7 pogostih napak vrtičkarjev v novembru na domačem vrtu

Prehitro spravilo zelja, radiča, ohrovta in ostalih prezimno trdnih vrtnin

Ne prehitevajte s spravilom radičev, zelja, pora, ohrovta ter ostalih vrtnin, ki dobro prenašajo mraz. V primeru, da ste poleti sejali prezimne sorte radičev, jih lahko pustite na vrtu čez zimo. Tudi peteršilj in pastinak prezimita na prostem.

Na vrtu ostanejo tudi prezimne vrste pora. V novembru pobiramo črno redkev, kolerabo in repo, saj je dobro, da jih objame mraz.

Največ vitaminov, mineralov in ostalih koristnih snovi ima sveža domača zelenjava z vrta. Ste vedeli, da več kot 20 vrtnin prezimi na prostem in vam omogoča samooskrbo čez celo zimo?

glavnati ohrovt

Ne prehitevajte s spravilom vrtnin, ki dobro prenašajo mraz. ©AdobeStock

Celoten članek o vrtninah, ki ostanejo na vrtu si lahko preberete s klikom tukaj.

Je že prepozno za novembrske setve, sajenje in gnojenje s hlevskim gnojem?

S hlevskim gnojem nikoli ne gnojimo v hladnem in mrzlem novembru. Delo je treba opraviti že v prvi polovici oktobra, da ne vznemirjamo mikroorganizmov v tleh. V letu 2022 imamo izrazito topel november, zato je to opravilo še vedno možno opraviti v začetku meseca.

Treba je vedeti, da s hlevskim gnojem vedno gnojimo jeseni, ker se mora do pomladi nekoliko razgraditi. V primeru, da gnojimo z gnojem v spomladanskem času, bodo vrtnine na vrtu lačne do konca pomladi ali začetka poletja. Mikroorganizmi v tleh rabijo za razgradnjo organske snovi veliko časa, da so hranila dostopna rastlinam.

V novembru še vedno lahko sejemo in sadimo na vrtu. To je najboljši čas za sajenje jesenskega česna. Še vedno lahko sejemo zimski portulak in ostale vrtnine. Ne zamudite tudi setev in sajenja v visoki gredi in rastlinjaku.

sajenje česna

V novembru sadimo česen, bob in ostale vrtnine, ki si jih oglejte na zgornji povezavi. ©AdobeStock

Za vse setve in sajenja, ki jih ne smemo zgrešiti v novembru na zelenjavnem vrtu, visoki gredi in rastlinjaku kliknite tukaj.

Ne pozabite na rahljajte težkih tal in pokrivanje golih vrtnih gredic

štihanje vrta in rahljanje tal

Ženske in starejši vrtnarji najlažje pripravijo tla s pomočjo Ruskih vil Premium.

 

Samo v toplem novembru še lahko poskrbite za globoko rahljanje težkih tal. Tako lahko v spomladanskem času hitreje sejemo in sadimo, saj zemlja ni zbita.

To lahko naredite s pomočjo Ruskih vil Premium ali lopate, če boste gnojili s hlevskim gnojem. Vse ostalo bo naredil zimski mraz, ki bo večje in manjše grude spremenil v drobno grudičasto zemljo.

lopata in ruske vile

Z Ruskimi vilami Premium ali lopato je začetku toplega novembra še možno pripraviti težka, ilovnata tla.

Več o rahljanju tal na vrtu v jesenskem času si preberite s klikom tukaj.

Pokrivanje zimske solate in gola vrtna tla prinašajo težave

Zimsko solato na vrtu nikoli ne pokrivamo. V primeru, da jesenske setve zimske solate pokrivate, boste spomladi imeli več težav z boleznimi.

Na vrtovih opažamo, da jo vrtičkarji pogosto pokrivajo tudi v toplem novembru. To ni dobro, saj najbolje prezimi zimska solata, ki ima razvitih 4 do 6 listov. Zimska solata ima manj čvrsto povrhnjico lista, če jo pokrivamo.

Še posebno se ne priporoča plosko pokrivanje z belo vrtno tkanino. Nekoliko manj težav bo, če solato pokrivate s tuneli.

pokrivanje solate s tkanino

Pokrivanje zimske solate v jesenskem in zimskem času ni priporočljivo.

ozimna žita

V začetku toplega novembra še vedno lahko sejemo ozimna žita in poskrbimo, da tla niso gola.

 

Gola tla na vrtu ne ohranjajo življenja na gredici, zato jih je treba pred močnejšimi ohladitvami pokriti z listjem, slamo ali drugim organskim materialom. Tako boste naredili največ za tla v zimskem času, saj bodo pred počitkom primerno pripravljena.

Še bolje je, če ste v septembru sejali facelijo, ajdo, grško seno, belo gorjušico ali ostale rastline za zeleno gnojenje, ki v času zime pokrivajo tla. V začetku toplega novembra lahko še vedno sejete ozimna žita. Običajno na teh gredah v prihodnjem letu rastejo paradižniki, paprike in ostale plodovke.

Več o naravnih zastirkah, ki poskrbijo, da tla jeseni niso gola si oglejte s klikom tukaj.

Prepozno obiranje kakija in kivija v novembru prinaša težave

S poznim spravilom kakija in kivija imajo največ težav vrtičkarji v osrednji Sloveniji in višjih predelih s hladnejšim podnebjem. Pri spravilu kakija in kivija se držimo pravila, da je treba pridelek pospraviti pred prvo močnejšo slano. V primeru, da plodove pobiramo, ko temperature padejo pod ledišče, bo mraz poškodoval pridelek do te mere, da ga ne moremo skladiščiti.

Res pa je, da je treba čas spravila kivija in kakija prilagoditi tudi posamezni sorti. V letih, ko mraz hitreje potrka na vrata vrta je to delo treba opraviti konec oktobra ali v začetku novembra. V topli jeseni je spravilo možno tudi v sredini novembra. Predlagamo, da spremljate vremensko napoved in prilagodite obiranje pridelka temperaturnim pogojem.

kaki obiranje

Kaki in kivi obiramo glede na dolgoročno napoved vremena.

Več o obiranju kivija si preberite s klikom tukaj.
Nasvet za gojenje kakija vas čaka tukaj.

Velika napaka je, če sadnega drevja in jagodičja ne sadite jeseni

Ena glavnih napak vrtičkarjev v jesenskem času je ta, da ne sadijo sadnega drevja in jagodičja. November je idealen mesec za sajenje jablan, hrušk, češenj in ostalega sadnega drevja z golo korenino. Ne pozabite tudi na sajenje malin, haskap jagod, aronije, ameriških borovnic in ostalega jagodičja, ki se ga še posebno veselijo otroci.

Sadike, ki jih sadimo v novembru se dobro ukoreninijo in bolje prenašajo sušne razmere v poletnem času. V času podnebnih sprememb bo treba poskrbeti za optimalni čas sajenja rastlin. V primeru suhe in hladne zime, brez snega, bo treba poskrbeti za občasno zalivanje, da zimska suša ne prizadane sadik.

Matjaž Maležič in Davor Špehar

Jesensko sajenje malin, haskap jagod, borovnic, jablan, češenj in ostalega sadja je veliko boljše kot spomladansko.

Več o jesenskem sajenju jagodičja si preberite s klikom tukaj.

Limone, mandarine, pomaranče in ostali citrusi ne prenašajo mraza

Prepozno spravilo limon, pomaranč in mandarin v notranje prostore prinaša neprijetne posledice. Ste vedeli, da so velike temperaturne razlike v času premikanja citrusov v notranje prostore, povezane z večjim odpadanjem listov? To dodatno oslabi razvoj rastline, zato je bolje, če jih v zaščiten prostor premaknete že oktobra. Vse pa je seveda odvisno od vremena, ki se spreminja.

V spomladanskem času se rastlina obraste z novimi listi in takrat je dobro poskrbeti za zalivanje s pripravki iz aminokislin, ki stimulirajo obnovo listne mase. Citrusi brez težav prezimijo v svetlem prostoru in temperaturi okrog 10 stopinj Celzija.

odpadanje listov

Odpadanje listov na limonah, mandarinah in ostalih citrusih je večje, če jih prepozno premaknemo v zaščiten prostor.

Več o gojenju citrusov v posodah si preberite s klikom tukaj.

Če živimo v krajih z hladnejšim podnebjem moramo sadike limon, mandarin in pomaranč, ki jih sadimo v novembru takoj premakniti v notranje prostore. V lonce največkrat sadimo zgodnje sorte mandarin, slastne limone in okusne pomaranče.

Zeleni svet priporoča

Najboljši čas za sajenje jagodičja in sadnega drevja je ravno mesec november. V toplih letih je treba poskrbeti za gredice in jih gnojiti s hlevskim gnojem. Ne pozabite tudi na setve in sajenja v novembru. Pravočasno opravite obiranje kivija, kakija ter poskrbite za limone, mandarine in ostale citruse.

Z Ruskimi vilami Premium vrtna tla pripravimo brez “štihanja” in težkih naporov. Delo poteka 3 do 4 krat hitreje, pri delu stojimo pokončno, hrbtenica je manj obremenjena, roke delajo z manjšo silo. Pozitivno vplivamo tudi na talni živi svet in mikroorganizme. Korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

KLIKNITE TUKAJ za vse setve in sajenja, ki jih ne smemo zgrešiti v mesecu novembru.
KLIKNITE TUKAJ za nasvet o vrtninah, ki ostanejo na vrtu še dolgo v zimo.
KLIKNITE TUKAJ za nasvet o rahljanju tal na vrtu v začetku toplega novembra.
KLIKNITE TUKAJ za več informacij o pravočasnem obiranju kivija.
KLIKNITE TUKAJ za največje koristi jesenskega sajenja jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za naravne zastirke, ki poskrbijo, da tla jeseni niso gola.
KLIKNITE TUKAJ za več gojenje limon, mandarin in ostalih citrusov v posodah.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *