*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

9 rešitev proti požrešnim polžem v vašem vrtu

Ste vedeli, da polži v 24 urah lahko pojedo hrane do 50 % lastne teže? V eni požrešni noči se lahko premaknejo tudi za 10 m. V Sloveniji so polži glavni vrtni škodljivec, ki ga lahko omejimo z različnimi rešitvami. Priporočamo, da jih zaradi dobrih receptorjev za okus usmerjamo tudi k nastavljenim vabam.

VIDEO: Kliknite na video za ogled nasveta:

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup učinkovite vabe za polže, ki ima dodane molekule oljne repice. Za pomoč in nasvet pokličite na 080 11 81.

1. Pravilno zalivanje zmanjša populacijo polžev v vrtu

Sadike solate zelja in ostalih vrtnin zahtevajo redno namakanje. Samo tako se lahko dobro in hitro ukoreninijo. Ohranjanje optimalne vlažnosti tal zelo ugodno vpliva tudi na razmnoževanje in razvoj polžev. Še posebno radi se zadržujejo pod zastirkami. Svetujemo, da mlade rastline zalivate po celih gredicah in ne samo okrog sadik.

Vrtne gredice zalivamo v jutranjih urah.

Zalivanje opravite v jutranjih urah, ko se polži umaknejo iz gredic. Tako se zemlja do večera nekoliko osuši in se polži po njej ponoči težje premikajo. Okoli posajenih rastlin posipamo tudi vabe proti polžem.

2. Jajčne lupine in ostali zaščitni pasovi

Jajčne lupine posipamo okrog posajenih rastlin. Težava nastane, ker je treba nekaj mescev zbirati jajčne lupine za eno gredico. Ukrep polžev ne ustavi, jih samo nekoliko odvrne od mladih sadik. V domačem vrtu si proti polžem pomagamo tudi z zaščitnimi pasovi, ki polžem preprečujejo dostop v vrt.

Jajčne lupine so proti polžem delno uspešne. Jajčne lupine okrog fižola.

Zunaj vrta lahko naredite zaščitni pas iz suhe žagovine, ki naj bo širok slab meter. Lesni pepel posipajte v širini pesti. Zunaj vrta je uporabna tudi pregrada iz žganega apna in kamene moke. Okoli vrta lahko posipamo ozek pas (3 do 4 cm) apnenega dušika (npr. Strunal), ki polžem prepreči prehod na vrtne gredice.

3. Apneni dušik in vaba za polže

Predlagamo, da pripravek Strunal, ki je na osnovi apnenega dušika spomladi potresete po gredicah. To naredite 14 dni pred setvijo ali sajenjem vrtnin. Tako boste ukrepali proti strunam in hkrati vplivali tudi na zmanjšanje izvalitve mladih polžev.

Okrog vrta priporočamo trosenje vabe za polže Metarex Inov, ki velja za najbolj učinkovito vabo za polže. Tako jim že zunaj vrta ponudite zelo okusno vabo, ki so ji dodane molekule oljne repice.

Zatre jih na način, da nepovratno uniči celice, ki proizvajajo sluz in omejite njihovo gibanje. Na ta način jih vaba paralizira in v končni fazi povzroči njihov pogin. Tako polže ustavimo pred požrešnim pohodom v naš vrt.

4. Uporabite učinkovito vabo proti polžem

Učinkovito vabo za zatiranje polžev in lazarjev v zelenjevnem, sadnem in okrasnem vrtu si želi vsak vrtičkar. Predlagamo, da uporabite učinkovito vabo za polže, ki ima zaradi inovativnosti izdelave  zelo povečano učinkovitost.

V pelete vabe Metarex Inov so dodane molekule oljne repice.

 

Vaba Metarex Inov za polže je predvsem bolj privlačna in učinkovita.  Opazili smo, da  je v primerjavi z ostalimi kupljenimi vabami za polže bistveno bolj učinkovita. Vabi so dodane molekule oljne repice, ki naredijo vabo še bolj privlačno za polže.

Vabo za polže uporabljamo za zaščito sadik zelja, solate in ostalih vrtnin.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup učinkovite vabe za polže, ki ima dodane molekule oljne repice. Za pomoč in nasvet pokličite na 080 11 81.

Prednosti vabe Metarex Inov v primerjavi s kupljenimi vabami za polže:

 • 250 g izdelka za najmanj 500 m2 vrtne površine
 • povečana okusnost za polže (dodatek oljne repice)
 • hitro in dolgotrajno delovanje
 • manjša vsebnost aktivne snovi in boljši učinek
 • embalaža s posipnim nastavkom za enostavno in enakomerno doziranje
 • vsebuje odvračalo, ki varuje otroke in domače ljubljenčke pred zaužitjem
 • odlična obstojnost v vseh vremenskih razmerah
 • DOKAZANA UČINKOVITOST

Kako posipamo vabo za polže v vrtu?

Vabo za polže posipamo v vrtu. Najboljše rezultate dosežemo, če jo posipamo po površini tal v vlažnih razmerah, ko so polži in lazarji najbolj aktivni. Vabe ne posipamo po rastlinah.

Vabo za polže dodamo med seme in opravimo setev.

 

Vabo za polže lahko dodate tudi med seme ob setvi vrtnin. Tako polži ne bodo ogrožali  rastlin, ki so najbolj ranjlive ravno v fazi kalitve in začetku rasti. Med hostami, ostrožniki in ostalimi okrasnimi rastlinami bo manj škode, če vabo potorsimo med rastlinami.

Tabela 1: Uporaba vabe za polže Metarex Inov glede na gojene rastline, način in čas tretiranja

Gojene rastline Način tretiranja (aplikacija) Čas tretiranja (uporabe)
Zelena solata, špinača in druga listnata zelenjava ter zelišča aplikacija po celotni površini tal od 7 dni pred sajenjem do začetka formiranja glav
Grah in fižol aplikacija po celotni površini tal od 7 dni pred setvijo do stadija, ko imajo rastline razvitih 5 listov
Cvetača, brokoli, glavnato zelje, brstični ohrovt aplikacija po celotni površini tal od 7 dni pred sajenjem do začetka formiranja glav
Krompir aplikacija po celotni površini tal od 7 dni pred sajenjem do 7 dni pred spravilom pridelka
vse vrste jagodičevja vključno z jagodami + trta za pridelavo namiznega in vinskega grozdja aplikacija po celotni površini tal ali tretiranje v vrste od 7 dni pred zasaditvijo nasada do zaključka cvetenja

V okrasnem vrtu je najbolj učinkovita vaba za polže.

V okrasnem vrtu zaradi lepega izgleda ne moremo uporabljati zaščitnih pasov, bakrenih in aluminijastih ovir. Tudi posode s pivom ne sodijo v okrasne gredice.

Ročno pobiranje je tudi oteženo, ker ne moremo prosto hoditi po gredicah. V tem primeru priporočamo, da proti polžem uporabite učinkovito vabo za polže.

 

5. Polže odvrača tudi kava

Polži so nekoliko občutljivi na kavo in kofein. Kavno usedlino lahko posipate okrog rastlin. Podobno kot jajčne lupine, je treba tudi kavno usedlino zbirati celo leto, da pokrijete manjšo gredico. Če imate čas lahko pripravite tudi kavo in z njo dnevno prišite rastline. Najboljši učinek dosežete, če s tako raztopino poškropite polža. V tem primeru bi morali škropiti ponoči.

Kavna usedlina odvračalno deluje na polže.

Jagode v času obiranja lahko posipate s kavno usedlino. Če se polži pojavijo že v času cvetenja je vsekakor priporočljivo uporabiti vabo za polže.

6. Pivo in pomarančni sok privabljata polže

Polži v vrtu so najbolj aktivni v času deževne pomladi in začetka poletja. Zato je pomembno, da vabe iz piva in pomarančnega soka nastavite ob pojavu prvih polžev. V pomarančni sok dodajte tudi nekoliko kvasa, da bo vaba privlačna za polže.

V primeru deževnega leta so polži problematični tudi v poletnem času.  Predlagamo, da vabe s pivom in pomarančnim sokom zakopljete v zemljo. To naredite tako, da je rob posode v stiku s tlemi. Pivo in pomarančni sok redno menjate in tako delno zmanjšate škodo polžev.

Vabo in pivo zakopljemo v zemljo.

Vaba na vrtni gredici.

 

Na vrtne gredice posipamo tudi vabo za polže. V tem primeru je treba upoštevati čas in način tretiranja glede na gojenje rastline. Karenca je pri večini rastlin zagotovljena s časom uporabe. Vse je odvisno od vabe. Tako najbolj učinkovito in hitro ustavimo invazijo polžev v domačem vrtu.

7. Bakreni trakovi in aluminijasta folija

V vrtu in visokih gredah lahko uporabite tudi bakrene trakove, ki jih namestite na vrh lesene ali kovinske podlage. Bakreni trakovi ob prehodu polžev ustvarijo rahlo električno napetost in tako odvračalno delujejo na polže.

Okrog vrta, gredic ali visokih gred si na takšen način ustvarite „električno“ ograjo, ki varuje vaše rastline. Baker je draga kovina in jo v vrtovih običajno ne uporabljamo. Treba je vedeti, da ste tako varni samo pred polži, ki vdirajo na vaš vrt iz okolice vrta.

Aluminijasto folijo ovijemo okrog mladih rastlin. Folija okrog sadike solate.

Okrog rastline lahko namestite tudi aluminijasto folijo, ki jo rahlo zmečkate, da ni povsem ravna in potisnete v tla. Polži se tako ne vzpenjajo po alumiijasti oviri. Na ta način začasno varujete samo posamezno sadiko. V času rasti je treba folijo menjati in tako lahko nastane nastane dodaten strošek. Vrt v aluminijasti foliji tudi ni najbolj privlačen.

8. Česen, pekoči čiliji in feferoni so za polže neprijetna izkušnja

Proti polžem ukrepamo tudi s pršilom, ki ga pripravimo iz česna, čilijev ali zelo pekočih feferonov. En strok česna, dva čilija ali dva zelo pekoča feferona zrežemo in prelijemo z 0,2 litra vrele vode. Čez noč jih pustimo v vodi in zjutraj vodo odcedimo.

Ohlajeno vodo zjutraj napolnimo v razpršilko, ki smo ji dodali kapljico mila za boljšo oprijemljivost in škropimo po rastlinah. Škropite lahko tudi po polžih.

Polžem ne ugaja škropljenje z raztopino pekočih čilijev, feferonov in česna. Škropljenje paprike z razpršilko.

Treba je paziti, da ne škropimo po rastlinah v vročem in sončnem vremenu. Polži se v stiku z rastlino „ožgejo“, če raztopine prej ne spere dež. Česen, čiliji in pekoči feferoni bodo odvračali polže samo, če škropljenje ponavljate po vsakem dežju.

9. Ročno pobiranje polžev je delno učinkovito

polž lazar

Ponoči pobiramo polže, če ne spimo.

Polži so aktivni in se prehranjujejo predvsem ponoči. Zato priporočamo, da ročno pobiranje opravite v nočnem času. Pomagajte si z naglavno svetilko, ki jo uporabljajo pohodniki. Tako bosta za pobiranje požrešnih polžev prosti obe roki.

Če polže nabirate ročno je dobro, da v večernem času v vrtu nastavite vlažne krpe, vlažne pšenične otrobe, kuhinjske odpadke in jih ponoči pobirate v območju nastavljenih vab.

Pobranih polžev ne vračamo v naravo. Tudi sosedi jih niso veseli. Odločitev o končni usodi pobranih polžev je v vaših rokah.

Nadležni in požrešni polži povzročajo veliko škode. Obžrt plod jagode.

Zeleni svet priporoča:

Polži so nevarni v zelenjavnem, okrasnem in sadnem vrtu. Za zmanjšanje škode je treba izvajati več ukrepov proti polžem. Najbolj so učinkovite vabe za polže, ki imajo dodane molekule oljne repice. Taka vaba je za polže bolj privlačna kot rastlina. Zaradi dobrih receptorjev za okus, ter privlačne vabe, se polži raje usmerijo stran od rastlin in pojedo vabo.

 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup učinkovite vabe za polže, ki ima dodane molekule oljne repice. Za pomoč in nasvet pokličite na 080 11 81.

Metarex Inov je učinkovita vaba za polže. Posipamo jo na gredice, ki jih sejemo in sadimo. Pri uporabi je treba upoštevati navodila za uporabo.

Limacid uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o sredstvu.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “9 rešitev proti požrešnim polžem v vašem vrtu

 1. Zoja Gorjanec

  Lazarje sem uspešno preganjala, tako da mi ne delajo kakšne škode. Letos so se pojavili majhni polžki brez hišic. Ali tudi na te učinkuje metarex. Sprašujem zato, ker so zrnca skoraj tako velika kot polži. Pomagam si s pepelom, vendar zaradi pogostega deževanja ni tako učinkovito. Hvsls zs odgovor.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *