*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Lipa in lipovec sta simbola slovenske krajine

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Foto in video: Arboretum Volčji Potok.

KLIKNITE TUKAJ in vpišite vašo e-pošto za brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Lipa in lipovec sta slovenski avtohtoni drevesni vrsti

Lipovec kot samostojno drevo v Arboretumu Volčji Potok.

V gozdovih največkrat naletimo na lipovca, ki ga imenujemo tudi malolistna lipa. Mogočne lipe srečamo ob poljskih poteh ali ob pomembnih zgodovinskih obeležjih. Lipa lahko zraste v višino do 30 m. Lipa in lipovec sta dve različni drevesni vrsti. V tem primeru ne gre moško in žensko drevo.

Lipovec ima vidno manjše liste od lipe

Listi lipe so večji kot listi lipovca ali majhnolistne lipe. Posamezni listi so široki do 15 cm. V kotih žilnega sistema so dlačice združene v šope.

Razlika v velikosti listov med lipo (levo) in lipovcem (desno).

Listi lipovca so manjši in merijo do 10 cm širine. Pri lipovcu na spodnji strani lista opazimo dlačice, ki so rjave barve.

List lipe iz spodnje strani.

List lipovca iz spodnje strani.

Po obliki in številu cvetov ju zlahka ločimo

Ločimo ju tudi po zgradbi in obliki socvetja. Lipa ima v socvetju 3 cvetove, lipovec ima nad ovršnim listom od 5 do 15 cvetov. Cvetovi lipe visijo, cvetovi lipovca so štrleče razporejeni v vse smeri. Lipa cveti navadno teden do dva pred lipovcem.

KLIKNITE TUKAJ in vpišite vašo e-pošto za brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Jeseni so vidne razlike tudi pri plodovih

Zrele plodove lipovca ali malolistne lipe zlahka stremo. Lipa ima olesenele plodove, ki so zelo trdi. Tudi v jesenskem času vrsti zlahka ločimo vrsti med seboj.

Plod lipe meseca julija.

Plod lipovca meseca julija.

Lipa ima kot vaško drevo pomemben pomen in izročilo

Lipo srečamo kot osamelec na podeželju. Tako lahko na izletih po Sloveniji med polji in njivami vidimo izjemno lepe primerke lip. Lipo so sadili za senco, v kateri je bil prijeten tudi popoldanski počitek. V zavetju lip so se sprejemale tudi pomembne odločitve v preteklosti.

Najbolj poznane lipe v Sloveniji

V Sloveniji so med ljudmi bolj poznane lipe po lokacijah: Najevska lipa na Ludranskem vrhu z obsegom debla preko 1000 cm, lipa na Tolstem vrhu pri Dravogradu in vaška lipa v Orehku pri Postojni. Znamenito lipo je posadil tudi cesar Napoleon pri Predjamskem gradu.

 

 

Vasja Dornik, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen v Arboretumu Volčji Potok od leta 2008 in zadolžen za arboristiko v parku in po Sloveniji. Od samega začetka je vpeljan v pedagoško delo z osnovnošolskimi in srednješolskimi skupinami, predvsem za približevanje rastlin in narave našim najmlajšim. Sodeloval je v številnih oddajah z vrtnarskimi nasveti.

Več na: http://www.arboretum.si

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


6 komentarjev na “Lipa in lipovec sta simbola slovenske krajine

  1. Tine Zupančič

    Doma imamo posajena dva lipovca. Vsako leto pa se na listju pojavljajo pegice – bolje rečeno nekrotizirane pikice, ki se proti jeseni vedno bolj množijo. Zaradi tega tudi večina listja predčasno odpade. Ali se da kaj storiti? Fungicid, pravi termin škropljenja…?
    LP, Tine Zupančič, Sevnica

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *