Pepin kraški vrt in Pepina zgodba, ki je osvojila London in Slovenijo

Kliknite na spodnji video za podrobnejšo predstavitev vrta

Od kod ime Pepin vrt in njena kraška zgodba?

Zgodba o Pepinem vrtu je postavljena v tipično kraško okolje. Kreator in oblikovalec njene zgodbe je Borut Benedejčič. Zamislil si je, da je Pepa živela v kamniti kraški hiši na koncu vasi. V njeni mali hiši je živela s pravili narave, tradicijo in znanjem predhodnih generacij.

pepin kraški vrt

Pogled na Pepin kraški vrt na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah.

Pepa je v kamniti pokrajni živela z naravo, bila ponižna in kljubovala težkim razmeram. V težkih pogojih življenja je vztrajala s pomočjo znanja številnih generacij, ki je prehajalo iz roda v rod.

Pepin kraški vrt je prejel prestižno priznanje na svetovnem nivoju

Pepino kraško zgodbo so prepoznali v Angliji in to na drugi najbolj prestižni hortikulturni razstavi na svetu. Leta 2009 je na bil vrt na Hampton Court Palace Flower najbolje ocenjen v kategoriji malih vrtov. Zdaj si Pepin kraški vrt lahko ogledate na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah, kjer je na stalni razstavi vsem ljubiteljem vrtnarjenja.

Pepin kraški vrt na Hampton Court Palace Flower v Londonu.

KLIKNITE TUKAJ za voden ogled Pepinega kraškega vrta in Pepine zgodbe.
Za več informacij in obisk pokličite TIC Dutovlje na številko 05 764 15 49.

Zasnova in zgodba vrta, ki je navdušila svetovno javnost

Pepin kraški vrt je zasnovan s pomočjo materialov, rastlin in domače obrti, ki jo zasledimo na Krasu. Rastline so skrbno zbrane iz narave in so vključene v širšo zgodbo tradicionalnega kraškega vrta. Za tekmovanje so jih nekaj pripravili tudi v vrtnariji iz Slovenije, ki goji trajnice.

Vrt je zasnovan s pomočjo lokalnih materialov.

kraški vodnjak

Tipičen kraški vodnjak.

V Pepinem vrtu najdemo kraški suhozid, kamniti vodnjak, pergolo s trto, kamnito mizo, tipično kraško zemljo in druge elemente, ki so že stoletja del v kraškega okolja. Manjši vrt je postavljen pred skromno kraško hišo.

Rastline, ki so vključene v zeliščni in zelenjavni vrt

Na leseni pergoli se nad vhodom v hišo razprotira vinska trta. V suhozidu občudujemo rastline, ki so se naravno prilagodile ekstremnim pogojem. Pepa je v svojem zeliščnem vrtu gojila kamilico, rožmarin, žajbelj, citronko, navadno meliso, ozkolistni trpotec, kraški šetraj in številne druge uporabne rastline.

trta

Pepa je pogosto sedela v senci vinske trte.

suhozid

Pogled na suhozid in rastline iz narave.

V njenem malem vrtu je prisoten tudi roženkravt, netresk, bodeča lobodika ter ostale rastline iz lokalnega okolja. Pepa vsekakor ni pozabila na hrano z domačega vrta. V malem vrtu lahko občudujemo ostrolistni beluš, artičoko, lovor, navadni komarček, kapre in ostale užitne rastile, ki jih najdemo v naravi.

ostrolistni beluš

V vrtu lahko občudujemo ostrolistni beluš in ostale rastline iz lokalnega okolja.

citronka

Iz kamnite posode nas pozdravlja citronka.

Pomembno sporočilo preproste Pepe za prihodnje generacije

Pepa je ob dolgih zimskih dneh pripovedovala zgodbe iz otroštva. V svojem življenju je bila srečna. Želela si je, da bi vsi, ki živimo v tem času imeli podobno priložnost kot jo je imela ona. Vsem nam želi, da negujemo naravo in pokrajno v kateri živimo. Sporoča nam, da zaščitimo našo dediščino, spoštujemo naravo in tradicijo, kot jo je spoštovala sama.

KLIKNITE TUKAJ za voden ogled Pepinega kraškega vrta in Pepine zgodbe.
Za več informacij in obisk pokličite TIC Dutovlje na številko 05 764 15 49.

Želi si, da pripovedujemo naše zgodbe o okolju tudi našim vnukom in ostalim otokom. Znanje, ki smo ga ohranili s pomočjo pravil narave, tradicije in znanja naših prednikov je zelo pomembno in se mora prenašati naprej. Zgradite svoj Pepin vrt in sledite besedi preproste Pepe, tako bodo naravo, vrtove in pokrajno občudovali tudi prihodnji rodovi.

Drugo mojstrsko delo Boruta Benedejčiča

Druga stvaritev Boruta Benedejčiča na elitnem vrtnarskem tekmovanju je kamnita hiška, ki predstavlja zavetišče sredi kraške gmajne. Ta nova Pepina zgodba je leta 2012 prejela pozlačeno medaljo, s strani Kraljevega hortikulturnega združenja.

kraška gmajna

Zavetišče sredi kraške gmajne v objemu cvetlic.

Obe zgodbi o Krasu in njenih ljudeh sta zdaj na ogled na dvorišču Bunčetove domačije v Dutovljah. Priporočamo, da si ju ogledate in prisluhnete vodenem ogledu.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *