*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Topinambur gojenje in vzgoja v vrtu

Gomolji topinamburja so nizko kalorični, lahko prebavljivi, zaradi velike vsebnosti inulina imajo tudi zelo nizek glikemični indeks, zato so še posebno primerni za sladkorne bolnike.

topinambur cvet

 

Topinambur je v najbližjem sorodstvu s sončnicami, cveti pozno poleti, cvetovi so podobni majhnim sončnicam.

Izbira prostora in osnovni rastni pogoji za gojenje topinamburja

topinambur grm

 

Topinambur sadimo samostojno, na rob vrta, ugaja mu veliko svetlobe. Topinambur je zelo visoka in agresivna rastlina, zato pazimo, da nam ne uhaja v vrt.

Uvrščamo ga med zelo skromne rastline in nima posebnih zahtev, uspeva v vseh pogojih in vrstah tal, ne škoduje mu tudi poletna vročina in suša. Treba je biti pozoren, da z njim ne senčimo ostalega dela zelenjavnega vrta. Ta rastlina brez težav prezimi, na istem prostoru ostane tudi 10 let ali več.

Topinambur, čas in način sajenja

Gomolje topinamburja lahko konec oktobra kupite na ekoloških tržnicah in jih največkrat spomladi (marec, april) posadite v vrt. V kmetijskih trgovinah jih običajno ne najdemo.

Gomolje sadimo na 40 cm v vrsti, razdalja med vrstami naj bo 70 cm. To je tudi sadilna razdalja, ki jo običajno uporabljamo pri krompirju.  Dobro je, da jeseni nekaj gomoljev pustimo v zemlji, tako se bo spomladi na novo razmnoževal sam.

Gnojenje topinamburja

Spomladi ob sajenju ne pozabite na gnojenje s kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili. Gnojimo tudi jeseni po spravilu pridelka.

Pri sajenju topinamburja upoštevamo kolobar

Topinambur ne sadimo za solatoparadižnikompapriko in krompirjem. Upoštevamo tudi to, da je v sorodu s sončnicami. Več o kolobarju si preberite tukaj.

Oskrba topinamburja skozi leto

Spomladi po sajenju, ko so rastline visoke za dober čevelj, jih osujemo podobno kot krompir, tako ostanejo bolj stabilne.

Topinambur pozno poleti prikrajšamo na višino 2 m, tako je manj možnosti, da ga poškoduje veter. Jeseni v času rumenenja listov je treba stebla izrezati tik nad tlemi.

Po spravilu v jesenskem času ga tudi pognojimo. Če čez zimo tla zmrzujejo ga pokrijemo s slamo, listjem, ali pokošeno travo, tako ga lahko kopljemo celo zimo.

Bolezni, škodljivci in zalivanje topinamburja

Topinambur nima težav z boleznimi in škodljivci, zato ga lahko pridelamo na povsem ekološki način. Na njem občasno opazimo pepelasto plesen, ki ne povzroča večje škode. Tudi zalivati ga ni treba, ker ima zelo močne korenine. Če rastline poleti ovenijo, ga lahko v nočnem času močno zalijemo enkrat na teden.

Spravilo in uživanje topinamburja

Topinambur ima največ koristnih snovi v sebi pozno jeseni, ko se nadzemni del rastline posuši. Takrat snovi iz listov v prehajajo v gomolje, zato ga je najbolje izkopavati in uživati samo v zimskem času, ko velja za odlično nadomestilo krompirju. Uživamo in izkopavamo ga lahko tudi poleti, vendar živilo ni tako kvalitetno. Spomladi pazimo, da ne izkopljemo vseh gomoljev, takrat vsebujejo manj inulina in so bolj sladkega okusa.

Gomolji topinamburja so užitni surovi, naribamo jih lahko k solatam, najpogosteje jih kuhamo in pečemo kot krompir. Užitni so tudi mladi poganjki v velikosti malo večje kumare, liste uživamo kot solato.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


12 komentarjev na “Topinambur gojenje in vzgoja v vrtu

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni Anica!

   Malo težje ga je dobiti v vrtnih centrih. Dobite ga pri ljubiteljih, če vam kdo odstopi kakšno sadiko ali gomolj.

   Reply
  • bojan

   Anica, topinambur jedilni dobite v Mercatorju in Sparu. Glejte le, da kupite ekološko pridelanega iz Slovenije.

   Reply
  • NM

   To jesen sem ga prvič kupila za jest na Ekološki tržnici v Europarku. Na prvi pogled izgleda kot ingver. Okus mi je tudi všeč. Žal se pa menda lahko zelo razraste..

   Reply
 1. Tadej

  Gospa Anica,

  citiram:
  “Vrsta je danes najbolj invazivna v jugozahodni Sloveniji, masovno pa se pojavlja ob večjih rekah, zlasti ob Savi in Savinji, tudi ob Dravi in Dravinji. Zelo pogosto pa ga vidimo ob avtocestah in nasploh po ruderalnih rastiščih.”
  Torej si ga lahko enostavno naberete v naravi, ga niti ne rabite gojit.

  Vir:

  Reply
 2. bojan

  Gomolje za saditi lahko dobite pri meni. Kdor ga potrebuje naj me kontaktira na zs.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *