*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Korenček

Korenček vsebuje veliko betakarotena, ki velja za pomemben antioksidant. Betakaroten se v telesu ob prisotnosti maščob pretvori v vitamin A. Vitamin A je pomemben za dober vid, ter lep in zdrav videz kože ter las. Ste pripravljeni za vzgojo domačega korenja?

Gnojenje korenčka

Sadimo ga na grede, kjer ste s hlevskim gnojem nazadnje gnojili pred tremi leti. Pri pridelavi korenčka bo težav s preveč gnojenimi tlemi manj, če ga sejete na gredice, ki so bile preteklo leto gnojene s kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili. Organskih gnojil na gredici s korenjem v tekočem letu ne uporabljajte.

Če preteklo leto na gredici kjer nameravate gojiti korenček  niste uporabljali komposta, ga uporabite v simboličnem odmerku.

Za gnojenje korenčka lahko uporabite gnojila, ki vsebujejo kalij ali z lesnim pepelom, kajti ta ravno tako vsebuje kalij, ki ga korenček najbolj potrebuje.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Kam sejemo korenček?

Korenček sejemo med vrste pora.

Korenček sejemo med vrste pora.

 

Najbolje je, da ga sejete na gredice, kjer so predhodno uspevale kapusnice, krompir in druge vrtnine, ki zahtevajo več organskega gnojenja.

Kaj sejemo in sadimo s korenčkom?

Por in korenček

Por in korenček

 

 

Korenček največkrat kombiniramo s čebulo, možna je tudi setev s porom ali česnom. Da setev korenčka ne bo pregosta jo sejte z mesečno redkvico, tako boste vedeli kje pričakovati korenček in odstranjevati plevel izven vrste, ob puljenju redkvice boste hkrati razrahljali tla.

Korenček najbolje kali, če ga sejemo skupaj semenom kopra, dobro uspeva tudi v družbi solate,špinače, graha, radiča, blitve, redkvice, drobnjaka, paradižnika, črne redkve, kreše, kopra, mete, ognjiča, tagetesa in žametnice.

Korenček, slabi in dobri sosedje

Slaba soseda korenčka sta pastinak in peteršilj, ki sta prav tako iz družine kobulnic.

Čas setve korenčka

Najbolje ga je sejati sredi aprila, ko se zemlja že ogreje, če ga sejete prezgodaj je setve pogosto neuspešna ali pa je čas kalitve zelo dog. Za zgodnji korenček sejte zgodnje sorte in ne prehitevajte s setvijo.

Na vrtu je uspešna je tudi nekoliko kasnejša setev korenčka v maju in vse do konca julija. Med vrsticami naj bo razdalja 30 do 40 cm, v vrsti pa sejemo na gosto. Ob setvi ga le rahlo pokrijte z zemljo, ker najbolje kali na pol svetlobi, tako opravljena setev je najuspešnejša.

V neogrevane rastlinjake in tople grede ga lahko sejete že februarja in marca, ter jeseni septembra in oktobra.

Korenček, bolezni in škodljivci

Najpogostejši škodljivci so strune, korenjeva muha, koreninske uši, med boleznimi pa korenjeva listna pegavost in korenjeva gnilobaČe se pogosto pojavljajo koreninske uši je to znak pregnojenosti tal z organskimi gnojili.

Meta, ognjič in žametnica odvračalno vplivajo na škodljivce.  Žametnica in tagetes ob korenčku odganjata uši.

Več o varstvu pred strunami si preberite v članku o strunah. Vse bolj nadležna je tudi korenčkova muha, ki leti in odlaga jajčeca konec maja in v juniju.

Čebula in korenček

Čebula in korenček

Tako kot pozna setve čebulčka uspešno preskoči čebulno muho, tudi pozna setev korenčka v maju in juniju preskoči korenčkovo muho. Če listi na korenčku počrnijo ga čim prej izpulite, da pridelek ni prizadet.

Spravilo korenčka

Korenček, ki ga sejete aprila pobirate v juniju in juliju. Kasnejše setve v maju in juniju pa so primerne za spravilo konec septembra, v oktobru in novembru.

Korenček je z  vrta najbolje spraviti s pomočjo vrtnih vil, da ne poškodujete korenov. Iz zemlje ga izruvajte še pred tem, ko se posušijo listi, tako bo bolj sladek in manj trd.

Korenček lahko prezimi tudi na prostem, če ga malo zaščitimo, zelo dobro se skladišči v zasipnicah in v zabojčkih, ki jih spravite v vlažne, hladne kleti.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Korenček

 1. Martina

  Hvala za lepo nazorno napisana navodila in spravila korenčka , zelo sem vesela , da sem vas najdla , hvala še enkrat in lep pozdrav Martina !

  Reply
 2. bernarda

  Sprašujem zakaj nam je tako gnil korenček bil je lep vendar sem opazila, da ko smo ga pobirali je bilo natje rahlo posivelo nato je v kleti začelo gniti zvrha korena nato pa je dobival še črne pike smo eko kmetija zato se ne škropimo lep pozdrav bernarda

  Reply
 3. zmaja

  Pozdravljeni! Pohvalim izcrpne in natancne nasvete za uspevanje korenja. Ze nekaj let ga sadimo v zaporedne vrste brez vmesnih vrst drugih rastlin. Dobro uspeva.za gnojenje uporabljamo kompost. Imam vprasanje: zakaj izrascajo korencki, ki so zrasceni skupaj po 2,3 ali celo 6. Kje bi bil razlog za tako rast? gensko spremenjeno seme ali kak vitamin/mineral v zemlji? Vnaprej hvala!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   ko korenček naleti na oporo – kamen se razcepi, zato tak pojav. Z motiko globoko okopljite in poberite večje kamne.

   Lep pozdrav!

   Reply
 4. romana

  zanima me če je priporočljivo in pravilno pri korenčku, ki je posejan na vrtu odrezati zeleno listje, takrat ko je že večje

  Reply
 5. olga

  Hvala za nasvete,še posebno mi veliko pomeni če poveste za katero vrtnino je najbolje posaditi.Tega kolobarjenja res nedojamem,čeprav se že 3 leta trudim.Morda pa to z vaso pomočjo le kdaj osvojim,
  Lepa hvala

  Reply
 6. zdenka

  Lep pozdrav zelo dobra razložitev, ker jaz sem pa slišala da se korenček seje februarja zato ga bom še enkrat v aprilu. Hvala vam

  Reply
 7. Marko

  Kdo bi lahko glodal korenček od zgoraj, kjer malo gleda iz zemlje, katera žival to počne?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *