Najdebelejši in najmanjši paradižnik, ki raste v Sloveniji

Kje se najbolje počutijo visoki paradižniki?

Višji tipi paradižnika se bodo dobro počutili v domačem vrtu. Imajo močneje razvejan koreninski sistem in več listne mase kot nizki paradižniki. Obdarijo vas tudi z večjim pridelkom.

Plodovi paradižnika sorte HOMESTEAD so težki do 1 kg.

Sorta BUFFALOSTEAK velja za izboljšano volovsko srce.

V vrt lahko sadimo tudi cepljene paradižnike, ki imajo najbolj bujno rast. Visoki paradižniki bodo manj bujni v večjih posodah.

Za visoke paradižnike naj bo volumen posode med 50 in  70 litrov. Samo tako bodo lahko razvili ustrezno velik nadzemni del in vas razveselili z bogatim pridelkom.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Sorta BLACK KRIM ima temno rdeč (črn) plod in rahlo slan okus.

Cepljen paradižnik sorte ELISIR je zelo odporen proti boleznim.

 

Sorte visokih paradižnikov naj imajo oporo. Treba je vedeti, da stebla visokih paradižnikov v rastlinjaku brez težav zrastejo do višine 2,5 m.

V vrtu jih prikrajšamo, da dozorijo 3 ali 4 etaže plodov. To naredimo tudi v večjih posodah in visokih gredah.

Tabela 1: Zanimive sorte visokih paradižnikov in njihove lastnosti

Sorta Zorenje Teža plodov (g) Zanimivosti Sajenje in uporaba
HOMESTEAD
(visok tip paradižnika)
pozni do 1000 Paradižnik je pravi velikan. Plodovi so težki do 1 kg. Sajenje v vrt, večje posode in rastlinjake. Solate, omake.
BUFFALOSTEAK
(visok tip paradižnika)
zelo zgodnji 350 – 700 Izboljšano volovsko srce. Sajenje v vrt, večje posode, rastlinjake. Odličen za solate, omake.
BLACK KRIM
(visok tip paradižnika)
zgodnji 150 – 180 Temno rdeč (črn) paradižnik. Sajenje v vrt, večje posode.
CHERRY BALL
(visok češnjevec)
srednje zgodnji 20 Odporen, zelo roden češnjevec. Dobro se prilagaja različnim vremenskim razmeram. Sajenje v vrt,  posode in rastlinjake. Uporabljamo ga svežega ali zamrznjenega.
ELISIR (visok cepljen paradižnik) zgodnji 120 – 140 Ima odličen okus. Zelo odporen proti boleznim. Primeren za vrt, rastlinjak in večje posode. Sveža uporaba.
ADAMO GREEN (visok pelat) srednje zgodnji 100 – 150 Podolgovati plodovi. Sajenje v vrt, posode in rastlinjake. Za svežo uporabo ali predelavo.

Visok češnjevec CHERRY BALL je odpoorna in zelo rodna sorta.

Nizke sorte paradižnikov, ki jih sadimo v posode, korita in visoke grede

Nizke tipe paradižnika je bolj priporočljivo saditi v srednje velike posode, korita in celo obešanke. Lahko jih sadimo tudi v visoke grede. Odlično rastejo tudi v vrtu.

Posode za sajenje nizkih sort paradižnika so lahko nekoliko manjše. Volumen posode, korita naj bo med 20 in 30 litrov. Sorte, ki jih sadimo v obešanke so  manj bujne v rasti, tudi korenine v posodi zavzamejo manj prostora.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

TUMBLING TOM je najboljši in najnižji balkonski paradižnik.

Pri sorti BOBCAT ni treba trgati zalistnikov.

Tabela 2: Nizke sorte paradižnikov in njihove lastnosti

Sorta Čas zorenja Teža plodov (g) Zanimivosti Sajenje in uporaba
TUMBLING TOM- Red/Yellow (zelo nizek češnjevec) Zgodnji 20 Najboljši balkonski paradižnik. Višina do 30 cm. Plodovi rumene in rdeče barve. Za sajenje v obešanke, visoke grede, korita in balkone. Solate, dekoracije.
BOBCAT (nizek grmasti paradižnik) Srednje zgodnji 250 – 300 Razrašča se v obliki grma (nizka rast). Ni treba trgati zalistnikov. Sajenje v srednje posode, večja korita na balkonu in vrt. Mesnati plodovi in solate.
KERO (nizek pelat) Srednje zgodnji 120 Dobro prenaša vročino. Sajenje v srednje posode, večja korita na balkonu in vrt. Odlična izbira za omake.

Nizek pelat KERO dobro prenaša vročino.

Nekaj dodatnih nasvetov za gojenje paradižnika

Paradižnik je hvaležen za veliko sonca, dobro pognojena tla in ustrezno oskrbo s hranili v posodah in vrtu. Vse sorte paradižnikov je treba v poletnem času in suhem vremenu zalivati.

Plodovi paradižnikov so lahko različnih barv in oblik. Uživamo jih surove ali kuhane. Na vrt ga presajamo, ko so nočne temperature višje kot 8 °C in ni več nevarnosti slane. S sajenjem v rastlinjak in posode lahko nekoliko pohitimo. V primeru hladne pomladi posode s paradižniki čez noč premaknemo v rastlinjak ali hladen vetrolov.

Zeleni svet svetuje:

Izbirajte domače sadike paradižnika, ki jih proizvajajo slovenski vrtnarji. Kakovostna domača sadika je zagotovilo za dober pridelek. Dnevno sveža dobava sadik v slovenske vrtnarije je zagotovilo kakovosti in dobrega pridelka. Za to poskrbi družinska vrtnarija Cornus iz Prlekije, ki ima zelo dobro razvito logistično mrežo. Sadike paradižnika lahko sadite v vrt, visoko gredo, večje posode, korita in celo obešanke.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev različnih sort slovenskih paradižnikov iz Prlekije. Sadike iz družinske vrtnarije Cornus lahko kupite v vseh bolje založenih vrtnarskih trgovinah v Sloveniji.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Najdebelejši in najmanjši paradižnik, ki raste v Sloveniji

 1. Silvija

  Pozdravljeni – od vas sem kupila jagode. So krasne sadike ampak pojavlja se težava, da je sredina cveta črna. Torej ploda ni. Kaj storiti? Lep pozdrav Silvija

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Silvija, prve cvetove je treba vedno pobrati, lahko da so se obstoječi cvetovi pri presajanju posušili, prosimo vseeno za fotografijo.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *