*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Grmovnice za vse okuse

Omenjeni grmi so prilagojeni na naše klimatske razmere, zato jih brez strahu sadite tudi v jesenskem času. V vrt jih lahko presadite tudi spomladi in med letom, saj sadike niso puljene.

Najprej vam predstavljamo prezimni pisanolistni hibiskus

Hibiscus-syriacus-Purpureus-Variegata-PROMO

Pisanolistni hibiskus raste počasi, doseže do 2,5 m višine in do 1,5 m širine, rad ima sončno lego. V začetku ima ozko in pokončno rast, pozneje pa se razrašča bolj široko. Da se cvetovi odpro, zahteva veliko vlage. Grm je prezimen, primeren je tudi za izpostavljene vroče lege.

Tabela 1: Osnovne značilnosti posameznih grmov

tabela-znacilnosti-posameznih-grmovprenesi tabelo PDF

 

Spoznajte gumbasti grm, ki privablja metulje

Gumbasti grm ima zelo zanimive cvetove v obliki kroglic, uspeva na soncu in delni senci. V vrtu je priljubljen, ker ga ni treba rezati, če pa se že oblikuje se to naredi zgodaj spomladi.

Cephalantus-occidentalis-PROMO

V primeru, da postane grm neobvladljiv, ga lahko porežete do tal in se uspešno obrašča. Grm privablja metulje in je zanimiv tudi pozimi.

Pritlikavi rumenolistni češmin

Berberis-thunbergii-Bonanza-Gold-PROMO

Pritlikavi rumenolistni češmin je listopaden grm s košato krošnjo in ostrimi trni. Ker je nizek ga ni treba rezati. Pri starejšem grmu izrezujemo samo stare poganjke do tal. Ima majhne zlato rumene liste. Ta rastlina cveti sredi poletja, cvetovi so majhni in bledo rumenimi. V jesenskem času grm krasijo tudi rdeči plodovi.

Nizki pisanolistni pušpan je primeren za oblikovanje

Buxus-sempervirens-Variegata-PROMO

Pisanolistni pušpan je zagotovo posebnost med pušpani. Grm raste počasi in oblikuje gosto krošnjo. Najbolj je primeren za oblikovanje (krogla, stožec, kvadrat,..). Če ga razmnožimo s potaknjenci si lahko posadimo prav prikupno, nizko obrobo, ki jo vzdržujemo z redno rezjo.

Krčnico največkrat uporabljamo za prekrivanje tal in dekoracijo

hypericum-androsaemum-autumn-blaze-PROMO

Krčnica ima poleti temno zelene liste, ki se barvajo rumeno zeleno in oranžno rdeče v jeseni. Zelo dekorativni vijolično rdeči plodovi so uporabni tudi v aranžerstvu. V vrtu jo največkrat uporabljamo kot prekrovno rastlino. Uspeva na sončnih in polsenčnih legah in nima posebnih zahtev glede tal.

Zeleni svet priporoča:

Opisane grmovnice lahko sadite samostojno ali v skupinah in si tako zagotovite cvetenje od pomladi do jeseni.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *