. Iz njih delamo zanimive mešanice svežih in kuhanih solat, kuhamo jih kot špinačo ali špinačno prilogo, uporabljmo jih za pripravo lazanj ali zelenjavnih polpetov. Najkoristnejša je sveža v solatah, namazih ali kot priloga jedem.

mikro-zelenjava-promo

Set za vzgojo mikro zelenjave vsebuje lesen podstavek, pladenj za vzgojo iz 100% reciklirata in zeleno podlago, ki služi kot rastni medij, ki je 100% izdelana iz kamnin naravnega, vulkanskega izvora. Set je primeren za vsako okensko polico.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo seta za vzgojo mikro zelenjave. Za naročilo nas lahko tudi pokličete na kontaktno številko 040 669 449.

Tradicionalna setev božičnega žita

Božično žito sejemo kot tradicionalni okras v prvi polovici meseca decembra. Navadno izberemo 3 termine. Prvič sejemo na sv. Barbaro, 4. decembra, na Marijin praznik 8. decembra, ter na god sv Lucije 13. decembra.

bozicno-zito-macek

Seme posejemo v lončke, v pripravljeno mešanico zemlje in zelenih kosmičev Urbanscape, ki zagotavljajo enakomerno oskrbo z vodo in boljšo rast. Lončki z božičnim žitom so tradicionalni božični okras na mizah, okenskih policah ali med jaslicami.

KLIKNITE TUKAJ za darilni set za vzgojo rastlin z brezplačno poštnino. Za naročilo nas lahko tudi pokličete na kontaktno številko 040 669 449.

Za ljubitelje čilijev

V mesecu februarju sejemo v lončke tudi čili. Seme posejemo v lončke, v pripravljeno mešanico zemlje in zelenih kosmičev Urbanscape, ki zagotavljajo enakomerno oskrbo z vodo in boljšo rast.

Prve setve za najmlajše vrtnarje

otrok-sadi

Otroci se radi učijo vrtnarjenja in so veseli prvih setvenih uspehov. Melisa v lončku bo lahko počakala na prve spomladanske dni, ko jo boste presadili na zeliščni kotiček ali ob vrtne gredice. Uporabljamo jo za pripravo čajev in čajnih mešanic.

Sončnica je znak hvaležnosti

Sončnice sejemo na prosto šele v aprilu. Konec zime pa je čas za setev v lončke, da si zagotovimo sadike za čas, ko bo zemlja godna za presajanje.

Zeleni svet priporoča:

Vzgojite si lasten pridelek zelenjave in zelišč na okenski polici z uporabo seta za vzgojo mikro zelenjave.
Približuje se obdobje obdarovanja. Za vas smo pripravili sete za vzgojo uporabnih rastlin.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo seta za vzgojo mikro zelenjave.
KLIKNITE TUKAJ za darilni set za vzgojo rastlin z brezplačno poštnino.

Za naročilo nas lahko tudi pokličete na kontaktno številko 040 669 449.

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


 

Uspešno ste se prijavili na brezplačne nasvete!

Poslali smo vam potrditveni email in brezplačno darilo. Vkolikor emaila niste prejeli, poglejte med vsiljeno pošto oz. znotraj gmaila preverite zavihek Promocije.

Obiščite nas tudi na socialnih omrežjih, kjer lahko         prav tako spremljate naše poučne vsebine

 

Naročite se na nove objave, brezplačno!

 


Napačen email naslov.


 


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *