*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Pravilno obrezovanje okrasnih dreves

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Foto in video: Arboretum Volčji Potok.

Zakaj obrezujemo okrasno drevje?

Okrasno drevje obrezujemo, da zagotovimo varno, zdravo in estetsko drevo. Obrezujemo samo tiste dele drevesa, ki predstavljajo nevarnost za okolico ali jo močno motijo.

Kdaj se odločimo za obrezovanje okrasnih dreves?

rez vej nevarno

Primer nalomljene in obvisele veje na brezi. Takšne veje so izjemno nevarne.

Za obrezovanje drevesa se odločimo takrat, ko drevesa s suhimi in obviselimi vejami ogrožajo ljudi, objekte ali promet.

V katerem letnem času obrezujemo okrasno drevje?

Okrasna drevesa lahko obrezujemo ob vseh letnih časih. Za drevo je najbolje, da ga obrezujemo takrat, ko je polno olistano. Ta termin sovpada z mesecem junijem in julijem. V suhem in toplem poletnem času drevo najbolje reagira na poškodbe, ki smo mu jih naredili z rezjo. V tem obdobju ima drevo najboljšo sposobnost celjenja ran.

Z vidika arborista (negovalca dreves na višini), je najbolje, da se drevo obreže izven vegetacije (olistanja), ker se takrat nepravilnosti in napake na drevesu najbolje vidijo. Olistano drevo onemogoča jasen pogled po celotnem volumnu krošnje.

Katere veje obrezujemo?

Obrezujemo vse odmrle veje, zalomljene veje, ki visijo v krošnji, veje, ki povzročajo poškodbe na deblu ali drugih vejah, redčimo preveč goste veje, prenizke spodnje veje, ki ovirajo promet, pešce, kolesarje in veje, ki silijo v fasado, balkone, strehe in žlebove.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kako pravilno in varno odstranimo vejo?

Vejo odstranimo v treh korakih zato, da se veja ne zalomi in poškoduje debla. Vsako obrezovanje povzroči drevesu določen stres, ki ga mora drevo brez težav prenesti. Pravilno rez za čim manj škode izvajamo v naslednjih treh korakih:

1. KORAK: rez imenujemo razbremenitveni spodnji rez. Vejo spodrežemo s spodnje strani. S to rezjo preprečimo zatrgovanje veje in posledično poškodbe debla ali glavne veje.

razbremenitvena rez

Razbremenitveni spodnji rez.

2. KORAK: rez imenujemo skrajševalni rez, s katerim vejo skrajšamo, tako preprečimo poškodbo vejnega ovratnika in debla.

skrajševalni rez veje

Skrajševalni rez.

3. KORAK: rez imenujemo zaključni rez s katerim izrežemo preostanek veje – štrcelj. Ohranimo nepoškodovan vejni ovratnik in vejni greben.

skrajševalni rez

Skrajševalni rez.

pravilno odrezana veja

Pravilno odrezana veja, nepoškodovano deblo, vejni ovratnik in vejni greben.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kdo lahko sanira poškodovane veje in pravilno obrezuje?

Za pravilno in varno obrezovanje dreves na višini so usposobljeni arboristi (negovalci dreves na višini). Arboristi s pomočjo vrvnih tehnik ali dvigala s košaro pravilno in varno odstranijo poškodovane in suhe veje, ki predstavljajo potencialno nevarnost.

Posebej usposobljeni arboristi opravijo nevarno delo.

Obrezovanje poškodovanih vej na primeru breze

Na primeru breze lahko vidimo zalomljene veje, ki so potencialno nevarne za sprehajalce. Takšne veje lahko  v vetrovnem vremenu kadarkoli odpadejo. V kolikor opazimo poškodovane in zalomljene veje v visoki krošnji, jih je treba nemudoma izrezati.

breza

Breza pred sanacijo poškodovanih vej.

breza po rezi

Breza po sanaciji poškodovanih vej.

Obrezovanje poškodovanih vej na primeru javorja

Na primeru javorja negundovca, opazimo zelo gosto krošnjo. Veje so se v minulih neurjih zalomile in obvisele na drevesu. Zalomljene veje je treba pravilno odstraniti v izogib poškodbam ljudi in materialni škodi.

javor rez

Javor negundovec pred sanacijo poškodovanih vej.

javor po rezi

Javor negundovec po sanaciji poškodovanih vej.

 

 

Vasja Dornik, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen v Arboretumu Volčji Potok od leta 2008 in zadolžen za arboristiko v parku in po Sloveniji. Od samega začetka je vpeljan v pedagoško delo z osnovnošolskimi in srednješolskimi skupinami, predvsem za približevanje rastlin in narave našim najmlajšim. Sodeloval je v številnih oddajah z vrtnarskimi nasveti.

Več na: http://www.arboretum.si

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Pravilno obrezovanje okrasnih dreves

 1. metka božič

  Pozdravljeni!
  Sicer verjetno niste pravi naslov za spodnje vprašanje, a morda imate kakšno praktično izkušnjo oziroma nasvet.
  Precej visoka sosedova breza ima očitno poškodovane in nalomljene veje – pri močnem vetru jih lahko odnese do nas, smo namreč le par metrov oddaljeni, vmes je le javna pot.Soseda-starejši par nimata namena prirezati vej – kaj lahko kot sosed storim v izogib poškodb in materialni škodi, saj obstaja upravičena bojazen, da se tudi vrh breze ob močnejšem vetru prelomi in ga odnese k nam?
  Hvala in lp,
  Metka

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *