*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kmetovanje na visokih gomilastih gredah

Sepp pravi, da je na približno pol metra višjih gomilastih gredah že poleti zaznal bujnejšo vegetacijo kot na ostalih gredah. Ob spravilu pridelka jeseni pa je pobral bistveno več krompirja in zelenjave na visokih gredah kot drugje.

Kako pripraviti visoke gomilaste grede?

V tla izkopljemo približno 0,5 do 1 meter globoke brazde, v katere nanosimo rušo razne materiale, na primer listje, slamo in vejevje. Gredo nato zasujemo z zemljo. Celotna greda naj bo približno pol metra višja od tal.

sepp kolumbija

Sepp v mestu San Pedro de Uraba (Kolumbija), kjer je za vdove in sirote državljanske vojne pomagal narediti nov vrt z gomilastimi gredami in od tam presadil sadno drevje.

 

Na gomilasto gredo nato položimo kamne, ki jih imamo pri roki, saj ti uravnavajo toploto in vlago. Pod kamnom namreč nastaja kondenzna voda in prav tam se naselijo tudi deževniki. Deževniki pomagajo pretvoriti razpadajoč organski material in tako rastlinam ustvarijo hranilne snovi. Grede lahko pripravimo jeseni ali spomladi.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Uporni kmet, avtor Sepp Holzer.

Zakaj so visoke grede bolj učinkovite?

Visoke grede uravnavajo vlažnost, zato ne more priti niti do izsušitve niti do poplav. Še posebej na poplavnih območjih na ravnini je to velika prednost. Preizkusite njegovo tehniko tudi sami – presenečeni boste nad rezultati!

Tudi sadna drevesa, posajena po njegovi “šok metodi”, še posebno dobro uspevajo med gomilastimi gredami.

Kdo je Sepp Holzer?

Karizmatični uporni kmet Josef »Sepp« Holzer, rojen leta 1942 v avstrijskem Remingsteinu, je ena vodilnih osebnosti na področju alternativnega kmetovanja in pionir permakulture, ki ga občudujejo strokovnjaki in posnemajo tisoči kmetov in kmetovalcev po vsem svetu.

Sepp Holzer

Na svoji kmetiji Krameterhof v salzburškem Lunganu na višini 1100 do 1500 metrov goji najrazličnejše vrste sadja, zelenjave in tudi okrasnih rastlin.

Svetovna knjižna uspešnica Uporni kmet

V knjigi Uporni kmet opisuje, kako z uporabo ekoloških povezav in krogotokov prepušča naravi, da deluje v njegovo korist in z najmanjšim vložkom dela brez onesnaževanja okolja dosega največji uspeh.

Avtor podaja svoja temeljna življenjska načela in načine gospodarjenja na področju poljedelstva, ribištva, živinoreje itd.

Kakor pravi Holzer, mora biti kmetovanje prijetno in polno doživetja, saj je le tako vredno življenja posameznika. Seveda pa ob tem tudi nastajajo zdrava živila z višjo kakovostjo in tako tudi višjo prehrambeno vrednostjo.

Zeleni svet priporoča:

V kmetijski uspešnici Uporni kmet boste spoznali metode alternativnega kmetovanja na višini, na kateri so le smučišča in pašniki.

Na nadmorski višini 1500 metrov prideluje vse od kivijev do breskev, goji robustne vrste prašičev, ki bivajo v zemljankah, žanje starodavna žita, v njegovih ribnikih se bohotijo številne vrste rib, iz štorov mu množično poganjajo gobe, rastejo debeli kostanji, v njih krošnjah kraljujejo redke ptice pevke.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Uporni kmet, avtor Sepp Holzer.

sepp holzer uporni kmet

 

Povzeto po knjigi Uporni kmet, avtor Sepp Holzer.

natisni članek

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.