Velika Ročna freza Mici za najlažje okopavanje in odstranjevanje plevela

Kliknite na spodnji video za predstavitev dela z Ročno frezo Mici (20)

Najlažje okopavanje krompirja in lahkotno odstranjevanje plevela

Krompir je hvaležen za redno okopavanje. Predlagamo, da ga enkrat ali dvakrat okopljemo pred osipavanjem. Tretjič ga okopljemo pred tem, ko sklene vrste. Tako plevelu onemogočimo razraščanje na najlažji način, saj veliko Ročno frezo Mici 20 samo “vozimo” po vrtu.

okopavanje krompirja in ročna freza mici 20

Krompir smo okopali tudi po osipanju in preprečili razraščanje plevela.

Delo opravimo v pokončni drži in brez bolečin v križu. Njena delovna širina je 20 cm in je primerna za okopavanje vseh vrst rastlin, če rastejo več kot 30 cm narazen.

krompir okopavanje

Krompir okopavamo vsaj 3 ali 4 krat pred strnitvijo vrst.

Veliko Ročno frezo Mici 20 vozimo po grebenu krompirja in spodrežemo plevel.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna je za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … sadovnjaka in vinograda.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Najlažje okopavanje koruze in rahljanje tal na manjši njivi ali vrtu

Z medvrstnim okopavanjem koruze prezračimo tla ter ustvarimo pogoje za boljšo rast. Prvič jo okopljemo, ko ima razvite 3 do 4 liste, drugič, ko je visoka 15 cm in potem nadaljujemo v rednih intervalih vse do višine pol metra.

koruzno polje in pletje tal

Koruza, ki jo okopljemo bolje raste in se razvija.

okopana koruza

Primer okopane koruze na manjši njivi ali večjem vrtu, ki zelo hitro raste.

V našem primeru smo za rahljanje tal uporabili veliko Ročno frezo Mici (20) in v celoti odstranili plevel, ki je najbolj nadležen v začetku rasti.

Koruzo je dobro v času okopavanja dognojiti s kompostom ali dušičnimi gnojili (amonijska oblika), da spodbudimo rast, če jo nismo izdatno pognojili v že času setve.

Po okopavanju koruze opažamo boljše zadrževanje vlage v tleh, lažji prehod meteorne vode v nižje plasti tal in bistveno izboljšano rast.

 • odstranjevanje plevela na njivi, sadovnjaku in vinogradu
 • za pripravo grede in plevel na vrtni poti,
 • 10 krat hitrejša kot motika,
 • priprava grede brez grabelj,
 • brez bolečin in napora.

Kako najlažje pripravimo gredo na setev, sajenje in odstranimo plevel?

V primeru, da setve in sajenja vrtnin, zelišč in ostalih rastlin ne opravimo po globokem rahljanju tal, se tla pod vplivom sonca in dežja zaskorijo. Trda in zbita tla rahljamo z veliko Ročno frezo Mici 20 po padavinah, ko se zemlja z lahkoto obdela. Tako odstranimo tudi plevel, ki v tem času kali.

Velika Ročna freza Mici 20

Velika Ročna freza Mici 20 poskrbi za rahljanje zemlje na vrtni gredi pred setvijo in sajenjem.

Če vrtna tla globoko rahljamo z Ruskimi vilami Premium, ki poskrbijo, da gredic ni treba prekopavati, je treba poskrbeti še za končno obdelavo zemlje v drobno grudičasto strukturo. Tudi v tem primeru nam velika Ročna freza Mici 20 pomaga ustvariti najboljše pogoje za kalitev ali začetno rast po setvi, sajenju. Delo vedno opravimo takrat, ko se zemlja lepo drobi.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna je za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … sadovnjaka in vinograda.

Rahljanje zgornjega dela tal v primeru suhega vremena brez padavin

V primeru, da dežja ni, gredo izdatno zalijemo in počakamo, da se zemlja ne oprijema orodja ter se primerno drobi. Po rahljanju zgornjega zaskorjenega dela, pričnemo s setvami in sajenjem, saj zemlja v spodnjem delu ni zbita, če smo jih pred nekaj meseci rahljali z Ruskimi vilami Premium.

trda zemlja in rahla zemlja

V suhem in vročem vremenu zalijemo gredo in rahljamo takoj, ko se zemlja lepo drobi.

 

Delo z veliko Ročno frezo Mici 20 je zelo lahko, saj jo po vrtu, njivi potiskate ali vlečete. Orodja ni treba dvigati, ker ga s pomočjo freze “vozite” po vrtu.

Preprečite razraščanje plevela in trave med malinami in ostalim jagodičjem

V primeru, da se v nasadu malin, robid, borovnic, aronije, jagod in ostalega jagodičja razrašča plevel imamo za vas idealno rešitev. Travo in plevel, ki uhaja v območje nasada najlažje in najhitreje spodrežemo z veliko Ročno frezo Mici 20. Delo opravimo po dežju, ko se zemlja najlažje obdela. Tako preprečimo tudi razraščanje malin, robid in ostalih rastlin izven območja nasada.

velika ročna freza trava in greda

Preprečite razraščanja trave in plevela v nasadu malin ali ostalega jagodičja.

opleta vinska trta

Primer urejenega območja med  trto v domačem vinogradu.

Uporaba velike Ročne freze Mici 20 v vinogradu in sadovnjaku

V našem primeru smo veliko ročno frezo Mici uporabili za odstranjevanje plevela v vinogradu. Odstranili smo plevel v vrsti in to v rekordno kratkem času. Delo je najlažje potekalo, če smo delali po brežini navzgor. Veliko Ročno frezo smo potiskali v smeti vrste, v bližini mlade trte pa smo okopavali prečno.

V rekordno hitrem času smo odstranili plevele v mladem vinogradu.

Na podoben način v zelo hitrem času odstranimo plevel v sadovnjaku in poskrbimo za obdelan prostor med vrstami. Tako je v območju korenin manj plevela, ki konkurira rastlinam ter posledično tudi manj voluharja.

pletje plevela pri vinski trti

Na strmem terenu smo z veliko Ročno frezo Mici 20 najlažje delali navzgor.

Kako ukrepamo v primeru koreninskih plevelov na vrtni gredi?

Koreninske plevele najlažje odstranimo z vrtne grede, ko so tla primerno vlažna. Takrat jih z lahkoto polimo z rokami. Na ta način brez težav odstranimo mlade plevele regrate, osata, slaka, metlike, lobode in njivske mete. V primeru plitkega rahljanja ali površinskega okopavanja koreninske plevela ne odstranimo in se hitro ponovno pojavi na vrtnih gredah.

koreninski plevel

Koreninski plevel v času rasti najlažje odstranimo tako, da ga izpulimo skupaj s korenom.

odstranjevanje plevela

Pri odstranjevanju plevela v času globokega rahljanja tal nam pomagajo tudi Ruske vile Premium.

Dolgotrajna vztrajnost se izplača, če koreninske plevele redno odstranjujemo skupaj s koreninami.

Vse korene koreninskega plevela najlažje odstranimo, ko rahljamo tla z Ruskimi vilam Premium. To največkrat delamo v času osnovne priprave tal v spomladanskem ali jesenskem obdobju. V primeru zelo zbitih tal jih rahljamo tudi poleti.

Ročna freza Mici, 20 cm.

Ročna freza Mici 20 ima delovno širino 20 cm.

Zeleni svet priporoča:

Velika Ročna freza Mici (20) je najbolj uporabna na večjem vrtu ali manjši njivi. Odlična je tudi za odstranjevanje plevela, ki se razrašča v sadovnjaku in vinogradu. Zelo priročna je tudi za preprečevanje razraščanja trave v nasadih malin, borovnic in ostalega jagodičja. Njena delovna širina je 20 cm, kar nam omogoča hitro in enostavno rahljanje tal in odstranejvanje plevela na večjih površinah.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna je za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … sadovnjaka in vinograda.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna je za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Povezane vsebine:

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Velika Ročna freza Mici za najlažje okopavanje in odstranjevanje plevela

 1. Damjan

  Z ročno frezo gre res super, sam pri takšni zemlji, ki jo imate vi, pri meni na njivi pa po obilnem dežju, pa potem jo še sonce zabetonira, pol pa je neuporabna.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, naši predniki so delali po zdravi kmečki pameti in to takrat, ko je bila zemlja primerna za delo. Tla redno plitko rahljamo in okopavamo, ko so primerno vlažna ter se lepo drobijo. Lahkotno delo najlažje opravimo po dežju ali izdatno zalijemo površino. Trdih, suhih in zamrznjenih tal ne rahljamo, saj tako delo težko in naporno. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *