Vrtna kreša, gojenje in vzgoja na vrtu

Vrtna kreša je dobra za ohranjanje zdravja, priporočajo jo pri dietah. Vsebuje številne vitamine, minerale, nekaj beljakovin in vlaknin ter zelo malo maščob in oglikovih hidratov. Ob rednem uživanju ugodno vpliva na telo.

Vrtna kreša, čas setve in kalitev

Vrtno krešo sejemo celo leto. Po setvi jo pokrijemo s približno 2 cm zemlje. Pozimi jo sejemo na okenskih policah, spomladi, poleti in jeseni pa v vrt. Možna je tudi setev v posode, korita na balkonu ali terasi. V zelo vročem poletju jo je bolj primerno sejati v senčni del vrta, kjer ima tudi nekoliko več vlage.

Zgodaj spomladi (marec) lahko čakamo na kalitev tudi 14 dni, pozno pomladi, poleti in v zgodnji jeseni kreša kali v dnevu ali dveh. Kalitev kreše pospešimo, če jo pokrijemo s papirjem in jo takoj, ko iz zemlje pokukajo prvi listi odkrijemo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Gojenje kreše na okenski polici

Vrtno krešo lahko sejemo na okenski polici od decembra do februarja. Sejemo jo lahko v različne nizke posode, korita. Posoda ali podstavek naj ima premer približno 20 cm, globina pa med 3 in 5 cm. Setve na okenski polici ponavljamo na dober teden, zemljo v posodi redno menjavamo.
Da preprečimo izdolženost rastlin, posodo, krožnik, korito ali podstavek dnevno obračamo. Skrbimo tudi za redno zalivanje, da se zemlja ne presuši.

Krešo lahko gojimo tudi na vati ali mokrih papirnatih brisačah, ki jih postavimo v podstavek. V tem primeru ostaja možnost, da ob rezanju poberemo tudi ostanke semenskega olupka.

Dobri in slabi sosedje vrtne kreše

Vrtno krešo lahko sejemo med korenček  ali solato. Velikokrat jo sejemo tudi med radič.

Ne priporočamo mešane setve vrtne kreše v gredicah z zeljem, cvetačo, ohrovtom, brokolijem in ostalimi križnicami. Več o kolobarju si preberite tukaj.

Gnojenje vrtne kreše

Krešo običajno sejemo na mešane gredice, ki smo jih že pognojili za osnovno vrtnino, zato jo posebno ne gnojimo. Če jo sejemo na samostojno gredico poskrbimo za osnovno gnojenje s kompostom  ali organskimi gnojili, ki jih kupimo v trgovini.

Oskrba vrtne kreše med rastjo

Vrtna kreša zahteva pletje, drugače s krešo pobiramo tudi plevel. Plevela je manj, če krešo sejemo v vrste, ki so med sabo oddaljene slabih 20 cm. Za dober razvoj rastline je treba poskrbeti tudi za zalivanje.

Kako do semena vrtne kreše?

Seme spomladanske setve v mesecu marcu pobiramo julija. Suhe rastline porežemo in sušimo na papirju.  Seme, ki ga poberemo očistimo uporabimo za setev v jesenskem in zimskem času.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Spravilo in shranjevanje vrtne kreše

Mlade poganjke, ki so pognali iz tal v večini primerov režemo s škarjami. Vrtno krešo lahko tudi trgamo, ko je nekoliko večja. Če kreši ne potrgamo srčnih listov, jo lahko ponovno pobiramo, tako z enim posevkom dosežemo dvakratno rez. Režemo jo večkrat, ko rastlina slabi in listi rumenijo se odločimo za novo setev.

Liste kreše režemo, ko so veliki med 5 do 10 cm in imajo dobro razvite liste. Ob nekoliko višji temperaturi in ustrezni vlagi jo režemo že po slabih dveh tednih.

V jesenskem in zimskem času krešo zavarujemo z nizkim tunelom, ki ga prekrijemo s folijo. Pokrijemo jo lahko tudi s steklom in si tako podaljšamo pobiranje v hladnejših mesecih.

Uporaba vrtne kreše

Vrtna kreša je zelo primerna za mešane solate v kombinaciji s solato, paradižnikom, kumarami, zelje, endivijo, radičem, fižolom in ostalimi solatami. Na kruhu se dobro ujame s skuto, maslom. Krešo uživamo svežo in je ne kuhamo ali drugače toplotno obdelujemo.

natisni članek

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Vrtna kreša, gojenje in vzgoja na vrtu

 1. Boštjan

  Vaši nasveto so mi res všeč. Vrtnarim pri 66 letih po vaših nasvetih in mi vse uspeva
  Hvala

  Reply
 2. Alenka

  Pa ni čisto tako. Pozimi je kar problem kupiti seme, ker trgovine jeseni, po končani vrtnarski sezoni vse vrečke semen vrnejo.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *