Kombinacije jesenskih zasaditev

Kliknite na video za ogled:

KLIKNITE TUKAJ in vpišite vašo e-pošto, prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Katere rastline uporabimo in kako?

Jesenskemu cvetočemu vzdušju nedvomno sodi jesenski nasad, v katerega vključujemo rastline, ki nam bodo polepšale vrt, teraso, balkon ali vhod v naš bivalni prostor. Uporabili bomo trajnice in sezonske cvetlice različnih velikosti, barv in oblik.

Kombinacije jesenskih zasaditev

Privlačne kombinacije jesenskih zasaditev.

Krizanteme in Ajuga (Plazeči skrečnik)

Krizanteme in Ajuga (Plazeči skrečnik).

Jesenska vresa, Kalocefalus in okrasna paprika

Jesenska vresa, Kalocefalus in okrasna paprika.

Ciklame, Kalocefalus in Ajuga

Ciklame, Kalocefalus in Ajuga.

Vrese, ciklame in okrasne trave.

Ciklame raznih barv.

Ciklame raznih barv.

Tudi buče postavimo v jesenski nasad.

Tudi buče postavimo v jesenski nasad.

Tudi buče postavimo v jesenski nasad.

Jesenske balkonske zasaditve za srce in dušo

Rastline je potrebno razporediti tako, da se barve, oblike listov in cvetov skladno prepletajo. Tudi plodovi lahko pridejo do izraza. Razporejamo jih tudi po načinu rasti in po velikosti. Posadimo jih lahko v glinene posode ali klasična balkonska korita, kakor tudi na grede in grobove.

Minimalistično in zelo naravno.

Minimalistično in zelo naravno.

Cvetoče in strukturne rastline v harmonični zasaditvi.

Cvetoče in strukturne rastline v harmonični zasaditvi.

Jesenski nasadki za vsak kotiček.

Jesenski nasadki za vsak kotiček.

Omenimo nekaj najbolj pogostih jesenskih lepotic. To so: ajanija, ciklama, jesenski svišč (encijan), okrasno zelje, plazeči skrečnik, netresk, homulice, jesenska vresa (Calluna), mačehe, krizanteme, okrasne trave, jesenske astre, ognjeni dež, okrasne paprike, hebe in razne sorte bršljanov, ki nam zapolnijo nasad kot strukturne rastline.

Netreski preživijo vedno in povsod.

Netreski preživijo vedno in povsod.

Korita za jesenska okna z cvetočimi in strukturnimi rastlinami.

Korita za jesenska okna s cvetočimi in strukturnimi rastlinami.

Kombiniramo lahko tudi z zelišči.

Kombiniramo lahko tudi z zelišči.

Ne pozabimo na rastline z plodovi.

Ne pozabimo na rastline s plodovi.

Korita z zelišči in okrasjem.

Korita z zelišči in okrasjem.

Ciklame, ajuge, krizanteme. Lahko dodamo tudi kakšno hebo.

Ciklame, ajuge, krizanteme. Lahko dodamo tudi kakšno hebo.

Gojene ciklame, okrasno zelje, krizanteme žal po prvem hujšem mrazu propadejo. Tudi bršljani v loncih in koritih niso obstojni v vsaki zimi, zato je veliko odvisno tudi od lege nasada in od tega kako nasad zaščitimo. Predvsem je potrebno izolirati korita in lonce, ker so korenine manj prezimne.

Japonske anemone

Japonske anemone.

Encijan

Encijan.

Od nizkih grmovnic lahko v senčnih legah posadimo ilexe, gaulterijo in skimijo, ki obdržita plodove čez zimo. Več o zimskem okrasu si preberite tukaj.

Iglavci in zimzelene rastline

Ne pozabimo na miniaturne počasi rastoče iglavce. Izpostavimo predvsem bore in brine, ki odlično prezimijo v loncih in koritih. Vključimo jih v vse jesenske zasaditve, saj nam zimzelenci krasijo čas tudi preko zime, ko ostale rastline globoko počivajo. Več o iglavcih si preberite v članku o iglavcih.

Mačehe posadimo tudi v korita in posode

Mačehe

Nepogrešljive cvetoče lepotice so mačehe, katere najdejo svoj prostor na večini grobov ter v raznovrstnih koritih in posodah. V izboru zasledimo poleg drobnocvetnih mačeh tudi klasične mačehe raznih barv.

Potrebno je omeniti tudi tako imenovane muce, ali (cats) mačehe in pa plazeče oz. viseče mačehe.

Za ´muce´ so značilne ozke proge, ki potekajo od sredine cveta navzven. Pri mačehah je nujno odstranjevati odcvetele cvetove in jih spomladi pognojiti, da čimprej zacvetijo.

Mačeha je dvoletna rastlina. Po cvetenju naslednje leto jo zavržemo, ko meseca maja odcveti. V koritih in loncih jih zalivamo tudi čez zimo, upoštevajmo pa, da ne prenašajo stoječe vode. Izjemno lepe so viseče, kot tudi običajne pokončne mačehe. Obnesejo se v nasadu skupaj v kombinaciji z manjšimi tulipani, okrasnimi luki in drugimi manjšimi spomladanskimi čebululicami, kjer pa ne sme manjkati vsaj en iglavec in okrasna trava.

Spomladi bodo kot prve v koritu zacvetele mačehe, sledili pa jim bodo nizki tulipani luki in ostale čebulnice. Takrat lahko dosadimo tudi primule, velikonočnice in orlice. Takšna zasnova nasada je izvedljiva le jeseni, ko so spomladanske čebulice in mačehe v ponudbi. Spomladi pa krasijo korita in posode, kot tudi grede na vrtu in grobove vse do majske ponudbe enoletnic in drugih balkonskih rastlin.

Letni krog cvetenja je tako sklenjen. Vsako leto si lahko nekoliko drugače omislimo takšen nasad. Lahko menjamo vrste in sorte trav, iglavcev, barve in sorte mačeh, različne spomladanske čebulice, s poudarkom na nizkih tulipanih in drugih spomladanskih čebulicah.

Astre, krizanteme in igrive trave

Jesenske astre bodo v nasad vnesle veliko svežine in bodo v primeru dolge in tople jeseni cvetele do konca novembra. Številne astre privabljajo metulje in so zadnja jesenska čebelja paša.

Krizanteme so zadnje cvetoče lepotice, saj cvetijo še dolgo za tem, ko so zadnje trajnice že zaključile svoj ciklus. Nekatere cvetijo še v novembru in decembru. V loncih so dobrodošle pred vsakim vhodom v hišo ali javni objekt. Zmotno je mnenje, da so krizanteme rastline samo za grobove. V vzhodnih kulturah jih podarjajo kot znak spoštovanja. Tudi pri nas jih lahko brez pomislekov posadimo v vrt, saj bo tako bujno cvetje na vrtu vse do prvih pozeb.

Pampaška trava

Pampaška trava.

Okrasne trave so tudi nepogrešljive rastline tako v koritih, kot tudi na vrtu. Po lepoti cvetenja je najlepša pampaška trava, sledijo ji kitajski trstikovci ali miskantusi, perjanke, molinije in šaši. Povsod, kamor jih posadimo se veter poigrava s prekrasnimi socvetji.

Kitajski trstikovci - Miskantusi

Kitajski trstikovci – Miskantusi.

Nežne stipe

Nežne stipe.

Pampaške trave je potrebno čez zimo zaščititi, saj v hudih zimah niso prezimne. Ostale trave jeseni ne obrezujemo čeprav se posušijo. Trave povežemo z mrežo in ovijemo v snop, da jih sneg ne polomi, saj tako lahko zmrznejo.

To so predvsem kitajski trstikovci, ki čez zimo obdržijo latasta socvetja na katerih se nabere ivje in so zanimiv zimski okras tudi za šopke. Določene sorte šašev rabijo senčno lego. Zimzelena sorta šaša Carex ´Evergold´ podleže zimskemu soncu in zaradi izsušitve porjavi.

KLIKNITE TUKAJ in vpišite vašo e-pošto, prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Kombinacije jesenskih zasaditev

 1. Igor

  HVALA za krasne nasvete in vzpodbude, kako naše vrtove in gredice narediti čim lepše. Nekaj jih upoštevam, seveda pa vseh žal ne. Tudi finančno ne gre skozi. Ideje pa imate svetovne. Pozdrav.

  Reply
 2. silva

  ja zelo so mi všeč vaši nasveti in predlogi saj lahko za majhen denar narediš aranžma kot profi. le tako še naprej – to mislim da nam svetujete in nas na ta način tudi malček razvajate. hvala lepa in lepo pozdravljeni – silva

  Reply
 3. Danica

  Zelo lepe ideje za jesensko zasaditev,kaj pa da ostane čez zimo da ne pomrzne.Hvala za čudovite ideje in zamisli

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zimo v koritih in posodah preživijo iglavci (bori, brini). Večina drugih rastlin v loncih pa potrebuje zaščito koreninskega sistema. Za dekoracijo lahko posadite tudi grmovnice z barvitimi poganjki( tatarski dren, mini vrbe), ter grmovnice z zavitimi poganjki (vrbe). Za zgodnjo pomlad posadite nizke čebulice (tulipani, žafrani, narcise) idr.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *