*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako sejemo za sadike paradižnika, paprike, čilijev in ostalih plodovk?

Kliknite na video za ogled nasveta:

Kdaj sejemo paradižnik?

Paradižnik za sadike sejemo od konca februarja do začetka marca, če ga sadimo v vrt v celinski Sloveniji. V obalnih področjih in toplejšem zahodnem delu Slovenije s setvami prehitevamo za 14 dni ali tri tedne.

Sadika potrebuje za razvoj 60 do 70 dni. Več o optimalnem času setve, pikiranja, presajanja sadik v rastlinjak in  vrt si lahko preberete v nadaljevanju (tabela).

sadike paradiznika na okenski polici

Sadike paradižnika na okenski polici.

Pladenj s čepki je enostavna rešitev za setev sadik

Semena paradižnika položimo na pladenj s čepki iz kamene mineralne volne, ki nimajo dodanih hranil in dobro vežejo vodo. Vodi za zalivanje že ob prvem zalivanju dodajamo pripravke na osnovi alg, da rastline oskrbimo s hranili. Če tega ne naredimo so rastline v začetku rasti lačne. Pladenj s čepkom je priročen tudi za setev paprike, jajčevca, čilija in ostalih vrtnin.

Setev paradižnika v čepke.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup čepkov za setev paradižnika, paprike in ostalih plodovk. Za dodaten nasvet in pomoč lahko tudi pokličete na 04 511 41 01.

Zakaj sejemo v čepke iz kamene mineralne volne?

Če sejemo v čepke je sadike ob razvoju prvega pravega lista lažje presajati, kot v primeru setve v stiropor z luknjami. Z uporabo čepkov presajanje (pikiranje) v večje lončke postane enostavno opravilo.

Če primerjamo čepke s šotnimi tabletkami, se po pikiranju iz čepkov korenine brez težav razraščajo v lonček. Manj je tudi nevarnosti za poškodbo nadzemnih delov rastline, ki se lahko pojavijo ob premikanju rastlin iz multiplošč in setvenic v večje lončke.

Po setvi čepke pršimo z vodo in hranili

Čepke postavimo na pladenj in pršimo z vodo, ki smo ji dodali hranila (alge, hitro dostopna hranila). Čepke v katero smo sejali seme pršimo zmerno, da se bolje razvije koreninski sistem. Predlagamo, da jih pršite z vseh strani tako, da ob stisku spodnjega dela čepka od njega ne kaplja.

Omočenost čepka preverite tako, da čepek brez semena prerežete in preverite, če je navlažen tudi v notranjosti. Tako ustvarimo dobre pogoje za kalitev semena, saj ne želimo, da je čepek preveč zasičen z vodo. Na enak način opravimo setev za sadike paprike, čilijev, jajčevcev in feferonov.

Pršimo lahko tudi vsak dan, ko so čepki nad radiatorjem, kasneje po potrebi. Omenili smo, da je treba pršiti tako dolgo, da od čepka pri stisku ne kaplja. Tako paradižnik kali že v slabem tednu dni. To vlažnost je treba ohranjati do pikiranja v večje lončke. Čepkov nikoli ne zalivamo z zalivalko!

Čepke pršimo z vodo.

Pravi čas za pikiranje je pomemben

Prepikirane paprike

Prepikirane paprike.

 

Ob pojavu prvega pravega lista paradižnik s čepkom enostavno presadimo (pikiramo) v lonček premera 9 ali 12 cm, ki ga napolnimo z zemljo.

To obdobje običajno nastopi, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj.

Kdaj pikirajo v profesionalnih vrtnarijah?

Pikiranje v boljših vrtnarijah v Sloveniji opravljajo roboti, ki majhno sadiko ob razvoju prvega pravega lista primejo ob robu koreninske grude in jo presadijo v lonček. Tako vzpodbudijo razraščanje koreninskega sistema.

Sadiko posadijo do kličnih listov. Takšen način presajanja (pikiranja) smo spremljali v večji družinski vrtnariji v Prlekiji. Predlagamo, da v tej fazi pikirate tudi domače sadike. Sadike, ki so vzgojene v lončkih imajo večji koreninski sistem in bolje prenesejo stres ob presajanju v vrt ali rastlinjak.

Pikiranje sadik s pomočjo robota v družinski vrtnariji Cornus.

Tabela 1: Pomembni podatki za sadike paradižnika (celinska Slovenija, Primorska)

prenesi tabelo PDF

Zalivanje sadike v lončku

Sadike lahko zalivamo tako, da lončke postavimo v pladenj in jih zalijemo z zalivalko. Po zalivanju počakamo minuto in odvečno vodo odlijemo, da lončki ne stojijo v vodi.

Če so lončki suhi, jih lahko v vodi zadržimo nekoliko več časa. Vezava vode je odvisna tudi od zemlje. Priporočamo, da odvečno vodo porabite ob ponovnem namakanju ali zalivanju.

Setev za sadike paprik, čilija in feferonov

Papriko sejemo vsaj teden dni pred paradižnikom. Upoštevajte podatke iz zgornje tabele o paradižniku. Setev za sadike feferonov in čilija se časovno in opravilno ujemajo s papriko. Do kalitve naj bodo čepki s semenom nad toplim radiatorjem.

Pod lončkom postavimo brisačo, da se preveč ne pregrejejo. Toploto je treba zagotoviti tudi v nočnem času. V hladnih hišah bodo rastline kasneje kalile. Po kalitvi jih postavimo na okensko polico, ob razvoju prvih listov pa v hladnejši svetel vetrolov.

Čepke na pladnju postavimo nad radiator.

Kdaj sejemo za sadike jajčevcev?

jajčevec

Plod jajčevca v košari.

Setev za sadike jajčevcev se ujema s s setvijo za sadike paradižnika. V celinskem delu Slovenije ga običajno sejemo v začetku marca. Tudi v tem primeru je treba za hitro in uspešno kalitev postaviti sadike na radiator, ki jih spodaj zaščitimo z brisačo.

Po kalitvi jih prestavimo na okensko polico, ki je podložena s stiroporom ali brisačo. Tako se sadike ne bodo preveč ohladile.

Zalivanje in dognojevanje v lončku

Tudi v lončku pazimo, da sadik ne namočimo prekomerno. Vodi za zalivanje enkrat na teden dodamo pripravke na osnovi alg, ki pospešujejo ukoreninjanje sadike in rast nadzemnega dela. Še bolje so dosegljiva hitro dostopna gnojila, ki jih raztopimo v vodi.

Nekaj hranil je tudi v zemlji, ki ste jo uporabili ob pikiranju sadik. Z gnojenjem v času razvoja sadik ne pretiravajte, da se sadike ne pretegnejo. Rastlini v času rasti zagotovite dovolj svetlobe in  primerno temperaturo, ki se giblje okrog 15  °C.

Vodi za zalivanje ali pršenje dodamo hranila.

Primerna temperatura za sadike

Paradižniku, papriki in ostalim plodovkam je treba zagotoviti visoke temperature v začetku rasti. V času vznika, je treba vsem sadikam zagotoviti 25 °C, drugače se čas kalitve podaljša.

Če je temperatura ob razvoju drugega in tretjega lista previsoka se sadike hitro „pretegnejo“. Rast sadik uravnavamo tudi s temperaturo in ne samo s svetlobo.

Sadika paprike.

Tabela 2: Optimalna temperatura za vzgojo sadik paradižnika, paprike, feferonov, čilijev, jajčevcev

prenesi tabelo PDF

Hidroponska vzgoja sadik za napredne uporabnike

Seme paradižnika in ostalih plodovk sejemo v čepek in pršimo.  Ob pojavu prvega pravega lista rastlino s čepkom postavimo v kocko. Ostalih sadik (solata, zelje, …) ni potrebno presajati in jih s čepkom takoj po setvi  postavimo v kocko.

V maju kocko prestavimo na večji blok, da se korenine razraščajo v nižje plasti rastnega medija. Tako boste na balkonu ali terasi pobirali pridelek v sredini poletja.

Hidroponski način vzgoje.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup celotnega seta za urbano vrtnarjenje. Za dodaten nasvet in pomoč lahko tudi pokličete na 04 511 41 01.

Rastline, ki jih gojimo na hidroponski način zalivamo zmerno in redno dodajamo hranila, ki jih uporabljamo v hidroponiki. Paradižnik, paprika, jajčevec in ostale plodovke potrebujejo največ vode v obdobju tvorbe plodov. Takrat se hidroponski način vzgoje zagotovo obrestuje, saj rastlina ne trpi pomanjkanje vode.

Sadikam zagotovite dovolj svetlobe

Sadikam, ki jih gojite v stanovanjih je treba zagotoviti dovolj svetlobe. Tako ne bodo preveč velike. Če se „pretegnejo“ je treba nekoliko zmanjšati temperaturo in povečati svetlobo. V začetku naj bodo na toplem, kasneje pa v hladnejšem svetlem vetrolovu ali rastlinjaku.

Pred presajanjem v vrt poskrbimo, da so čez dan vsaj teden dni  na prostem. Tako se navadijo zunanjih rastnih razmer.

Zeleni svet priporoča:

Enostavno vrtnarjenje vam omogočajo čepki (vložki) za setev sadik in ostali izdelki za urbano vrtnarjenje. Olajšajte si delo s sadikami in sejte v čepke, ki jih kasneje presadite v zemljo ali kocke, bloke in gojitveno ploščo iz kamene volne.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup čepkov za setev paradižnika, paprike in ostalih plodovk.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup celotnega seta za urbano vrtnarjenje.

Za dodaten nasvet in pomoč lahko tudi pokličete na 04 511 41 01.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


7 komentarjev na “Kako sejemo za sadike paradižnika, paprike, čilijev in ostalih plodovk?

 1. vincenc

  sem že – pred časom – Vas prosil , da cenjene članke umestite na spletno stran tako , da jih bo možno kopirati in natisniti za prijatelje !
  PA ?

  Reply
 2. InterTribal

  Tudi meni je letos zelo uspelo s pomočjo videa in nasvetov. Obrezal sem jabolka in breskve po navodilihuspešno in zelo sem zadovoljen.

  Reply
  • Janez

   InterTribal 06/03/2018 at 20:57

   Tudi meni je letos zelo uspelo s pomočjo videa in nasvetov. Obrezal sem jabolka in breskve po navodilihuspešno in zelo sem zadovoljen.
   Odgovori ↓

   Važno je, da si fullllll zadovoljen. Ke si letos prvič obrezal s pomočjo videa in tega, je to fullllllll kul! Pa uspešno!!!!”!! Kao!!!!!!! Hudo!!!!!!!!

   Reply
 3. Ida

  Spoštovani,kdaj lahko začnem dognojevati potaknjence? Preden jih pikiram ali po pikiranju.hvala,lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *