*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Radič in gojenje radiča

Radič je koristen za zdravje, prehranski strokovnjaki ga zelo priporočajo v prehrani, še posebej diabetikom, saj znižuje delež sladkorja v krvi. Radičevi listi še vsebujejo karotin, vitamin C, B1, B2, kalcij, železo, kalij, fosfor in magnezij.

Radič setev in sajenje

Radič lahko pridelujemo skozi celo leto, nekatere sorte so tudi prezimne. Največkrat sadimo glavnati tip radiča in štrucarja.

Radič štrucar

Radič štrucar

 

Tip radiča solatnik je manj uveljavljen, manj pridelujemo tudi radiče za siljenje. Radič lahko sejemo ali sadimo s sadikami.  Tržaški solatnik, sejemo že v drugi polovici aprila.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Glavnate poletne sorte sejemo junija in prvi teden julija.

Zaradi prezgodnjih poletnih setev bodo poletne sorte radiča ušle v cvet, saj so na dolžino dneva še bolj občutljive kot endivija.

radič sajenje

 

Konec junija in v začetku julija sejemo prezimne sorte za siljenje. Junija ali julija pa opravimo setev sort za prezimljanje in siljenje na prostem. Če ga nameravamo imeti za jesensko zimsko porabo in skladiščenje je junij primeren čas za setev radiča oz. julij za presajanje.

Za uspešno gojenje radiča upoštevamo dobre in slabe sosede

Dobri sosedje

Radič se dobro počuti v družbi s paradižnikom, sladko koruzo, solato, baziliko, šetrajem, fižolom, korenčkom in koprom. V poletni vročini in suhi jeseni je treba radič namakati oz. zalivati. V poletnem času je zelo koristna tudi uporaba zastirke.

Slabi sosedje radiča

Slabi sosedje so paprika, endivija in peteršilj.

Razdalja sajenja radiča

Razdalja med vrstami naj bo cca. 40 cm. Poletni radič in štrucar sadite približno 40 cm narazen v vrsti, prezimni in radič za siljenje pa približno 10 cm narazen v vrsti.

Radič in gnojenje

Radiča ni priporočljivo gnojiti direktno s hlevskim gnojem. Običajno ga sadimo za zgodnjim krompirjem ali zgodnjim zeljem, ki sta bila bogato pognojena. Zmerno lahko gnojite z domačim kompostom ali sodobnimi organskimi gnojili.

Radič Palla rosa

Radič Palla rosa

 

Dognojujete ga lahko z gabezovimi in koprivnimi prevrelkami. Fosforjeva in kalijeva gnojila zadelamo v tla pred setvijo oz. sajenjem, z dušikom, ki je v koprivah, organskih in specialnih gnojilih pa ga dognojimo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Radič bolezni in škodljivci

Od bolezni se občasno lahko pojavi bela gniloba, siva in pepelasta plesen, ki je jeseni nevarna na štrucarju. Pepelasto plesen omejite z odstranjevanjem okuženih listov, na poletnih sortah pa s curki vode. Opazimo lahko tudi solatno pegavost, bakterijske bolezni, rja in nožna obolenja koreninskega vratu.

Od škodljivcev se lahko pojavljajo listne in koreninske uši, listne zavrtalke, polži in različni talni škodljivci (strune, voluhar, koreninske nematode).

Prezimne sorte radiča so prava poslastica za voluharja, koreninske uši pa so posledica prekomernega gnojenja z dušičnimi in organskimi gnojili.

Spravilo radiča

Radič štrucar

Pridelek radiča štrucarja.

Z vrta najprej pospravimo radič štrucar, rdeč glavnat radič ostane na vrtu do decembra, prezimnega pustimo na prostem za rezanje glavic spomladi, lahko ga tudi izkopljemo in pripravimo za siljenje. To naredimo novembra.

Na vrtu dolgo zdrži tudi pegast in zeleno rdeč radič, ki ga lahko režemo še po novem letu. Pozneje ga skladiščimo tako, da ga izkopljemo s korenino in vsakega posebej zavijemo v časopisni papir. Hranimo ga v hladni kleti ali shrambi.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


18 komentarjev na “Radič in gojenje radiča

 1. marjan

  zelo dobre so vaše spletne strani, pri nasvetih (sajenje, presajanje) pogrešam vsaj približno temperatura okolice in tudi temperaturo v rastlinjaku. nikjer tudi ni približno opisano kako zalivati naprimer liter na m2.

  lp marjan

  Reply
 2. Lili

  Super nasveti, sem zelo navdušena in sem se od vas, že veliko naučila.
  Hvala in lep pozdrav

  Reply
 3. verena

  Nima sreče z radičem. Do septembra je lep, nato počasi izginja. Skratka zgnije, izgine.
  L.p.

  Reply
 4. marjan

  zelo zadovoljen sem z vašo stranjo. prosim pa za nasvet kaj storiti z rdečim radičem preko zime, ostal je na vrtu.

  lp Marjan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zelo odvisno za katero sorto radiča gre. Najbolj znan prezimni radič je Verona, Grumolo rosa. Ti prezimijo zunaj, tako da jih lahko pustite kar na prostem nepokrite do prvih februarskih toplih žarkov. Takrat pa ga pokrijete, da bo hitro začel naprej rasti.

   Reply
 5. Tatjanca

  Pozdravljeni ! Imam na vrtu solkanski radič, katerega sem sejela pozno poleti in sem ga imela na vrtu celo zimo in še sedaj ga pridno režem in ga jemo vsak dan. Sedaj pa se mi zdi, da ratuje malce grenak in rastlina ne gre v cvet (rožo) , ampak bolj v višino. Kaj naj storim (ali naj ga izkopljem in posejem drugi radič, ali ga pustim nekaj v cvet, drugega pa enostavno izpulim in zavržem). ? Lepo, lepo prosim za vaš cenjeni odgovor na moje vprašanje. HVALA v naprej in lp Tatjanca

  Reply
 6. Ivan

  Kje bi dobil seme za solkanski radič in ali uspeva tudi v severovzhodnih krajih Slovenije (hladnejše zime)? Hvala za nasvet. Lp

  Reply
 7. Barbara

  Pozdravljeni,

  posejala sem solkanski radič in je že velik cca. 4-5cm. Zanima me ali ga moram presajat ali ga pustim na gredi tako kot sem posejala…ali ga pokrijem za čez zimo ali pustim…
  Prosim za nasvet.

  Hvala in LP, krasni ste 😉
  Barbara

  Reply
 8. Zvonko

  Zdravo… radič ima spužvaste lite, ni znakov kakih živali, malo so napihnjeni vršički !
  Kako rešit zadevo ??

  Reply
 9. Marko

  Ali za presajanju radiča pripročate krajšanje listov sadik na cca 2-3 cm, ali je bolje sadike presajati brez krajšanja listov?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Marko posadite sadiko, ki ni prevelika, največ do 8 cm, sadite proti večeru, nato poskrbite za senčenje sadik z mrežo in po sajenju zalite celotno gredo, lahko tudi dodate še zastirko.

   Reply
 10. Kristina

  Pozdravljeni, mene pa zanima kaj pomeni siljenje radiča? Predvsem pri solkanskem radiču to izvajajo da dobi lepo rdečo barvo in značilen okus.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *