*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

5 idej za modno in klasično ureditev groba v jesenskem času

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

1. Na modno zasajenem grobu kombiniramo trajnice in sezonsko cvetje

Na grob, ki ni posajen na klasičen način sadimo hojhere, šaše, mahek, jesensko vreso, okrasne trave, ciklame, kalocefalus, plazeči skrečnik, homulice, hebe, jesenske astre, krizanteme in ostale sezonske rastline. Krizanteme, mačehe, jesenske astre in ostale cvetoče rastline kombiniramo s strukturnimi rastlinami, ki so lepe v listih in plodovih.

Prikupna harmonična zasaditev z vreso, mahekom, šaši, hojhero in kalocefalusom.

Harmonična zasaditev groba v svetlih tonih.

Privlačno socvetje japonske skimije v kombinaciji z gaulterijo in hojhero.

 

V plodovih so še posebno lepe gaulterije in pernecije. Lepo je tudi privlačno socvetje očarljive japonske skimije.

2. Ob sajenju trajnic ne pozabimo na dodatek Zelenih kock

Šaši, jesenske astre, hojhere in ostale trajnice na grobu najbolj ogroža suša, ki je najbolj izrazita v poletnem času. Pomanjkanje vode je pogosto tudi v marcu. Zato v času sajenja poskrbimo za dodatek Urbanscape Zelenih kock, ki so povsem naravnega izvora. Z zemljo jih mešamo v razmerju 1:5.

V primeru zasaditve s trajnicami ne pozabimo na dodatek Urbanscape Zelenih kock.

Zelene kocke vmešamo v globino korenin in jih na koncu pokrijemo z zemljo. Tako bo treba rastline na grobu ali posodi manj zalivati. Rastline v zasaditvi so tudi bolj varne pred izsuševanjem, ki je na grobovih in v posodah zelo pogost pojav. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in več informacij o Urbanscape Zelenih kockah, ki zmanjšajo zalivanje za polovico. Trajne rastline na grobovih, posodah in koritih tako ne bodo trpele suše. Jesenska zasaditev v posodi je modna, trajna in privlačna.

Za več informacij smo na razpolago tudi na telefonski številki 01 500 51 94 ali e-pošti info@grow-at-home.com

Vse več zasaditev grobov, ki odstopajo od klasične ureditve groba je posajenih v posode. Zasaditev v posodah je trajna in privlačna. V posodi lahko kombiniramo svetle in temne tone. Kombinacije istih tonov, ki se nadgrajujejo v barvi so harmonične. Pravimo, da sadimo ton v tonu.

V primeru kontrastnih zasaditev kombiniramo kontrastne barve. Zasaditev v posodi je tudi trajnejša od cvetličnega aranžmaja.

Zasaditev s hojhero, ciklamo, šašem in jesensko vreso. Foto: Matic Sever.

3. Modna poživitev groba s trajno in cvetočo zasaditvijo

Trajno dekorativno zasaditev lahko posadite v posodo. Možna je tudi zasaditev v okrogel model iz papirja, ki je zelo obstojen. Vsekakor je treba poskrbeti, da bo voda na spodnjem delu posode ali modela odtekla. V našem primeru smo mačehe v trajni nagrobni dekoraciji sadili v svetlejših tonih. Pri izbiri barv upoštevajte barve nagrobnih plošč in robnikov.

Trajna dekoracija z živimi rastlinami. Foto: Sabina Šegula.

4. Klasična zasaditev z mačehami in jesensko vreso

V Sloveniji smo zvesti tradiciji urejanju grobov. Grobove najbolj množično urejamo v mesecu oktobru. Med klasičnimi zasaditvami opažamo največ mačeh in jesenskih vres. Ti dve najbolj priljubljeni rastlini lahko kombiniramo in ustvarimo prikupen jesenski motiv na klasičen način.

Klasična zasaditev z mačehami in jesensko vreso.

5. Nagrobni aranžma in cvetje v šopku

Vsi, ki prisegate na klasično urejen grob ne pozabite na nagrobni aranžma iz rezanega cvetja in izbrani šopek. Šopek postavimo v vazo neposredno pred 1. novembrom. V enakem terminu poskrbimo tudi za nagrobni aranžma. Nagrobni aranžma in šopek naj se dopolnjujeta. Na temnem marmorju izbiramo cvetje v svetlejših tonih.

nagrobni aranžma šopek

Nagrobni aranžma naj se v cvetju ujema s šopkom.

Krizantema je še vedno kraljica klasičnih grobov

krizanteme

Ne pozabimo na vedno privlačne krizanteme.

 

Večina klasično urejenih gobov si ne moremo predstavljati brez krizantem, zato ne pozabimo na to privlačno rastlino, ki jo lahko kombiniramo tudi z ostalimi jesenskimi lepoticami. Pred postavitvijo krizanteme na grob smo pozorni na vremensko napoved. Krizanteme na grobu ne bodo dolgo v okras, če nas obišče predčasna jesenska slana.

Zeleni svet priporoča:

Na grobu so rastline podvržene ekstremnim razmeram. To se na trajnih rastlinah v zasaditvi še posebno opazi v poletnem času. V zadnjih letih so pogoste tudi spomladanske suše. Priporočamo, da ob sajenju v zemljo primešate 1/5 Urbanscape Zelenih kock in izboljšate oskrbo rastlin z vodo.

 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Urbanscape Zelene kocke, ki zmanjšajo zalivanje za polovico. Trajne rastline na grobovih, posodah in koritih tako ne bodo trpele suše. Za več informacij smo na razpolago tudi na telefonski številki 01 500 51 94 ali e-pošti info@grow-at-home.com

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “5 idej za modno in klasično ureditev groba v jesenskem času

 1. Mira

  Dober dan. Vec let ze poskusam zasaditi reso, naravno nebarvano, trajno. Katera je prava? Bi bilo najbolje, da jo prinesem iz gozda? Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mira, prinešena iz narave se težje prime, lahko pa poizkusite. V tem primeru jo presadite s koreninsko grudo.

   Reply
 2. Ljudmila

  Pozdravljeni! Sprašujem ali je šaš( v vaši zasaditvi) prezimi.Imela sem ga v koritu nasajenega čez poletje.Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.Lp Ljudmila

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *