*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Spiralni zeliščni vrt iz kamnitega zidu

Kako zgradimo zeliščno spiralo?

1. Izberemo material (kamni, zemlja in humus)

Velikost in sestava kamna je stvar okusa. Z malo bolj oglatimi kamni vsekakor lažje zgradimo kamniti zid kot z okroglimi. Količina materiala, ki ga potrebujemo, je odvisna od velikosti spiralne grede.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Zeliščne spirale, terasasti vrtovi in drugo – Načrtovanje, gradnja, sajenje.

2. Označimo osnovno površino

Določimo osnovno površino in jo izkopljemo.

S ciljem dobiti lepo zavito osnovno površino, je najbolje privezati vrv na količek in ga zabiti v tla kjer načrtujemo središče spirale. Vrv mora meriti 20 centimetrov več kot želeni premer spirale. Teh dodatnih 20 centimetrov bo na koncu gradnje segalo čez kamniti zid spirale.

Tako je na temelju okrog zeliščne spiralne grede na voljo dodaten prostor, kjer so idealni pogoji za sajenje. Rastline, ki rastejo na podlagi, najbolj izkoristijo učinek skladiščenja toplote in zaščite.

Če tega rastišča ne uporabljamo za sajenje, izpolnjuje kamniti zid namesto praktične funkcije predvsem estetsko. Osnovno površino lahko za orientacijo označimo s peskom ali nekaj kamenja.

3. Izkopljemo osnovno površino

Izkopano rušo in kupljeno vrtno zemljo zmešamo v zgornji sloj. Zgornja plast kamor sadimo je biološko najbolj dejavna plast zemlje in jo po temnejši barvi jasno razlikujemo od spodnjih plasti zemlje, ki imajo manj hranilnih snovi in več kamnov. Izkopano rodovitno rušo in kupljeno vrtnarsko zemljo shranimo ločeno, saj ju bomo potem uporabili na različnih mestih.

Levo: gradnja kamnitega zidu na zaraščenih tleh, desno: kamne zasujemo z zemljo.

Če izhajamo z južne strani, moramo obliko spirale zgraditi s kamni in jo postopoma zapolniti z zemljo. Kamne z majhnim nagibom zložimo v skladovnico in jo z zunanje strani takoj zapolnimo z zemljo (to pomeni, da ne zgradimo prosto stoječega zidu niti ga ne zasujemo šele na koncu).

4. Material za vnos v spiralno gredo

Spirala počasi raste v višino.

V notranjost spiralne grede lahko vgradimo zemljo (podtalje) z manj hranilnimi snovmi. V to zemljo lahko vedno vkopljemo tudi rušo, vendar jo moramo obrniti s koreninami navzgor, saj s tem zagotovimo, da bo strohnela in ne bo spet pognala. Če imamo glineno opeko ali drug neoporečen gradbeni material, ga tudi lahko brez pomislekov vgradimo v spiralno gredo.

Pri tem moramo paziti na stabilnost kamnitega zidu (velike drobce po možnosti razdrobimo s kovalnim kladivom in jih, odvisno od materiala, zmešamo z zemljo). Polnilo prilagodimo razmeram v tleh.

Pri težkih tleh (ilovica, glinena ilovica) je koristno vkopati grob kamniti material, prod ali pesek, da sredozemskim in vsem drugim zeliščem, ki potrebujejo prepustna tla, omogočimo dobro rastišče. Na srednjih in lahkih tleh shajamo tudi brez teh dodatkov in zgradimo spiralo le z zemljo.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Zeliščne spirale, terasasti vrtovi in drugo – Načrtovanje, gradnja, sajenje.

5. Nanos zgornje rodovitne prsti

Zgornja plast, v katero bomo sadili, je obogatena s hranili. Sami se lahko odločimo, ali humus kot zgornjo plast na spiralno gredo nanesemo enakomerno ali ustvarimo različno bogata rastišča. Če imamo na voljo dovolj obogatene zemlje, jo je pametno razporediti po celi spiralni gredi. Z nanosom humozne zemlje olajšamo zeliščem priraščanje in jim zagotovimo preskrbo s hrano v fazi priraščanja.

Tudi predel okoli zeliščne spiralne grede, ki smo ga dodatno odkopali, zapolnimo s obogateno zemljo. S kamnitim zidom in položajem ob vznožju spirale to rastišče učinkuje kot hišni zid. Tu lahko odlično prezimijo zelišča, ki so občutljiva na mraz.

Pri nasadu na podlagi pa moramo paziti, da rastline z rastjo ne zaprejo dostopa do notranjega dela spirale. Večletni grmičasti rožmarin potrebuje na primer veliko prostora, zato moramo vmes pustiti luknje in po možnosti namestiti stopne kamne.

Kamniti zid z rastjem je zelo lep. Predvsem zunanji jarek okoli spirale je ugodno rastišče. Stopni kamni med rastlinami skrbijo zato, da lahko zelišča v notranjosti brez težav dosežemo.

6. Vnos komposta

Če sadimo zelišča, ki imajo posebne potrebe po hranilnih snoveh, lahko nekoliko več komposta vnesemo na izbrana mesta.

7. Mulčenje in sajenje

Sistematično zgrajena zeliščna spiralna greda vsebuje kamnit zid, katerega podlaga stoji na naravnih tleh in ne na nasutih. Ta stabilna podlaga omogoča trajno lepo oblikovano gradnjo spiralne grede, saj se naravna tla ne posedajo tako kot nasuta. Če se vnesena zemlja ali humus v spiralni gredi sčasoma nekoliko posede, ju lahko preprosto dodajamo.

Pomanjkljivost te gradnje je vsekakor, da številni kamni »izginejo« v notranjosti spiralne grede in da gradnja zahteva sorazmerno veliko časa in dela.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Zeliščne spirale, terasasti vrtovi in drugo – Načrtovanje, gradnja, sajenje.

V knjigi Zeliščne spiralne grede, so nazorno prikazane spiralne grede in ob njih tudi številne druge privlačne in uporabne oblikovne možnosti gojenja. Ta knjiga ne pojasnjuje le številnih možnosti priprave koncepta in načrtovanja, ampak tudi načine izvedbe in sajenje.

VIR: Povzeto iz knjige Zeliščne spirale, terasasti vrtovi in drugo – Načrtovanje, gradnja, sajenje, avtorji: Claudia Holzer, Josef Andreas Holzer, Jens Kalkhof.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Spiralni zeliščni vrt iz kamnitega zidu

  1. Marija Stariha

    Veliko koristnih nasvetov za vse, ki želijo živeti zdravo z in v zdravi naravi, z veliko gibanja, skrbne nege, veseljem ob negi rastlinja in ustvarjanju, uporabi pridelanega. Tako poskrbimo za svoje zdravje, in napolnimo energijske baterije za nadaljnje delo ter razdajanje ljubezni med svoje najdražje. Vse dobro se nam kmalu povrne.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *