Živa meja v Sloveniji in najbolj pogoste rastline, ki jih lahko oblikujemo

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:


Video smo posneli v Arboretumu Volčji Potok.

Zanimive oblike striženja grmov, ki dobro prenašajo rez

Nekatere grme, ki dobro prenašajo rez lahko oblikujemo v oblike, ki so nam najbolj všeč. Pušpan in tiso se brez težav oblikuje v kroglo, kvadrat in umetelne oblike. To je najbolj pogosta živa meja v Angliji, vse bolj pogosta je tudi v Sloveniji.

Umetelne oblike striženih grmovnic so prava vrtna poslastica.

Poleg vse bolj priljubljene tise z rezalniki za žive meje strižemo tudi liguster, ki je v Sloveniji na prvem mestu. Na drugem mestu po številnosti je smaragdni klek. Med listavci pa je zelo pogost tudi oblikovan gaber.S škarjami za žive meje najbolj pogosto strižemo vednozelene rastline

Med vedno zelenimi rastlinami za žive meje najbolj pogosto strižemo liguster ali navadno kalino. Zelo lepo se obreže tudi pušpan, tisa in klek. Med vednozelenimi rastlinami, ki jih strižemo z rezalniki za žive meje je tudi bodika, zimzeleno kosteničevje, omorika, lovorikovec, ognjeni trn in ostale rastline, ki rastejo v okolici doma.

Pri striženju visoke žive meje iz gabra vam bo najbolj v pomoč akumulatorski podaljšani rezalnik STIHL HLA 86, ki s pomočjo teleskopske gredi omogoča striženje brez uporabe lestev. Tako bo rez visokih živih mej iz kleka in navadne kaline povsem enostavno.

visoka živa meja striženje rez

Striženje visoke žive meje je mogoče brez uporabe lestev.

rezalnik žive meje za višino

Enostavno in lahko delo s podaljšanim rezalnikom STIHL HLA 86.

KLIKNITE TUKAJ za akumulatorski podaljšani rezalnik za živo mejo STIHL HLA 86, ki je primeren za rez visokih živih mej. Primeren je za hobi in profi uporabo.

Tabela: Električne, akumulatorske in bencinske škarje STIHL za živo mejo

Vrsta škarij za živo mejo in značilnosti Električne škarje STIHL HSE 71 Akumulatorske škarje STIHL HSA 60 Akumulatorski podaljšani rezalnik za živo mejo STIHL HLA 86 Bencinske škarje STIHL HS 82 T
Namen uporabe Hobi uporaba. Hobi uporaba. Profesionalna uporaba pri vzdrževanju krajine. Profesionalna uporaba pri vzdrževanju krajine.
Način uporabe Obrezovanje grmovja in žive meje okoli hiše.
Tudi za debelejše veje.
Obrezovanje grmovja in žive meje okoli hiše. Obrezovanje visokih živij mej in grmovja.
Rezanje v bližini tal.
Obrezovanje vseh vrst živih mej in grmovja.
Ostale značilnosti Zmogljiv električni rezalnik. Lahke akumulatorske škarje. Posebej velik doseg (teleskoposka gred).
Visoka zmožnost rezanja.
Zmogljiv in varčen motor.
Sistem proti vibracijam.

KLIKNITE NA SPODNJI VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Katere listopadne žive meje poznamo in katere škarje uporabljamo?

Med listopadnimi živimi mejami v Sloveniji najpogosteje strižemo gaber. Poleg gabra je pogost tudi češmin. Manj pogote so žive meje iz maklena, skobotovca, lipe in bukve. V mestnem okolju pogosto srečamo živo mejo iz medvejke in bisernika. Ste vedeli, da z rezalniki za živo mejo lahko režete tudi glog in skobotovec?

rez žive meje

Ženske za rez žive meje najraje uporabljajo lahke akumulatorske škarje STIHL HSA 60.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o akumulatorskih škarjah STIHL HSA 60, ki so lahke in tihe. Najraje jih uporabljajo ženske.

V primeru rezi z akumulatorskim rezalnikom za živo mejo z rezjo ne vznemirjamo sosedov, ker so škarje zelo tihe, tudi dodatna zaščita sluha ni potrebna. Še posebno jih priporočamo za rez v urbanem naselju. Z njimi najraje delajo ženske, ker so zelo lahke in enostavne za delo.

električne škarje stihl

Za hobi uporabnike so zelo priročne tudi električne škarje STIHL HSE 71.

KLIKNITE TUKAJ za električne škarje STIHL HSE 71, ki jih največkrat uporabljajo hobi uporabniki. Primerne so tudi za debelejše veje.

V domačem vrtu so zelo priročne tudi električne škarje za živo mejo. Električne škarje STIHL HSE 71 so zelo primerne za obrezovanje grmovja in žive meje okoli hiše. Z njimi lahko strižete tudi nekoliko debelejše veje.

Kdaj strižemo listopadno živo mejo?

Nekaj let po sajenju je oblikovanje listopadne žive meje najlažje z rezalnikom za žive meje. Rez z rezalnikom običajno opravimo večkrat na leto. Najbolj pogosto režemo liguster ali kalino in to 2 do 3 krat na leto. Vrtičkarji ga prvič največkrat strižejo pred začetkom vegetacije, drugič zgodaj poleti in tretjič pozno poleti.

Kako pogosto uporabljamo rezalnik za živo mejo?

Živa meja vas skrije pred pogledi sosedov. Njeno obliko in višino ohranjamo samo z rednim striženjem. Bukev z rezalnikom za živo mejo strižemo v poznem poletju in to samo enkrat na leto. Tudi gaber strižemo v sredini poletja.

živa meja

Redno oskrbovana živa meja vas skrije pred pogledi sosedov.

 

Nekoliko bolj pogosto uporabljamo rezalnik za živo mejo pri smreki, ki jo režemo junija in septembra. Na enak način režemo tudi smaragdni klek in tiso. Pri rezi se držimo pravil, da ne režemo v pozno jesenskem in zimskem času.

Profesionalne škarje za dnevno rez živje meje

Najbolj primerne škarje za živo mejo, ki jih uporabljamo dnevno ali tedensko so bencinske škarje STIHL HS 82 T. Z njimi profesionalni vrtnarji največkrat izvajajo storitve na terenu. Zelo zmogljiv je tudi akumulatorski podaljšani rezalnik za živo mejo STIHL HLA 86. Obe orodji sta primerni tudi za uporabo v domačem vrtu in zahtevnejše hobi vrtnarje.

bencinske škarje za rez

Bencinske škarje STIHL HS 82 T največkrat uporabljajo profesionalni vrtnarji.

KLIKNITE TUKAJ za bencinske škarje STIHL HS 82 T, ki jih največkrat uporabljajo profesionalni vrtnarji. Primerne so tudi za zahtevnejše vrtnarje.

Poskrbite za redno ostrenje škarij za živjo mejo

Postopek pravilnega ostrenja škarij za živo mejo si oglejte v spodnjem video posnetku. Za ostrenje nožev rezalnika za živo mejo uporabite ploščato pilo. Zadnji del zoba rezila pa zgladite z brusilnim kamnom. Po ostrenju zaščitite in podmažite rezilo s STIHL Superclean sredstvom.

Kliknite na spodnji video za ogled nasveta:

Živa meja na Primorskem in v toplejših področjih

V toplejših področjih Slovenije zasledimo živo mejo iz rožmarina, ki je lepa in uporabna. Ta živa meja je običajno nižje do srednje rasti. Poleg rožmarina strižemo tudi navadni nemški rožmarin, navadni lepljivec in druge rastline.

Vse omenjene rastline avtohtono rastejo na Primorskem in obalnem področju Hrvaške. Rezalniki za žive meje tako pridejo prav tudi na vikendih in ne samo v okolici doma.

Največje žive meje in rezalniki za zelo visoko živo mejo

Striženje z rezalniki za živo mejo je treba opraviti večkrat na leto. Veselje ob pogledu na lepo oblikovano živo mejo vas bo zagotovo navdušilo, da orodje uporabite večkrat na leto. Visoka živa meja, ki seže v višino več kot 2 m je lahko iz omorike, bodike in lipe. V Sloveniji zelo pogosto zasledimo tudi smaragdni klek.

Za rez zelo visoke žive meje uporabite akumulatorski podaljšani rezalnik za živo mejo STIHL HLA 86.

Katere rastline so primerne za srednje visoke žive meje?

Srednje visoke žive meje strižemo do višine 1 m ali največ 2 m. V tem primeru bo rezalnik za živo mejo zelo priročen, saj je treba urediti veliko površino.

Z rezalnikom za živo mejo se tako odlično striže medvejka, bisernik, kalina, navadni lepljivec, gaber, glog, lovorikovec in ostale rastline. Nekatere omenjene rastline za živo mejo lahko strižemo tudi višje.

Vse bolj so priljubljene nizke žive meje

Tisa zelo dobro prenaša rez in jo s striženjem lahko vzdržujemo tudi na višini do 1 m. Prav tako je prikupna tudi nizka živa meja iz pušpana, zimzelenega kosteničevja, rožmarina in navadnega nemškega rožmarina. Tako se nam pogled razteza na okolico vrta, nizka živa meja je v tem primeru lep okrasni element vrta, ki ga v Sloveniji nekoliko pogrešamo.

živa meja

Pogled na geometrijsko oblikovano živo mejo in gredo z vrtnicami (Botanični vrt Sežana).

Primere nizkih živih mej si lahko ogledate v Botaničnem vrtu Sežana, Arboretumu Volčji Potok in ostalih parkih.

Z rezalnikom za žive meje lahko strižemo na različne načine

Pri nižjih živih mejah imamo več svobode pri oblikovanju. Pri visokih živih mejah upoštevamo podnebne dejavnike in jih zaradi snega strižemo v obliki prisekanega trapeza. V primeru visoke žive meje iz gabra je treba poskrbeti, da je vrh zaobljen.

Z uporabo dobrega orodja je rez gladka, živa meja pa po rezi lepa na pogled. Z rezalnikom za žive meje vedno delamo v suhem vremenu.

Zeleni svet priporoča:

Za kvalitetno rez žive mej in lahkotno delo uporabljajte škarje za rez žive meje STIHL. Za ženske so najbolj priročne akumulatorske škarje, ki so lahke in tihe. Hobi uporabniki prisegajo tudi na električne škarje STIHL.
Zahtevnejši vrtičkarji največkrat delajo z bencinskimi škarjami, ki so primerne tudi za profesionalno uporabo. Za zelo visoke žive meje priporočamo škarje s teleskopsko gredjo in visoko zmožnost rezanja.

stihl rezalniki

KLIKNITE TUKAJ za akumulatorski podaljšani rezalnik za živo mejo STIHL HLA 86, ki je primeren za rez visokih živih mej. Primeren je za hobi in profi uporabo.

KLIKNITE TUKAJ za akumulatorske škarje STIHL HSA 60, ki so lahke in tihe. Najraje jih uporabljajo ženske in hobi uporabniki.

KLIKNITE TUKAJ za električne škarje STIHL HSE 71, ki jih največkrat uporablajjo hobi uporabniki. Primerne so tudi za debelejše veje.

KLIKNITE TUKAJ za bencinske škarje STIHL HS 82 T, ki jih največkrat uporabljajo profesionalni uporabniki. Primerne so tudi za zahtevnejše vrtnarje.

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “Živa meja v Sloveniji in najbolj pogoste rastline, ki jih lahko oblikujemo

 1. Matilda

  spoštovani,

  ali se splača posaditi Črni oreh?

  zelo malo vem o tem

  hvala za vašo pomoč

  Reply
 2. Vesna

  zasledila sem sredstvo za boljšo in zdravo rast vrtnih, sadja…, cena cca 19,00 EUR.
  prosim za ime izdelka, ker ga želim naročiti

  Reply
   • Nada

    Takšno živo mejo imam tudi jaz in sem zelo zadovoljna.
    Jo je pa potrebno rezati tudi 4-krat v sezoni. Bršljan je zelo agresivna rastlina.

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni, veseli nas, da z nami delite vašo izkušnjo. Tako bo vaš nasvet koristen tudi za ostale, ki berejo članek. Lep dan, ekipa Zeleni svet

     Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *