Rešite paradižnik, papriko, kumare in ostale plodovke pred mrazom

Miša Pušenjak s KGZ Maribor svetuje kako reševati težave, ki so povezane s hladnim vremenom.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas uporabno darilo.

Narave ni mogoče prehitevati

Več let zapored opažamo, da so paprike, kumare, paradižnik, jajčevci in ostale plodovke v vrtu posajene že za prvomajske praznike. To je dobro samo za trgovce in ne za vrtičkarje. Ledeni možje nas presenetijo skoraj vsako leto in potem v vrtu nastanejo težave, ki jih težko rešimo. Bodite tradicionalni in se držite predvidenih rokov za sajenje plodovk.

kombiniranje plodovk

Med paradižnik posadimo letno solato in posejemo baziliko.

Pridelek bo boljši, če temperaturno zahtevne vrtnine sadimo po drugi polovici maja. Za primerjavo posadite eno sadiko paprike v začetku maja in drugo po sredini maja. Opazili boste, da bo pozneje sajena sadika bolje napredovala v rasti in imela večji pridelek. Enako je s kumarami in ostalimi plodovkami.

Prekrivanje z vrtno tkanimo ni preveč učinkovito

Pri pokrivanju z vrtno tkanino nismo tako učinkoviti kot mislimo. Treba je vedeti, da rastline greje zrak, ki je ujet med vrtno tkanino in tlemi. Primoročamo, da na ogrožene rastline napnete dve plasti vrtne tkanine in jo napnete na loke. Lahko jo v obliki zvona ovijete tudi okrog paradižnika, ki je sajen ob oporo.

paradižnik zastirka

Prekrivanje z vrtno tkanino ni preveč učinkovito.

Tako boste nekoliko omilili težave zaradi nizkih temperatur. Veliko manj je učinkovito površinsko pokrivanje z vrtno tkanimo, ki lahko ob vetru tudi poškoduje rastline. Najbolj pomaga, da se držite tradicije in v osrednji Sloveniji sadite po ledenih možeh.

Največ težav je s kumarami in papriko na prostem


Oslabljena rast kumar zaradi mraza

 

Največje težave na prostem opazimo na papriki in kumarah, bučke so običajno malo bolj odporne. Več težav je s slabimi sadikami in sadikami, ki so slabše ukoreninjene. Paradižnik kaže manj težav, vendar bodo sadike, ki jih je prizadel stres bolj podvržene boleznim. Pričakujemo lahko tudi nekoliko deformirane plodove.

V rastlinjakih ob kratkoročnih ohladitvah lažje zaščitimo rastline. Večji rastlinjaki imajo praviloma manj težav. Tudi v rastliinjaku lahko pred napovedanimi nizkimi temperaturami zaščitite papriko in kumare. To najlažje naredite z loki in vrtno tkanino.

Paprika, kumare, čiliji, paradižniki, jačevci na balkonu in atriju

Paprika, čiliji, kumara in ostale plodovke na balkonu lahko preprosto rešimo tako, da jih pred napovedanim mrazom premaknemo v notranje prostore. To velja samo za rastline v posodah. Najbolj jim ustreza hladen in svetel hodnik. Lahko tudi garaža, če ni druge rešitve. Manj je težav na zastekljenem balkonu.

Čili in grmičast paradižnik v loncu

Čili in grmičast paradižnik v hladnih dneh premaknemo na toplo.

V atriju ne moremo premikati visokih gred. Lahko pa jih pokrijemo z dovojno plastjo vrtne tkanine, ki jo napnemo na loke. V atriju prav tako premaknemo posode v notranje prostore. Tako bodo rastline odlično preživele temperaturni stres. Takoj, ko se temperatura tudi ponoči dvigne nad 10 do 12°C jih premaknemo nazaj na balkon ali v atrij.

Kaj narediti z bledo, rumeno papriko in kumarami, ki propadajo?

Sadika paprike, ki je bleda in rumena bo rodila nekoliko pozneje, pridelek bo praviloma slabši. Če kumare propadajo in rjavijo jih je najbolje saditi znova. Miša Pušenjak svetuje, da enako naredimo s paprikami, ki bledijo in rumenijo. Sadike, ki jih bomo sadili ponovno bodo hitro rodile in bodo v razvoju prehitele sadike, ki so sedaj na vrtu.

Poškodbe na kumarah zaradi mraza

Poškodbe na kumarah zaradi mraza.

Sajenje novih sadik kumar

Sajenje novih sadik kumar.

 

Mogoče vas bo strošek nakupa novih sadik streznil in boste naslednje leto sadili po drugi polovici maja. Zaradi hitenja imajo tako dobiček samo trgovine, v vrtu pa imamo izgubo.

Na optimalen čas sajenja plodovk vpliva temperatura tal

Temperaturo tal lahko spremljate na spletni strani ARSO. Kumare, papriko, feferone, paradižnik, jajčevec, melone in lubenice sadimo, ko se tla ogrejejo na 15°C. Tudi nočne temperature zraka naj ne padejo pod 10 °C. Na to pogosto pozabimo, ker se ponoči ne sprehajamo po vrtu v krakih rokavih. V primeru, da nas ob 5 uri zjutraj na vrtu v srajci zebe, ne sadimo paradižnika, paprike, jajčevca in ostalih plodovk.

Ostale težave zaradi prehitrega sajenja

Zaradi prehitrega sajenja imajo paprike, paradižniki in kumare težave vso vegetacijo. Za premagovanje stresa porabijo veliko energije in imajo zato v poletnih dneh več težav z boleznimi in škodljivci. Pri paradižniku so lahko poškodovani rastni vršički, cvetovi. Tako bo pridelek kasnejši in nismo nič pridobili s prehitrim sajenjem.

Težave lahko pričakujemo tudi pri cvetenju jajčevca in bučk. Pri bučkah smo v preteklih letih opažali, da se zaradi nikih temperatur cvetenje moških cvetov začne tvoriti šele v juniju. Jajčevec lahko začne cveteti komaj v avgustu.

Paradižniku in ostalim rastlinam pomagajte z algami in aminokislinami

Oslabljena rast paradižnika zaradi mraza

Oslabljena rast paradižnika zaradi mraza.

 

Paradižnik bo praviloma preživel, saj ni tako občutljiv kot paprika in kumare. Zastoj v rasti lahko pričakujemo tudi pri lubenicah in melonah, ki jih ravno tako uvrščamo med toplotno zahtevne vrtnine.

Vsem vrtninam, ki so bile podvržene stresu pomagamo s pripravki na osnovi alg in aminokislin. Prvič jih okrepimo z algami, drugič še z aminokislinami.

Dva dni pred ohladitvami jih poškropimo z algami, po temperaturnem šoku pa z aminokislinami. Čez tri dni ponovimo postopek z algami.

Propadla melona zaradi mraza

Propadla melona zaradi mraza.

Vrtninam lahko pomagamo tudi s kalijem, ki pomaga rastlinam pri premagovanju mraza. Običajno v vrtovih primanjkuje kalija in ga v tem primeru dodajamo skozi liste.

Rastline poškropimo z algami in aminokislinami.

Tudi jajčevec, ki smo ga prehitro sadili utrpi stres

Jajčevec in oslabljena rast jajčevca

Jajčevec ne kaže posebnih znakov poškodb, je nekoliko svetlejši in ne raste tako kot je treba. Ob hladnem vremenu pričakujemo zastoj v rasti, lahko se zgodi, da bo cvetel pozno, rastlina bo rasla in slabše rodila.

Tudi jajčevec okrepimo za algami, čez tri dni še z aminokislinami in ponovno čez tri dni z algami.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas uporabno darilo.

Ostali domači pripravki, ki krepijo rastline pred močnimi ohladitvami

Med domačimi pripravki, ki krepijo rastline pred stresom je treba omeniti baldrijanov čaj ali izvleček. Tudi v tem primeru je treba ukrepati dan ali dva pred ohladitvami.

Zelo uporabni so tudi suhi cvetovi ognjiča, ki so ostali v shrambi od lanskega leta. Za krepitev rastlin pred pozebo in mrazom pripravimo čaj in škropimo rastline dva dni pred težavami. Pomaga tudi regratova prevrelka ali čaj.

V aprilu, ko cveti regrat pomislite na težave, ki nas skoraj vsako leto obiščejo zaradi ohladitev. Takrat naredite prevrelko, ki je uporabna že teden dni po pripravi. Na višje ležečih legah lahko ob izletu naberete tudi regratove cvetove in v maju pripravite čaj, ki ravno tako pomaga pri omenjenih težavah.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


14 komentarjev na “Rešite paradižnik, papriko, kumare in ostale plodovke pred mrazom

 1. Marija

  Pozdravljeni,

  z veseljem sledim vašim napotkom. V mojem miniaturnem vrtu vse lepo rase. Imam pa vsako leto težave z bučkami. Ker nisem neki vešči vrtnar, vendar imam rada zemljo in vse kar počnem , počnem z veseljem, ne vem pa kaj je v tem primeru narobe oz. kako naj problem rešim. Bučke posadim v vrt. Zelo lepo rastejo. Na eni bučki je kar nekaj plodov. Ko plodovi zrastejo do 10 cm, cvet odpade in plod začne odmirati in tudi porumeni in odmre. Letos je zopet isti problem.
  Za vsak vaš nasvet oz informacijo vam bom hvaležna.

  Lep pozdrav in veliko uspehov pri vašem delu.
  Marija

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni

   V zemlji velikokrat lahko primanjkuje mikroelementa bor, ki ga lahko dodate preko listov. Če je veliko padavin se bor izpira.

   Lep pozdrav

   Reply
 2. Judita Roškar

  Lep pozdrav.
  Danes sem po radiu slišala,da se lahko proti ušem na rastlinah naredi mešanica jabolčnega kisa in vode–žal pa sem bila prepozna in nisem slišala razmerja–lepo prosim za odgovor.
  Lep pozdrav…

  Reply
 3. Majda

  Posejala oziroma posadila sem paradižnik. ima že 4 listke. S čim bi ga pognojila. Posadila sem ga v lončke vsakega posebej, ali ga moram prepikirat.
  Hvala za odgovor in lp.

  Majda

  Reply
 4. Pavla

  Spoštovani,

  posajene imam kumare, paradižnik in papriko. Nekatere sadike so blede, skoraj rumenkaste barve.
  S čim jih lahko pognojim, poškropim, ali je morebiti bolje, da nabavim kar nove?
  Hvala za odgovor in LP,
  Pavla

  Reply
 5. Tanja

  Mene pa zanima glede paradižnika.. Imam sadiko v loncu, ki pa je zadnje dni začela rumeneti in dobiva po listih pikice. Je cesnjevec, cepljen. Zraslo je cca 8 paradiznickov, ampak se bojim, da bo rastlina prej odmrla, preden bo kaj iz njih. Lonec je najbrž premajhen, tako da ga nameravam presaditi v večjega. Veste morda kaj bi bilo narobe oz če imate morda kakšen nasvet kako se spopasti s tem?

  Reply
 6. Valerija

  Pozdrav.Imam svoje sadike paradiznika.Nekatere sadike so dobile bele oz.sive spodnje liste.Isto je bilo lani.Te sadike potem niso uspele.Lp Valerie

  Reply
 7. jozica

  Pozdravljeni ! kdaj naj potrgam zalistke na paradizniku. Veliko je različnih mnenj takoj ko zrastejo ali …..pozneje. Paradižnik zelo lepo raste cvetovi so že prisotni lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *