*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Pepel je odlično naravno gnojilo za vrt

Zelenjava v domačem vrtu ima rada lesni pepel

Pepel je odlično naravno gnojilo in še posebno ustreza zelju, cvetači, brokoliju, ohrovtu, brstičnem ohrovtu in ostalim kapusnicam. Vsebuje največ kalija, ki ga te vrtnine potrebujejo v zadostnih količinah. Najbolj koristen je za kapusnice in čebulnice.

čebula

Čebula in česen imata rada lesni pepel.

zelje

Pepel ustreza zelju in ostalim kapusnicam.

 

Pepel uporabljamo tudi na gredicah s krompirjem, česnom in čebulo. To odlično domače gnojilo je primerno za paradižnik, papriko, kumare, jajčevce in ostale plodovke.

Koliko pepela uporabimo na gredici?

lesni pepel

Z lesnim pepelom v vrtu ne pretiravajmo. Foto: AdobeStock

 

Pri gnojenju s pepelom ne pretiravamo, saj vsebuje veliko kalija. V primeru, da ga potresamo v prevelikih količinah je ovirana dostopnost dušika, ki je pomemben za rast rastlin. Ovirana je tudi dostopnost fosforja.

Nikoli ne porabimo več kot 1 kg lesnega pepela na 10 m2 v tekočem letu.

pepel vrt

Nikoli ne porabimo več kot 1 kg lesnega pepela na 10 m2.

 

Preden začnete z gnojenjem s pepelom priporočamo, da pepel tehtate na tehtnici. Vsebuje veliko kalcija, ki zavira dostopnost kalija in fosforja. Zato z lesnim pepelom v vrtu nikoli ne pretiravamo. V primeru pretiravanja imamo težave z dozorevanjem paradižnika in rastjo rastlin. Težave imamo lahko tudi z dostopnostjo mikrohranil.

Pepel potresemo po površini tal in ga vdelamo v tla z ruskimi vilami

Pepel v priporočenih količinah potresemo po površini tal in ga vdelamo v tla. To najlažje storimo z z ruskimi vilami, ki tla globoko rahljajo. Tako se povsem enakomerno razporedi v zgornjem sloju tal. Uporabne so tudi navadne vrtne vile.

Delo bo pri pripravi tal na setev in sajenje najhitreje potekalo z ruskimi vilami, ki tla rahljajo do globine 30 cm. V tem območju je tudi največ korenin.

ruske vile pepel

Lesni pepel z ruskimi vilami enakomerno razporedimo v zgornji plasti tal.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm, ki lesni pepel, kompost in kupljena organska gnojila enakomerno razporedijo v območju korenin. Omogočajo tudi manjšo obremenitev hrbta in rok.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

V primeru, da smo tla pripravili in pognojili 3 tedne pred uporabo pepela, lesni pepel vdelamo v tla pred setvijo ali sajenjem. Takrat to najlažje naredimo z motiko in grabljami. Tako odstranimo tudi večino plevela, ki bi v začetku rasti oviral mlade sadike.

Ruske vile in osnovne bonitete za vrtičkarja:

 • delo poteka 2 do 3 krat hitreje,
 • manj obremenjena hrbtenica in roke,
 • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …),
 • delo opravimo z manj napora,
 • ni potrebno dodatno drobljenje zemlje.

Pravilna uporaba lesenega pepela, gnoja in komposta na vrtu

V primeru jesenskega gnojenja s hlevskim gnojem, ob koncu zime ali spomladi ob pripravi tal dodamo še 0,5 kg lesnega pepela na 10 m2. Lesni pepel ob koncu zime potresemo po snegu, če vrt spomladi gnojimo s kompostom. Takrat dodamo 0,75 kg lesnega pepela na 10 m2.

kompost v roki

S kompostom in lesnim pepelom ne gnojimo istočasno. Foto: Jerneja Jošar

lesni pepel

Lesni pepel ob koncu zime potresemo po snegu.

 

Lesni pepel nikoli ne dodajamo skupaj s kompostom, gnojem in ostalimi organskimi gnojili. Ne dodajamo ga na gredice, ki jih gnojimo s kompostom, če smo ga med letom redno, v tankih plasteh dodajali na kompost.

Kako gnojimo gredice, ki jih ne gnojimo z gnojem ali kompostom?

Na gredice s čebulo, česnom in ostalimi vrtninami, ki jih v tekočem letu ne gnojimo s hlevskim gnojem, kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili, lahko dodamo 1 kg lesnega pepela na 10 m2. To najlažje naredimo v času priprave tal. Lesnega pepela na negnojenih gredicah so najbolj vesele čebulnice.

Tabela 1: Letna poraba lesnega pepela v kg in gnojenje z organskimi gnojili

Lesni pepel in gnojenje z organskimi gnojili
Kompost Gnoj Brez organskega gnojenja
0,75 kg lesnega pepela / 10 m2 / leto 0,5 kg lesnega pepela /
10 m2 / leto
1 kg lesnega pepela /
10 m2 / leto

* Opozorilo:
Lesnega pepela ne uporabljamo skupaj s kompostom, gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm, ki lesni pepel, kompost in kupljena organska gnojila enakomerno razporedijo v območju korenin. Omogočajo tudi manjšo obremenitev hrbta in rok.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Koristna hranila za vrt in odlično naravno gnojilo

Lesni pepel vsebuje veliko kalija, kalcija, zelo malo fosforja in skoraj nič dušika. V primernih količinah odlično dopolnjuje domač kompost, hlevski gnoj in kupljena organska gnojila.

Vsa organska gnojila vsebujejo največ dušika, fosforja in premalo kalija. Tako z lesnim pepelom v tla dodamo ravno tista hranila, ki manjkajo v organskih gnojilih.

Tabela 2: Vsebnost hranil v lesnem pepelu v %

Lesni pepel in vsebnost hranil
Dušik (%) Fosfor (%) Kalij (%) Kalcij (%)
/ 2 10 do 15 do 30

Pepel in uporaba na kompostnem kupu

Nekaj pepela si prihranimo za poletne dni saj ga lahko dodajmo na kompost. V času košnje trave nastaja veliko organskih ostankov. Travo je nabolje pred dodajanjem na kompostni kup posušiti. V primeru, da travo dodajamo na kompostni kup brez sušenja, je treba med travo dodati tanko plast lesnega pepela. Tako v kompostnem kupu na naraven način preprečimo gnitje.

lesni pepel

Lesni pepel je koristen tudi na kompostu.

S pepelom preprečimo, da kompost gnije in smrdi. To je najpogosteje pri uporabi mokrih organskih ostankov (sveža trava, kuhinjski odpadki).

Tanko plast pepela lahko potresemo tudi na kuhinske odpadke. To naredimo na vsakih 15 cm, da v kompostu ni preveč lesnega pepela. V primeru rednega dodajanja lesnega pepela na kompostni kup, ni potrebno dodatno gnojenje s pepelom v vrtu.

Zeleni svet priporoča:

Najlažjo in najhitrejšo vdelavo lesnega pepela, komposta in kupljenih organskih gnojil v tla omogočajo ruske vile. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo samo globoko rahljajte z ruskimi vilami. Delo tako poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi roke in hrbtenica. Za delo z inovativnim orodjem bodo hvaležni tudi mikroorganizmi v tleh.

KLIKNITE TUKAJ za nakup ruskih vil, ki lesni pepel, kompost in kupljena organska gnojila enakomerno razporedijo v območju korenin. Omogočajo tudi manjšo obremenitev hrbta in rok.
**
KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji.
Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Pepel je odlično naravno gnojilo za vrt

 1. Ida Peklar

  Kako je z dodajanjem lesnega pepela v vrste pri sajenju krompirja?
  Hvala za odgovor.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *