Božična zvezda je cvetoča zimska kraljica

Božične zvezde so čudovit praznični okras z drobnimi cvetovi

Ste vedeli, da so cvetovi božične zvezde drobni, rumeni in opazimo samo na vrhu poganjkov? Privlačni so predvsem njeni obarvani listi, ki so lahko različnih barv in so čudovit okras za praznične dni. Veliko ljubiteljev je tako prepričanih, da rastlina cveti v rdeči ali kakšni drugi barvi. V resnici pa so to samo obarvani ovršni listi.

poinsettia-barve

Ko se v decembru sprehodimo po cvetličarnah, nam pozornost vzbudi pester izbor in barvna paleta božičnih zvezd.

Izbiramo lahko gojene sorte vseh velikosti, vzgojene v obliki grma, na steblu in celo prave grmaste velikanke, ki pa so bolj redke. Večina ljubiteljev te rastline še vedno prisega na zvezde, ki imajo rdeče obarvane ovršne liste ali brakteje. V ponudbi najdemo tudi belo zelene, rožnate, pisanolistne in v različnih odtenkih marmorirane liste.

Nakup božične zvezde

bozicna-zvezda-rastlinjak

 

Izberimo le božične zvezde slovenskih vrtnarjev. Napotimo pa se k vrtnarju ali cvetličarju, ki nam je najbližje in mu že več let zaupamo.

Pomembno je, da nam božično zvezdo cvetličar skrbno zavije, mi pa poskrbimo, da bomo od cvetličarja odšli naravnost domov. Najbolje je, da se po rastlino odpravimo z ogretim avtom.

Božične zvezde ne marajo nenadnega mraza in podhladitve, zato se po njih odpravimo tisti dan v decembru, ki je nekoliko toplejši. V nasprotnem primeru nam bo odvrgla liste in cvetove, nakup pa bomo morali ponoviti.

Izogibajmo se tudi nakupov tam, kjer za rastline neprimerno skrbijo, jih naročajo iz tujine in za njih ni izbranega ustreznega prostora. Več transporta, ko je prestala naša zvezda, krajše obdobje jo bomo lahko občudovali.

Izberimo ji ustrezen prostor in jo redno gnojimo

bozicna-zvezda-stena

 

Izberimo ji svetel prostor ob oknu, pazimo le, da ni izpostavljena neposrednim sončnim žarkom. Ustreza ji sobna temperatura od 18 do 22 ºC.

Pazimo tudi, da jo umaknemo, ko prezračimo prostor in jo postavimo nazaj šele takrat, ko se temperatura stabilizira.

Če želimo ohraniti našo lepotico, jo zalivamo z mehko vodo. Pretrda voda z veliko kamna ji škodi, zato vodo predhodno omehčamo s šoto ali uporabimo deževnico ogreto na sobno temperaturo.

Rastline zalivamo dvakrat na teden in to tako, da  enakomerno omočimo koreninsko grudo. Odvečno vodo v okrasnem lončku obvezno odstranimo, saj božična zvezda ni zadovoljna, če korenine stojijo v vodi. Pazimo le, da ne močimo listov. Zemlja se lahko med dvemi zalivanji nekoliko presuši. Ne pozabimo na dognojevanje z gnojili za cvetoče rastline, ki ga opravimo na 10 do 14 dni.

bozicna-zvezda-3

 

Zakaj listi božične zvezde najpogosteje odpadajo?

bozicna-zvezda-list

Listi in cvetovi najpogosteje odpadajo zaradi močnega prepiha, presuhega zraka, prekomernega zalivanja, ko v okrasnem lončku zastaja voda, posledično korenine gnijejo in zaradi pomanjkljivega zalivanja.

Tudi prostor neposredno nad vročim radiatorjem ni ustrezen. Prav tako pazimo, da je z razpršilko nikakor ne pršimo po listih.

Cigaretni dim v zelo zakajenih prostorih in zoreče sadje v neposredni bližini povzroča hitrejše odcvetanje.

Če želimo našo zvezdo obdržati, jo po cvetenju prikrajšamo

Ko rastline niso več lepe, barviti ovršni listi pa začnejo izgubljati barvo in odpadati, rastline večinoma končajo v smeteh. Ponovna obarvanost listov v domačih razmerah nam lahko postane izziv, zato se lotimo ponovne vzgoje kar sami. Božična zvezda je trajnica, zato jo moramo prikrajšati in presaditi.

Izberemo šotni substrat za cvetoče rastline. Rastlini pustimo tri vrhove in jo prikrajšamo na 10 do 15 cm. V obdobju od maja do junija jo pustimo v mirovanju pri temperaturi od 15 do 17 ºC. To najlažje dosežemo, če jo postavimo v hladnejši del hiše ali vrta.

Kasneje tekom rasti se izogibajmo direktni sončni svetlobi. Predvsem pa jo redno zalivajmo in dognojujmo s tekočimi gnojili za cvetoče rastline.

Pazimo tudi na napad rastlinjakovih ščitkarjev, črne mušice, kaparjev in volnatih uši. Zelo rada se pojavi tudi siva plesen na listih in cvetovih.

Kako božično zvezdo naslednje leto zopet obarvamo?

Uvrščamo jo med kratko dnevnice, ki pa za cvetenje ne potrebujejo kratkega dneva, pač pa dolgo noč. Vrtnarji jih za cvetenje v božičnem času temnijo že od začetka jeseni.

Božičnih zvezd navadno ne postavljamo na vrtove. Lahko jih shranimo pod napušče streh, balkonov ali v rastlinjake. Brez potrebne 14 urne zatemnitve se bodo obarvale šele spomladi.

božična zvezda v trgovini

Če želimo imeti cvetočo rastlino v času božiča, je veliko bolje, da se odločimo za nakup nove božične zvezde.

Naravno rastišče božične zvezde

Božična zvezda (lat. ime Euphorbia pulcherrima) je trajnica z vednozelenimi listi iz družine mlečkovk. Izvorna domovina je Mehika. Zvezdo so že Azteki imenovali zvezdna roža v divjini. Habitus je grm do pet metrov višine. Božično zvezdo je v ZDA prinesel ambasador Joel Roberts Poinset. Od tod tudi ime poanzetka.

Zeleni svet priporoča:

Izbirajte božične zvezde, ki so vzgojene v priznanih slovenskih vrtnarijah.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Božična zvezda je cvetoča zimska kraljica

  1. Jozefina Lukovnjak Stolarov

    Hvala vasi nasveti so zelo dobri in rada jih uporabim. Lep pozdrav in vse najlepse v Novem letu.

    Reply
  2. Karlinca golob

    Letos mi je uspelo speljat do cvetja dve bozicni zvezdi. Zelo sem ponosna

    Reply
  3. Nevenka Kariž

    Hvala za lepe nasvete čez celo leto. Srečno in vse lepo v Novo leto Nevenka

    Reply
  4. Zdenka D. Vesel

    Hvala vam za vse dobre nasvete tekom celega leta. Lepe praznike vam želim, v novem letu pa vsega kar si sami najbolj želite in še veliko nasvetov, ki nam bodo pomagali, ko se bomo znašli pred problemom. Hvala in lp Zdenka.

    Reply
  5. Miroljub Mlakar

    Hvala vam za savjete. Redovno vas pratim iz Varaždina. Želim vam ugodne praznike.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *