*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Bodika, božje drevce ali ilex

Uporabna vrednost bodike v božičnem času

Bodiko zaradi dekorativnih jagod in bodičastih listov največkrat uporabljamo kot okrasno rastlino. V zimskem času je zelo primerna tudi za izdelavo zimzelenih šopkov in venčkov, saj dobro prenaša rez. V decembru uspešno nadomešča tudi božično drevo.

Priporočamo, da rastline, ki nadomešča božično drevo v notranjem prostoru ne zadržujete več kot teden dni. Bodika se bo najbolje počutila, če jo čim prej vrnemo v zunanje okolje ali jo celo okrasimo zunaj.

V prazničnem decembru jo opazimo tudi na okrasnih prtih in papirnatih servietah.

Dekorativne in strupene jagode bodike

Jagode bodike so zelo dekorativne in strupene. Če imamo majhne otroke, ki še ne razumejo kaj lahko dajejo v usta, se bodiki v vrtu in domu izogibamo. Radovednost otrok nima meja, jagode bodike pa jih vsekakor privabljajo. Če otrok zaužije očarljive, dekorativne jagode to lahko privede do bruhanja in hude driske. To velja tudi za manjše število jagod.

Primerno rastišče in temperatura pozimi

Na mraz so bolj občutljive pisanolistne sorte bodik. Pred nakupom vsekakor povprašajte o sorti, ki je prezimno bolj trdna. V nižinah imamo pozimi v primerjavi z višje ležečimi legami lahko težave zaradi temperaturne inverzije in spremljajoče megle, ki učinek nizkih temperatur še povečata.

Če izberemo sorto, ki ne prenaša najhujšega mraza v mesecu januarju in februarju imamo lahko težavo s pozebo.  Treba je paziti tudi na izbiro lege in poreklo rastline.

Za bodiko izberimo pravo lego

Bodiko zaradi močnejših zimskih vetrov umestimo v nekoliko bolj zavetrne lege. Na nizke temperature so bolj občutljive mlade rastline, ki še niso prilagojene na nizke zimske temperature. Izbiramo tudi sorte, ki so prezimno bolj trdne in izhajajo s podobnih klimatov.

Katera rastlina je bolj trpežna?

Pred nakupom se povprašajte o poreklu rastline. Vse rastline, ki so uvožene iz Nizozemske, Italije ali drugih toplejših podnebij so manj prezimno trdne, kot rastline z Nemčije ali Slovenije, ki imata podobno klimo.

Manj težav s pozebo v prvem letu boste imeli tudi, če izberete rastlino, ki je v trgovine zašla preteklo leto in se je v naše okolje že povsem prilagodila. Pri tem velja paziti tudi na to, da izberemo primerno sorto.

Kakšna tla so primerna za bodiko?

Večina bodik uspeva na vseh tleh. Najbolj jim ustreza rahlo kisla, peščeno ilovnata podlaga s stalno vlago. V domačem vrtu pazimo, da tla niso preveč suha ali vlažna, tudi voda ne sme zastajati.

Če želimo nekoliko zakisati peščena tla je treba v sadilno jamo dodati nekaj lopat kisle zemlje in jo zmešati z vrtno zemljo. Za zakisanje tal v izrazito bazičnih tleh uporabimo kar žagovino od iglavcev, ki jo najdem na najbližji žagi.

Velikost in starost božjega drevca

Božje drevce, bodika ali Ileks je zimzeleno drevo ali grm, ki v 30 ali 40 letih doseže višino okrog 6 m. V redkih primerih rastlina zraste do višine 10 m.

Počasna rast in trdoživost bodike nam sporoča, da lahko kljubuje tudi starosti 100 let in več. Rastline, ki jih kupite v vrtnarijah, vrtnih centrih dosežejo različno višino, razlikujejo se tudi po hitrosti rasti, obliki listov in barvi jagod.

Božje drevce, bodika ali Ilex je zaščitena rastlinska vrta

Čeprav se bodika v določenih predelih Slovenije močno razrašča jo v naravnem okolju ne smemo uničevati in presajati v domač vrt. Tudi rez bodike v naravnem okolju ni priporočljiva. Če jo kupimo v trgovini in presadimo v vrt jo brez težav režemo, saj se po rezi dobro obrašča.

Naravno rastišče bodike v Sloveniji

Ilex-aquifolium

Bodiko v Sloveniji največkrat najdemo v zahodni Sloveniji, kjer jo domačini pojmujejo kot plevelno rastlino, saj se močno razrašča. Lepe primerke opazimo tudi v severnih območjih Zasavskega hribovja in na Kozjanskem. V naravi jo največkrat najdemo v skupnih sestojih, ki jih formira skupina rastlin.

Redkeje opažamo posamična višja drevesa.

Najbolje uspeva v višje ležečih predelih, opazimo jo tudi v nižinah. Mešani rahlo kisli gozdovi bukve, smreke in hrasta so njeno osnovno okolje v katerem najbolje uspeva.

Neprehodna živa meja iz Ilexa zagotavlja popolno varnost

Listi bodike imajo bodice, ki vsakega malopridneža zagotovo odvrne od prečkanja neprehodne žive meje. Poleg varnosti je bodika primerna tudi za blaženje hrupa ob prometnicah v mesti in na vasi. Če bodike ne želite redno rezati jo lahko posadite tudi kot prosto rastočo živo mejo.

Bodika uspeva v vrtu, balkonu in terasi

V domačem vrtu bodiko največkrat zasledimo na pol senčnih področjih vrta, kjer jih najdemo pod okriljem večjih dreves. Vse več bodik opazimo tudi v zimzelenem motivu vrta, skupaj z drugimi zimzelenimi rastlinami. Dobro je izražena tudi v obrobnih zasaditvah, kjer je največkrat navzoča v obliki žive meje ali pa raste samostojno.

V urbanem okolju jo vse bolj pogosto srečamo tudi na terasi ali balkonu.

Na določenih sortah ni nikoli težav z dekorativnimi plodovi

Sorte bodike ali Ilexa, ki so samooplodne zagotavljajo plodove tudi v primeru, če v vrt posadimo samo eno rastlino. Tako se jagode različnih barv razvijejo vsako leto.

Sorta Ilex aquifolium »J.C. van Tol« ima velike oranžno rdeče jagode. Ker je nekoliko višje rasti (6 do 8 m) in piramidalne oblike jo uporabljamo za kos samostojno drevo ali grm, ki ga lahko tudi režemo in oblikujemo, saj se dobro obrašča.

Nekoliko manjši in prav tako samooploden je tudi Ilex aquifolium »Alaska«, ki doseže višino do 5 m.

Zakaj na bodiki ni plodov?

Če na rastlini ni plodov je nekaj narobe z opraševanjem, možno je tudi da ste posadili moško rastlino, ki ne tvori plodov. V trgovinah je na razpolago več različnih sort, zato svetujemo, da ne kupujete samo z očmi. Izbirajte prave kombinacije sort, ki se med sabo oprašujejo in so prezimno trdne.

Ilex x meserveae »Blue Angel« je ženska rastlina, barva jagod je temno rdeča. Odlikuje jo tudi to, da je zelo odporna na nizke temperature, po rezi se dobro obrašča. Ker se razrašča bolj v širino kot višino je idealna za neprehodne zimzelene žive meje, ki jih najpogosteje posadimo ob atrije.

Za tvorbo plodov na ženski rastlini je treba zagotoviti sorto, ki je opraševalna.

Ilex x meserveae »Blue Prince« je moška rastlina in je zelo dober opraševalec sorte »Blue Angel«. Tudi moška rastlina je zelo odporna na nizke temperature in se dobro razrašča. Najbolj dekorativni so bodičasti listi.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


22 komentarjev na “Bodika, božje drevce ali ilex

 1. Anton Mestek

  meni rastlina uspeva na višini 600 m vendar raste bolj v eno stran. Na J strani so veje daljše in ovirajo prehod. Kdaj je primeren čas, da jih skrajšam.
  Hvala za odgovor
  lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, tam kjer ima rastlina več sonca se bolje razraste kot v senci, posebej če jo kaj ovira, veje izrašča proti svetlobi. Porežete jo spomladi, res pa je, da bo to leto nato manj plodov zaradi rezi.

   Reply
 2. ANDREJ LEŠNIK

  Mi imamo doma ilex že 13 leto, v zavetju in v senčni legi, visok ja morda 3 m, je pa zelo redek, krošnja ni gosta.
  Kaj mi predlagate storiti da bi krošnja bila bolj gosta.Kako ga je potrebno obrezati in kdaj.
  hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, Ilex ali bodika ima redkejše veje najverjetneje zato, ker raste v senci. Če ga želite porezati predlagamo, da to stori vrtnar.

   Reply
 3. Anka

  Naše božje drevce je bilo prinešeno iz narave – pred veliko leti. Žal pa so vsi bolni – odpadajo jim listi, na listih so rjave grudice (izgleda bolj kot ščitasta uš). Drevo izgleda grdo – liste ima samo na koncih vej. Ali se da škropiti, ali je bolje požagati. Žal smo enega že požagali in mladike, ki rastejo iz štora imajo tudi rjave pike – listje pa je lepo gosto. Drevesa so žal moška in nimajo plodov.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, tako rastlino je najbolje odstraniti. V vrtnarijah lahko dobite sorte, ki so obojespolne. Bodike so tudi zaščitena vrsta v naravi, zato se jih ne sme izkopavati.

   Reply
 4. Sasshy

  Pozdravljena Anka. Tudi sama imam 2 božja drevesca pred vhodnimi vrati in pretekli dve sezoni sem imela enake težave z njima kot opisuješ sama. Spraševala sem vse možne ljudi kaj bi se dalo narediti, pa mi nihče ni nič pametnega povedal (da naj ročno odstranjujem kar je na listih in steblih?!?)…no potem pa sva lani s partnerjem naletela na enega gospoda v kmetijski zadrugi, ki nama je pojasnil, da gre za KAPARJE. Dal nama je škropivo CELAFLOR – CAREO KONCENTRAT – ZA OKRASNE RASTLINE in je ful delovalo. Res, da so se kaparji pri nama že tako namnožili, da je bilo potrebno v preteklem letu 3x poškropiti, ampak rastlini sta zdaj čisto drugi. Zdaj vem, da so ju kaparji čisto “izpili” , ker zdaj noro rasteta, delata mlade liste, izgledata bolj košato in z bolj sijočimi listi. Tako, upam, da sem lahko kaj pomagala 🙂 Srečno, S

  Reply
 5. alenka

  pozdravljeni! rada bi jo kupila ali jo imate mogoče in kakšna je cena
  hvala za odgovor in lep dan Alenka

  Reply
 6. Irena

  Mi imamo ileks že cca 20 let in je visok cca2.5m. Občasno ga tudi obrežemo. Prvič je cvetel pred par leti , naredil nekaj jagod, ki so tudi dozorele. Lansko leto pa je bila bera jagod boljša so prav vse jagode še zelene pojedli ptiči. Tudi pri nas je ileks, ki raste.v družbii hortenzije obiskal kapar. Raste pred hišo , obrnjen proti severovzhodu. Očitno delamo nekaj narobe. Kaj svetujete?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za varstvo proti kaparjem bo potrebno uporabiti priporočen insekticid. Najbolje da se ustavite v bližnji kmetijski apoteki in vam bodo ponudili najmanj nevaren pripravek.

   Reply
 7. Andrej

  Pozdravljeni,

  Jaz pa imam bodiki stari približno 20 let, in sta že zrasli čez rob strehe, torej sta viosoki približno 7m. Vsako leto ena naredi obilo plodov, sta lepi vendar preveliki. Rad bi jih skrajšal na približno 1,5 m, ker sta zastrli pogled na dveh oknih in nameravam okolico malo preurediti, bi jih pa želel obržati kot nizek grm. Spodaj sta zelo košati. Rasteta na severni strani hiše.
  Priporočam se za odgovor in vas lepo pozdravljam

  Andrej

  Reply
 8. Andreja

  Pozdravljeni!
  Naša bodika je stara 10 let, visoka je več kot 3 metre. Vsako leto zelo bujno cveti in je paša za žuželke in čebele, plodov pa ni še nikoli imela. Kako ugotoviti, ali gre za moško ali žensko rastlino? Če bi vedeli, bi ji lahko posadili ustreznega “partnerja”…
  Hvaležna vam bom za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Andreja, zagotovo je to razlog, vašemu Ilexu je treba posaditi ustrezno rastlino za opraševanje. Dobro bi bilo vedeti, za katero sorto gre, ali je M ali Ž. Lahko da je vaš Ilex moški opraševalec in je treba dodati žensko rastlino, da bo imela plodove.

   Reply
 9. Sandi

  Pozdravljeni
  Kupil sem pred letom in pol ilex aquifolium variegato.Ali je ta sorta samooplodna, ker še ni imela plodov.
  Hvala za odgovor.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *