Čudoviti in uporabni jesenski nasadi za balkon ali teraso

Za našo zasaditev ob hiši smo zasadili tri lonce različnih dimenzij, v katere smo posadili nizko jagodičje za lonce in jesenske okrasne rastline. Posebno pozornost smo namenili izboru posebne selekcije sort malin, ameriških borovnic ter drugih rastlin za gojenje v loncih.

Zasaditev v treh loncih smo jesensko obarvali s cvetjem in zimzelenim listjem, poskrbeli pa smo tudi za spomladansko cvetenje s tulipani.

Kliknite na video za ogled nasveta:

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o Zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Sladke lončne maline, barvite jesenske astre in tulipani

V drugem loncu premera 50 cm in višine 60 cm smo posadili kot osrednjo zanimivost malino sorte ‘Groovy’. Nenavadna nova sorta maline ‘Groovy’ krasi z živo-rumenimi listi in okusnimi rdečimi plodovi. Ker zraste le do 1,5 m je primerna tudi za večje posode. Zaradi atraktivnih listov jo lahko vključimo tudi v nasad okrasnih rastlin, nekaj posebnega pa bo tudi na terasi.

Lonec zasajen z zlatolistno malino ‘Groovy’.

Poleg zlatolistne maline ‘Groovy’ smo v nasad umestili še nizko sorto jesenske astre, ki zacveti v pastelno violični barvi in krasi naš nasad do prvega mraza. Kot strukturni okras ji dela družbo hojhera ali iskrivka, ki pritegne pozornost s svojimi čudovitimi listi.

V nasadih imajo svoj čar trave, zato smo v združbo umestili Morowov šaš, ki zraste do 40 cm in kačjo brado ali ophiopogon, ki cveti avgusta in septembra. Mislili smo tudi na pomlad, zato smo v zemljo posadili še 15 srednje velikih tulipanov, ki nas bodo že aprila razveselili s cvetjem v beli in vijolični barvi.

Zemlji v loncu smo dodali tudi Urbanscape zelene kocke, ki bodo rastline pomagale oskrbovati z vodo in hranili. Tako bo trajni nasad potrebno veliko manj zalivati, saj bomo med letom zmanjšali porabo vode za vsaj polovico. Plodovi malin v sušnem obdobju ne bodo drobni in odpadali, ostale rastline bodo lepše cvetele in se bolje olistale. Nasad bo polno zaraščen, manj bo tudi praznih prostorov.

Ameriške borovnice v družbi ameriških brusnic

Lonec premera 40 cm in višine 45 cm smo namenili ameriški borovnici in ameriškim brusnicam. Poskrbeli smo za drenažo na dnu lonca in ga napolnili s kislo zemljo za ameriške borovnice kateri smo dodali Urbanscape zelene kocke za večje zadrževanje vlage in lepšo rast. Ameriške borovnice imajo rade konstantno vlago tekom rasti, zato smo to zahtevo upoštevali ob sajenju.

Zasaditev v loncu z ameriško borovnico.

Zemlji smo poleg zelenih kock dodali tudi kislo delujoče gnojilo za ameriške borovnice. Sorto ameriške borovnice za lonce `Top hat`smo posadili na sredino. Ob robu lonca pa smo umestili še 4 sadike ameriških brusnic sorte `Pilgrim`, ki imajo podobne zahteve glede rastišča kot borovnice.

Poleg Urbanscape zelenih kock v zemlji, bo za ohranjanje vlažne zemlje poskrbela tudi zastirka iz borovega lubja.

Urbanscape kocke pomešamo z zemljo v razmerju 1/3.

Z ameriško borovnico, se bomo sladkali tekom poletja, na brusnice pa bomo počakali do oktobra, ko bodo dozorele. Ameriške brusnice bomo uporabili kot dodatek v kulinariki, saj je okus bolj kiselkast. Viseča rast brusnic bo tvorila lepo strukturo zasaditve, ki bo dopolnjevala kompakten in pokončen grm ameriške borovnice.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo ameriških borovnic.
KLIKNITE TUKAJ za ostalo jagodičje.

Ameriške borovnice za sajenje v lonce in korita

Zadnja leta so novost nizke in zelo rodne sorte ameriških borovnic, ki so primerne za sajenje tako v lonce, kot v večja korita.

Sorta Top hat sodi med najnižje sorte ameriških borovnic, zraste do višine 60 cm. Zori od začetka junija do sredine julija.

ameriška borovnica lonec

Ameriška borovnica primerna za sajenje v loncu.

Sorta Northblue rodi najdebelejše plodove med nizkimi sortami, ki dosegajo povprečje premera 15-18 mm. Rodi julija in avgusta. Tu sta še sorti Chipewa, nekoliko višje rasti in North Country, obe zorita julija in avgusta.

Tabela 1: Sorte malin in ameriških borovnic za lonce in korita

Sorte (za lonce) Čas zorenja Posebnost sorte
Pritlikava malina Ruby Beauty Poletje Nizka sorta maline, ki je bila žlahtnjena posebno za sajenje v cvetlične lonce ali druge posode.
Zlatolistna malina Groovy Poletje Nova sorta maline z živo rumenimi listi in okusnimi rdečimi plodovi, brez trnov.
Ameriška borovnica Top hat od začetka junija do sredine julija Sodi med najnižje sorte ameriških borovnic, zraste do višine 60 cm.
Ameriška borovnica North blue od začetka junija do sredine julija Med nizkimi sortami je to sorta z najdebelejšimi plodovi, ki dosegajo povprečje premera 15 – 18 mm, ob manjši rodnosti tudi do 20 mm.
Ameriška borovnica North country od začetka julija do sredine avgusta Zraste do višine 40 do 60 cm, rodi bogato, plodovi so debeline 10-12 mm, izjemno aromatični in okusni.
Ameriška borovnica Chippewa od začetka julija do sredine avgusta Sodi med najboljše nizke sorte borovnic s hitro in odlično rodnostjo. Plodovi so v povprečju premera 13 – 15 mm.

Prekrasne anemone, hermelika, iskrivka in šaš

 

Tretji nasad v loncu premera 30 cm in višine 37 cm je izrazit jesenski okras. Osrednja posebnost je nizka jesenska anemona, ki cveti od avgusta do pozne jeseni. Hermelika, ki ostane tekom zime kot posušena struktura v suhem cvetu in iskrivka, ki krasi nasad v zimzelenih listih tudi preko zime.

Za strukturo bo poskrbel pisanolistni morowov šaš. Tudi manjši okrasni nasad smo obogatili z Urbanscape zelenimi kockami, ki bo rastlinam pomagal ohranjati vlago tekom naslednje vegetacije.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o Zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Zelene kocke zadržujejo več vode v zemlji

Zalivanje nasada v loncu je vsakodnevno opravilo v poletni pripeki. Moramo se zavedati, da je betonsko urbano okolje v vročinskem obdobju temperaturno podobno puščavi ali kamniti stepi.

 

Naš nasad je pod nastreškom, zato želimo zmanjšati porabo vode v jesenskem in poletnem času.

Za manj zalivanja smo v zemljo primešali še 1/3 zelenih kock Urbanscape, ki so povsem naravnega izvoraTako bodo rastline v zasaditvi bolj varne pred izsuševanjem, ki je v posodah zelo pogost pojav.


Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

Zasaditev v loncih.

Zaradi ugodnega delovanja zelenih kock se bolje razrašča tudi koreninski sistem, ker ugodno vpliva na rast in razvoj rastlin. Na takšen način zagotovimo boljšo rast in zagotovimo večjo zeleno maso rastlin. Zaradi ugodnih rastnih pogojev z dodatkom zelenih kock povečamo število plodov in cvetov. Rastlne so tudi lepše na pogled.

V primeru močnega jesenskega dežja je lonce priporočljivo umakniti pod nadstrešek. Tako bo cvetje lepše, lonci pa ne preveč namočeni z vodo.

Kako pravilno uporabiti zelene kocke Urbanscape?

 

Zelene kocke Urbanscape ob sajenju v lonec skrbno zmešamo z zemljo. Razmerje med zemljo in kockami v loncu naj bo 70 : 30. Sestava zelenih kock je iz naravnih vulkanskih kamnin, zato jih lahko brez pomislekov uporabimo, še posebej v lončnih urbanih nasadih.

Eno 20 l pakiranje zelenih kock Urbanscape zadostuje za zasaditev 3 korit dimenzije 100 x 15 x 20 cm. Za eno korito običajno porabimo 30 l zemlje in 6 litrov zelenih kock. Če sadimo rastline, ki potrebujejo več vode jih lahko dodamo tudi več.

Zeleni svet priporoča:

Za optimalno oskrbo z vodo v zemlji dodajamo Urbanscape zelene kocke.

Zelene kocke uporabimo pri sajenju v posode. To naredimo tudi pri jesenskih zasaditvah s trajnimi nasadi. Tako bodo rastline v primeru pomladanske in poletne suše bolje uspevale. Še posebno jih priporočamo pri sajenju vrtnin, jagodičju in okrasnih rastlin katere rabijo več vode za optimalno rast in razvoj.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o Zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *