*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Okusne in sladke posebnosti v svetu jagod

Sadimo jih lahko v  domačem vrtu, visoki gredi ali večjih loncih.  To leto pa je zanimiva in posebna tudi gozdna jagoda z belimi plodovi.

Aromatična sorta Toscana je nagrajena jagoda

Sorto Toscana odlikuje izjemna aroma, bogat pridelek in bujni rdeči cvetovi.

Tokrat izpostavljam sorto mesečne jagode Toscana. Sorto Toscana odlikuje izjemna aroma, bogat pridelek in bujni rdeči cvetovi. Plodovi so srednje velikosti, vendar nas količina pridelka in prijetna aroma zagotovo prepričata, da je sorta Toscana prava izbira.

Zemljo za jagode dobro pripravimo

Za sajenje jagod vedno izberimo kakovosten substrat in gnojila, ki vsebujejo tudi mikroelemente. V kolikor jagode sadimo v korita, lonce ali sadilne vreče vedno posežemo po večjih dimenzijah. Pri gojenju jagod v koritih in posodah se moramo žal sprijazniti z manjšim pridelkom, zato jih raje sadimo na skrbno pripravljene gredice.

Jagode v posodah so lahko hitro `žejne`

Ob sajenju jagod v korita in posode je priporočljivo dodati proizvode za večje zadrževanje vlage. Jagoda sorte Toscana, bo s svojim cvetenjem popestrila vrt in gotovo pritegnila pozornost. Sorta je bila tudi nagrajena in je mednarodno uveljavljena.

Ledena gozdna jagoda je zanimiva sladka posebnost

Novost in posebnost v svetu jagod je sorta gozdne jagode, ki obrodi bele plodove. Pogovorno jo imenujemo kar  ledena gozdna jagoda. Sorta ledene gozdne jagode `Tubby® White` obrodi plodove bele barve. Plod je koničast in zelo sladek. Te jagode so odlična popestritev sadnih solat in sladic.

Ledena gozdna jagoda obrodi plodove bele barve.

Še posebno do izraza bodo izstopale v kombinaciji s klasičnimi rdečimi jagodami. Plodove pobiramo tekom poletja. Gozdne jagode so zanimive za sajenje pod krošnje dreves in grmov, saj imajo kot gozdne rastline rade vlago in zasenčenost.

Ledena gozdna jagoda ima rada rahlo zasenčenost

Ledeno gozdno jagodo sadimo na rahlo senčno lego. Razdalja sajenja v vrsti naj znaša 20 do 25 cm. Gozdne jagode lahko sadimo tudi v večja korita, posode in visoke grede. V poletnem času jim zagotovimo predvsem dovolj vode, saj se zemlja v koritih, posodah in visoki gredi hitreje izsuši.

Tabela 1: Priporočene jagode za vrt in posode

Sorta jagode
(kliknite za ogled)
Opis Enkrat / večkrat rodna sorta Posebnost
TOSCANA Plodovi so srednje velikosti, bogat pridelek, prijetna aroma. Nagrajena sorta. Večkrat rodna. Izjemna aroma, bogat pridelek, rdeči cvetovi.
LEDENA GOZDNA JAGODA Sorta gozdne jagode. Plod je koničast in zelo sladek. Novost in posebnost. Enkrat rodna. Sladkamo se s plodovi bele barve.
ALBION Zori od maja do prvih zmrzali. Večkrat rodna. Visok donos in bujna rast.
SAN ANDREAS Zori od maja do prvih zmrzali. Večkrat rodna.  Bujna rast in dobra rodnost.

 

Ne pozabite na klasične večkrat rodne sorte jagod

Sorta mesečne večkrat rodne jagode Albion je preizkušena in  aromatična sorta. Rodi od konca maja do jeseni. Sorta Albion je primerna za vrtne grede korita in visoke grede. Plodovi so zelo debeli.

Cvetenje jagode sorta Albion.

Sorta mesečne večkrat rodne jagode San Andreas se hitro prilagodi vsakim razmeram in povsod daje dober pridelek.

Razlika med večkrat rodnimi in enkrat rodnimi jagodami

Večkrat rodne sorte jagod dajo skupno več pridelka kot enkrat rodne, zato so v vrtovih bolj razširjene. Kakovost pridelka večkrat rodnih sort v primerjavi z enkrat rodnimi lahko niha po trdnosti, okusu in aromi plodov.

Jagode in nizka sorta maline v visoki gredi.

Po kakovosti pridelka v optimalnih pogojih in ob pravilni oskrbi nam izbrane večkrat rodne sorte ne zaostajajo za enkrat rodnimi sortami. Pri večkrat rodnih sortah se lahko v poletnih vročinskih obdobjih cvetenje popolnoma ustavi. Vročinski vali v poletnem času so zadnja leta stalnica in ustavijo rast pri večini rastlin.

Splošna navodila za gojenje jagod

Plodove večkrat rodnih jagod uživamo v celinskem delu Slovenije od sredine do konca meseca maja in vse do pozne jeseni. Sadike, ki jih kupimo spomladi v lončkih (marec, april) rodijo že isto leto.

Jagode ljubijo sonce

Jagode posajene v vrsti.

Sadimo jih na sončno lego, z izjemo gozdnih sort jagod, ki imajo rade nekoliko sence. Večkrat rodnim ali mesečnim sortam jagod je treba odtrgati prve cvetove, da se sadike bolje ukoreninijo, spodbudimo jih k močnejši rasti in večji nadaljni zasnovi cvetov.

Koliko sadik je dovolj za 4 člansko družino?

Za potrebe štiričlanske družine je dovolj 35 do 40 sadik jagod, če jih sadimo na sadilno in medvrstno razdaljo 35 cm. Tako zapolnimo gredico standardne širine 1,2 metra in nekaj več kot 4 metre dolžine.

jagode

 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *