*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako ustavimo bolezni in škodljivce, ki jih ne vidimo?

Kliknite spodaj za ogled video nasveta:

Zakaj propadejo rastline, ki jih sejemo v vrtu?

Če rastline v vrtu propadajo po vzniku so največkrat na delu škodljive talne glive. Do pojava bolezni, ki jih pozvzročajo škodljive talne glive prihaja predvsem takrat, ko imajo rastline neugodne pogoje za kalitev in vznik.

Običajno je za rastline še prehladno, v tleh je tudi preveč vlage. Največ škode imamo takrat, ko prehitro sejemo v prehladno zemljo.

Setve v prehladno zemljo niso uspešne.

V tem primeru ob pripravi gredic uporabimo organski humus s koristnimi talnimi organizmi Altea Terra Viva, ki vrt pognoji in izpodriva škodljive glive v tleh. To gnojilo je treba vdelati v tla ob pripravi tal na setev ali sajenje. To naredimo pred dežjem, saj za svoje delovanje potrebuje vlažna tla.

Najbolje deluje v aprilu, maju, začetku junija, septembru in začetku oktobra. V vrtu priporočamo tudi dognojevanje na 3 mesece, da ohranamo koristne glive, ki izpodrivajo škodljive.

Tabela 1: Organski humus s koristnimi organizmi (Altea Terra  Viva) glede na namen rabe, doziranje in čas uporabe

Za manj talnih bolezni + gnojenje Altea Terra Viva (doziranje) Čas uporabe
dodajamo ob rahljanju, prekopavanju tal 0,5 do 1 kg / 10 m2 marec, april, maj, oktober
zmešamo z zemljo za rože in sadike 1 liter  / 50 litrov zemlje februar do september
potresemo po travni površini 0,5 do 1 kg / 10 m2 marec, april, september
dodajamo ob sajenju sadnega drevja 1 liter / 50 litrov zemlje marec, oktober, november

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega humusa Altea Terra Viva (manj bolezni).
Za nasvet pokličite na 01/361-38-39 ali 041/665-766. Pišete lahko tudi na e-pošto: info@agroprom.si

Pospešite začetno rast sadik po presajanju

Želite pospešiti razvoj koreninskega sistema in s tem rast in razvoj rastlin? Organski humus Altea Terra Viva poskrbi za vsa hranila in pospeši razvoj mikorize. Tla obogati tudi s koristnimi talnimi organizmi. Tako na povsem naraven način ohranjamo rastline bolj zdrave. Izboljšamo tudi črpanje vode in hranil iz tal, saj so korenine rastlin močnejše.

Zelje, paradižnik, fižol, kumare, paprike in ostali vrtnine, ki v vrtu ostanejo dalj časa dognojujemo v razmaku 3 mesecev. Solato, redkvico in ostale vrtnine, ki ostanejo na gredici krajši čas pognojimo samo ob presajanju. Tako koristne organizme v tleh ohranjamo celo rastno dobo, tudi rastline so bolj zdrave.

Sadike  solate solate v začetku rasti.

V primeru gnojenja ali dognojevanja  paradižnika, kumar, zelja, solate in ostalih vrtnin pazimo, da sočasno ne uporabljamo določenih sredstev za varstvo rastlin pred boleznimi. Večina teh sredstev škodljivo deluje na korisne glive v organskem humusu.

Sredstva za varstvo rastlin pred boleznimi lahko uporabimo tri do štiri tedne po gnojenju ali dognojevanju z organskim humusom s koristnimi talnimi organizmi Altea Terra Viva.

Kako v vrtu poskrbimo za mikorizo?

Dodani koristni organizmi v organskem humusu pospešijo razvoj mikorize in koreninskega sistema solate, paradižnika, kumar, paprike, graha, čebule, česna in ostalih vrtnin, ki jih sejemo in sadimo v domačem vrtu.

Priporočamo, da za saditev izbiramo sadike s krepkimi in vitalnimi koreninami. Take sadike so manj dovzetne za okužbo.

Sožitje koristnih gliv in korenin

Koristne glive organskem humusu Altea Terra Viva pospešjejo mikorizo. Mikorizne glive  nam s svojim razvejanim micelijem povečajo rastlinski koreninski sistem.

Paradižniku, papriki, kumaram in ostalim vrtninam dovajajo vodo in v njej raztopljene organske snovi, ki so rastlinam takoj na dostopne. Rastline v zelenjavnem in sadnem vrtu tako hitreje rastejo, so močnejše, bolj odporne in zagotavljajo boljši pridelek.

V zahvalo za tako sožitje korenine gojenih rastlin preskrbijo koristne glive s svojimi hranili.

Koristne glive pospešujejo mikorizo.

 

Sožitje med mikoriznimi glivami in koreninami rastlin se kaže tako, da so rastline manj dovzetne za sušo, cvetijo bolj bujno, pridelek je večji, koreninski sistem je bolj zdrav, stres ob presajanju je manjši, rastline so tudi bolj varne  pred nekaterimi boleznimi.

Talne bolezni omejimo ob rahljanju ali „štihanju tal

Če želite izboljšati talne razmere v vrtu je treba ob globokem rahljanju ali „štihanju” pognojiti z organskim humusom Altea Terra  Viva, ki vsebuje koristne organizme. Tako na povsem naraven način delujemo proti škodljivim talnim glivam in pognojimo tla.

Na površino 10 m2 ga potresemo 0,5 do 1 kg in ga z grabljami vdelamo v tla. To naredimo tako, da ga vnesemo v območje rasti korenin. Uporabimo ga v spomladanskem ali jesenskem času. To naredimo pred dežjem.

Z organskim humusom s korisnimi organizmi poskrbimo, da bodo rastline bolj zdrave.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega humusa Altea Terra Viva (manj bolezni).
Za nasvet pokličite na 01/361-38-39 ali 041/665-766. Pišete lahko tudi na e-pošto: info@agroprom.si

Uvelost paradižnika je pogosta bolezen

Uvelost paradižnika je pogosta bolezen tako v rastlinjakih kot na prostem. Listi okuženih rastlin v toplih obdobjih venijo, zvečer ali po obilnem zalivanju pa dobijo normalen izgled.

Venenje se kaže tudi v obliki lokalne uvelosti, rumenenja in odpadanja spodnjih listov. To lahko vodi tudi do uvelosti cele rastline. Škodljive glive v tleh so nov vir okužb v naslednji rastni dobi. Če na skrbimo za zdrava tla imamo lahko velike težave.

Altea Terra Viva dodamo že ob sajenju paradižnika, paprik in kumaric.

Če na gredice kjer bo uspeval paradižnik dodamo organski humus, ki vsebuje koristne talne organizme bo verjetnost za razvoj talnih bolezni manjša.

Z organskim humusom Altea Terra Viva močno zmanjšamo nevarnost napada nekaterih talnih bolezni. Zmanjšamo možnost za pojav težav na  paradižniku, papriki, kumarah in ostalih vrtninah, ki jih gojimo v rastlinjaku in v vrtu.

Zakaj propadajo marelice?

Marelice največkrat propadajo v začetku rodnosti ali pred njo. Vzroke za propadanje marelic je težko opredeliti. Stroka je mnenja, da gre v tem primeru za več različnih škodljivih gliv in drugih dejavnikov, ki vplivajo na propad rastline.

Največ težav imamo zaradi neustreznih podlag na ketere je cepljena marelica. Vzrok so lahko tudi težka tla, ki so zasičena z vodo. V takih tleh so pogosteje prisotni tudi škodljivi talni organizmi.

Marelica največkrat propade pred rodnostjo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega humusa Altea Terra Viva (manj bolezni).
Za nasvet pokličite na 01/361-38-39 ali 041/665-766. Pišete lahko tudi na e-pošto: info@agroprom.si

Po uporabi  organkega humusa s koristnimi organizmi Altea Terra  Viva smo opazili, da je v nasadih manj težav s propadanjem marelic. Priporočamo gojenje ob sajenju ali dognojevanje v pomladanskem času.

Zmanjšajmo pogoje za razvoj kapi trte

Tudi pri trti se pojavlja kap. Zaradi delovanja škodljivih gliv je poškodovan prevodni sistem rastline. Tako pride do premajhnega dotoka vode v nadzemni del trsa, kar vodi do kapi vinske trte.

Če opazimo obolelo trto jo režemo ločeno od zdravih rastlin, izogibamo se tudi velikim ranam ob rezi. Večje rane premažemo tudi s cepilno smolo, razkužimo tudi orodje.  Obolele rastline odstranimimo iz vinograda.

Vinogradi so del kulturne krajine.

Tudi v tem primeru pomaga, če ob sajenju ali dognojevanju uporabimo organki humus s koristnimi organizmi.

Naravna rešitev proti boleznim in škodljivcem na balkonskih rastlinah

Če balkonske rastline ne rastejo in jim pričnejo rumeneti listi je nekaj narobe. Zato organski humus s koristnimi organizmi Altea Terra Viva dodamo tudi balkonskim rastlinam ob presajanju v mesecu aprilu in maju. Tako zmanjšajo možnost za propadanje korenin, korenik, stebel in gomljev rastlin.

Balkonsko cvetje je hvaležno za dobro oskrbo.

Ob dodajanju organskega humusa koristnimi organizmi bodo rastline bolje rastle, tudi cvetenje bo bolj bujno. Uporabimo ga tudi pri presajanju sobnih rastlin v mesecu marcu in aprilu.

Balkonske rastline redno dognojujemo tudi z gnojili, ki jih uporabljamo za redno dognojevanje.

Če se v koritih pojavljajo majski hrošči uporabimo organsko gnojilo iz rastline neem Altea Ortosano, ki škodljivcu ovira razvoj v višje razvojne oblike.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Altea Ortosano (manj škodljivcev).
Za nasvet pokličite na 01/361-38-39 ali 041/665-766. Pišete lahko tudi na e-pošto: info@agroprom.si

Gnojilo proti talnim škodljivcem

Če želite omejiti škodo, ki jo povzročajo talni škodljivci si pomagamo z organskim gnojilom iz rastline neem (Altea Ortosano).  Tako škodljivcem preprečimo razvoj v višje razvojne stadije.

Če z njim pognojimo tla bo manj težav s korenjevo muho, ogrci, ogorčicami in ostalimi talnimi škodljivci v zelenjavnem, sadnem in okrasnem vrtu. Uporabimo ga pred setvijo in sajenjem rastlin.

Organsko gnojilo iz rastline neem (Altea Ortosano).

Omejimo škodo, ki jo povzročajo talni škodljivci.

Tabela 2: Organsko gnojilo iz rastline neem (Altea Ortosano) glede na namen rabe, doziranje in čas uporabe.

Za manj talnih škodljivcev Altea Ortosano (doziranje) Čas uporabe
gnojenje pred setvijo zelenjave 1,5 do 2 kg / 10 m2 marec do september
uporaba pred sajenjem zelenjave 1,5 do 2 kg / 10 m2 marec do september
gnojenje ob sajenju sadnega drevja in jagodičja 0,5 do 1 kg / rastlino marec, april, september, oktober
dognojevanje, sadno drevje in jagodičje v rasti 0,4 do 2 kg / rastlino marec do september

Skladno z vedno večjo skrbjo za zdravo hrano in naravno okolje se je razvito gnojilo Altea Ortosano, ki je v celoti organskega izvora. Proizvedeno je iz semen rastline NEEM.

Gnojilo je pridobljeno s hladnim stiskanjem rastlinskih semen in zato ohranja naravno sestavo rastlinskih materialov. Talni organizmi počasi razgrajujejo organsko maso gnojila, zato deluje daljši čas kot običajna organska gnojila.

Organsko gnojilo, ki omeji škodo talnih škodljivcev vdelamo v tla.

Gnojilo deluje v tleh kot visoko kvalitetno dolgotrajno delujoče organsko gnojilo, ki stimulira delovanje talnih mikroorganizmov in zagotavlja naravne vire hrane v obliki glavnih in mokro hranil.

Zakaj je organsko gnojilo na osnovi rastline NEEM tako posebno in koristno?

Bistvena razlika med gnojilom Altea Ortosano in drugimi organskimi gnojili  je, da vsebuje snovi rastline NEEM, ki so definirane pod skupnim imenom Azadirachtin, ki imajo več zelo koristnih lastnosti.

Ustavi razvoj in razmnoževanje talnih škodljivcev (ogrce, nematode itd …), saj deluje kot juvenilni hormon. To pomeni, da talni škodljivci ne morejo zamenjati hitinaste prevleke (npr. iz ličink, bub ali ogrcev se ne more razviti odrasla žuželka).

Deluje kot odvračalo za talne škodljivce, ki se zato slabše razvijajo (se ne razmnožujejo kot če bi v tleh našli dovolj hrane).

Organsko gnojilo na osnovi rastline NEEM.

V skrbi za naravno okolje in zdravo hrano je gnojilo Altea Ortosano idealna alternativa vsem kemičnim preparatom – insekticidom, ki jih nekateri vrtičkarji uporabljajo za zatiranje talnih škodljivcev.

Zeleni svet priporoča:

Če ob gnojenju ali dognojevanju v vrtu omejite talne bolezni in škodljivce bo vaš vrt bolj zdrav, škode pa bo manj.  Bolezni bo manj, če za gnojenje uporabite organki humus s koristnimi organizmi Altea Terra  Viva. Organsko gnojilo (Altea Ortosano) na osnovi rastline NEEM pa deluje tako, da je v tleh manj škodljivcev.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega humusa Altea Terra Viva (manj bolezni).
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Altea Ortosano (manj škodljivcev).

Za nasvet pokličite na 01/361-38-39 ali 041/665-766. Pišete lahko tudi na e-pošto: info@agroprom.si

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *