*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

9 zlatih pravil pri sajenu jesenskega česna

1. Kakšne sorte česna izberemo za jesensko sajenje?

Čebulice jesenskega česna so obarvane z vijoličnimi črtami (sorta Germidour).

Za jesensko sajenje izbiramo sorte ozimnega česna (jesenski, zimski), ki imajo debelejše stroke od jarega (pomladanski česen). Skupno je v glavici nekoliko manj strokov, ki so krožno razporejeni. Jesenske sorte česna se od jarih sort razlikujejo tudi po širini listov. Pri ozimnih  sortah česna so  listi nekoliko večji od jarih sort.

Sadimo lahko več sort jesenskega česna kot so: Messidor, Germidour, Ptujski jesenski,  Jesenski Anka. Vrtičkarji sadijo tudi zdrav domač česen, ki ga odbirajo sami.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

2. Optimalen čas sajenja v jesenskem času

Idealni čas za sajenje česna je v drugi polovici oktobra. To velja za osrednji del Slovenije. V toplejših področjih ga lahko sadimo tudi kasneje. Priporočamo, da spremljate dolgoročne vremenske napovedi.

Treba je vedeti, da se česen najbolje ukorenini, če je pred zimo vsaj slab mesec izpostavljen temperaturam nad lediščem.

Jesenki česen sadimo mesec dni pred močnimi ohladitvami.

S sajenjem pohitimo, če dolgoročna napoved napoveduje močne ohladitve. V primeru tople jeseni lahko s sajenjem  nekoliko počakamo.

Česen se bo najbolje razvijal, če pred zimo listi samo pokukajo nad zemljo. V primeru, da ozimnih sort česna ne sadimo v jesenskem času, se ne razdelijo v stroke.

Sorte jesenskega česna zato sadimo v oktobru, saj v času zime prezimijo in začnejo z rastjo v zgodnje pomladanskem obdobju.

3. Stroke česna razkužimo v pepelu ali žajbljevem čaju

Za sajenje jesenskega česna odberemo debele stroke. Pred sajenjem opravimo še razkuževanje v raztopini pepela in vodeZa pripravo 5 litrske mešanice uporabimo 1 liter pepela in 4 litre vode. Stroki česna so lahko namočeni največ 2 uri.

Za razkuževanje česna lahko uporabimo tudi žajbljev čaj, ki ga pripravimo ravno tako kot za ljudi. Namakamo ga nekoliko manj kot v pepelu in vodi.

4. Kaj se zgodi, če česen obrnemo na glavo?

V primeru, da strok česna obrnemo narobe, bo česen porabil več energije za kalitev. Obrnjen na glavo bo porabil veliko več energije, da se postavi v pravi položaj. Lahko se zgodi tudi to, da v času obračanja propade. Opazili smo, da je v glavici napačno sajenega česna nekoliko manj strokov.

Česen je pravilno obrnjen tako, da je koreninski del obrnjen navzdol. To najlažje opazimo v času delitve strokov. Takrat vsi vidimo kateri del je usmerjen v smeri korenin in kateri v smeri listov.

5. V kakšni zemlji česen najbolje uspeva?

Česen bolje uspeva v težjih tleh.

 

Česen najbolje uspeva na glinasto pešečenih tleh. V težkih ilovnato-glinastih tleh pripravimo gredice tako, da so nekoliko dvignjene. Tako preprečimo zastajanje vode in omogočimo boljšo odcednost. V lahkih peščenih tleh česen ne uspeva tako dobro kot v glinasto peščenih tleh.

Pri sajenju česna pazimo, da ga ne sadimo v kisla tla, saj takšna zemlja upočasnjuje razvoj česna. V primeru, da je pH zemlje pod 5, se lahko zgodi, da bo česen slabše vzniknil in prezimil. Tudi pridelek bo nižji. Izogibamo se tudi gredicam s stoječo vodo, saj lahko višek vode povzroči propadanje rastlin.

6. Priprava vrtne gredice za sajenje česna

Jesenski česen sadimo na sončni del vrta, ki je jeseni izpostavljen soncu vsaj 6 ur na dan. Z gredic odstranimo ostanke predhodnih vrtnin, plevele in pričnemo s pripravo zemljišča. Zemljišče bomo najlažje pripravili s pomočjo ruskih vil, priporočamo tudi globoko rahljanje z vrtnimi vilami.

7. Česen gnojimo z domačimi in kupljenimi gnojili

Samo v primeru, da analiza tal v peščenih tleh pokaže na slabo založenost s humusom, je treba gnojiti s kompostom.  V tem primeru uporabimo 2 do 3 litre komposta na m². V domačem vrtu naj česen sledi vrtninam, ki smo jih močno gnojili. Običajno so to kumare, pozni krompir ali paradižnik.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

V vrtnih tleh pogosto primankuje kalija, zato ga na gredici s česnom prvič dodamo v času priprave zemlje. Uporabimo polovični predpisan odmerek. Kalijev sulfat drugič dodamo tudi v času debelitve strokov. To obdobje se ujema s koncem maja in začetkom junija.

8. Upoštevamo vsaj tri letni kolobar in dobre sosede

Posavka

Med vrste česna lahko umestimo zimsko solato.

Pri kolobarju pazimo, da česen vsaj tri leta ne sadimo na gredice, kjer so predhodno uspevale vrtnine iz družine lukovk. V to družino uvrščamo por, drobnjak, čebulo, stoletno čebulo, šalotko in druge. To pomeni, da na gredici ne sadimo lukovk vsaj tri ali štiri leta.

Jeseni lahko med česen sadimo ali sejemo zimsko solato. Spomladi lahko sejemo rdečo peso, korenček in pastinak. Sadimo lahko tudi jagode.

9. Na kakšno razdaljo in globino sadimo česen?

Globina sajenja je okrog 5 cm. Razdalja v vrsti je okrog 10 cm. Razdalja med dvema vrstama je približno 30 cm. Takšna razdalja sajenja vam omogoča dober razvoj glavic in dovolj prostora za odstranjevanje plevela.

Pridelek zdravega domačega česna in otroško veselje.

Česen sadimo na nekoliko večjo razdaljo, če ga sadimo v mešanih posevkih. V tem primeru mešani posevki prekrijejo tla in imamo manj dela z odstranjevanjem plevela.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “9 zlatih pravil pri sajenu jesenskega česna

  1. zdenka kegel

    Pri vas sem kupila morske alge v katere nameravam namočiti čebulček in česen. Zanima me, koliko časa morata biti namočena in če je to tik pred sajenjem ali kak dan prej.

    Reply
  2. Anel

    Pozdravljeni zanima me kakšno je razmerje za namakanje česna v morske alge z vodo.lep pozdrav

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *