Prve težave na paradižniku, papriki, kumarah in ostalih plodovkah

Miša Pušenjak s KGZ Maribor svetuje kako reševati težave, ki so povezane s hladnim vremenom.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Največ težav je s kumarami in papriko

Oslabljena rast kumar zaradi mraza

Največje težave opazimo na papriki in kumarah, bučke so običajno malo bolj odporne. Več težav je s slabimi sadikami in sadikami, ki so slabše ukoreninjene.

Paradižnik kaže manj težav, vendar bodo sadike, ki jih je prizadel stres bolj podvržene boleznim. Pričakujemo lahko tudi nekoliko deformirane plodove.

Kaj narediti z bledo, rumeno papriko in kumarami, ki propadajo?

Sadika paprike, ki je bleda, rumena bo rodila nekoliko pozneje, pridelek bo praviloma slabši. Če kumare propadajo, rjavijo jih je najbolje saditi znova. Miša Pušenjak svetuje, da enako naredimo s paprikami, ki bledijo in rumenijo. Sadike, ki jih bomo sadili ponovno bodo hitro rodile in bodo v razvoju prehitele sadike, ki so sedaj na vrtu.

  

Na optimalen čas sajenja plodovk vpliva temperatura tal

Temperaturo tal lahko spremljate na naši spletni strani Zeleni svet, pod vremensko napovedjo. Kumare, papriko, feferone, paradižnik, jajčevec, melone in lubenice sadimo, ko se tla ogrejejo na 15°C. V tem letu so se tla primerno ogrela v tretjem tednu meseca maja.

Pomagajte paradižniku, melonam in lubenicam

Paradižnik bo praviloma preživel, saj ni tako občutljiv kot paprika in kumare. Zastoj v rasti lahko pričakujemo tudi pri lubenicah in melonah, ki jih ravno tako uvrščamo med toplotno zahtevne vrtnine.

  

Vsem vrtninam, ki so bile podvržene stresu pomagamo s pripravki na osnovi alg in aminokislin. Prvič jih okrepimo z aminokislinami, drugič še z algami, ki okrepijo tudi koreninski sistem, da se hitreje razvije in črpa hranila za rastline.

Tudi jajčevec je utrpel stres

Jajčevec in oslabljena rast jajčevca

Jajčevec ne kaže posebnih znakov poškodb, je nekoliko svetlejši in ne raste tako kot je treba. Ob hladnem vremenu pričakujemo zastoj v rasti, lahko se zgodi, da bo cvetel pozno, rastlina bo rasla in slabše rodila.

Tudi jajčevec okrepimo za aminokislinami, čez tri dni z algami in ponovno čez tri dni z aminokislinami.

Prijavite se na aktualne vrtnarske novice

Podobne vrtnarske novice lahko tedensko prejemate na vašo elektronsko pošto. Na novice se brezplačno naročite na spletni strani Zeleni svetprijavo potrdite na vaši elektronski pošti.

natisni članek

© Zeleni svet10 komentarjev na “Prve težave na paradižniku, papriki, kumarah in ostalih plodovkah

 1. Marija

  Pozdravljeni,

  z veseljem sledim vašim napotkom. V mojem miniaturnem vrtu vse lepo rase. Imam pa vsako leto težave z bučkami. Ker nisem neki vešči vrtnar, vendar imam rada zemljo in vse kar počnem , počnem z veseljem, ne vem pa kaj je v tem primeru narobe oz. kako naj problem rešim. Bučke posadim v vrt. Zelo lepo rastejo. Na eni bučki je kar nekaj plodov. Ko plodovi zrastejo do 10 cm, cvet odpade in plod začne odmirati in tudi porumeni in odmre. Letos je zopet isti problem.
  Za vsak vaš nasvet oz informacijo vam bom hvaležna.

  Lep pozdrav in veliko uspehov pri vašem delu.
  Marija

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni

   V zemlji velikokrat lahko primanjkuje mikroelementa bor, ki ga lahko dodate preko listov. Če je veliko padavin se bor izpira.

   Lep pozdrav

   Reply
 2. Judita Roškar

  Lep pozdrav.
  Danes sem po radiu slišala,da se lahko proti ušem na rastlinah naredi mešanica jabolčnega kisa in vode–žal pa sem bila prepozna in nisem slišala razmerja–lepo prosim za odgovor.
  Lep pozdrav…

  Reply
 3. Majda

  Posejala oziroma posadila sem paradižnik. ima že 4 listke. S čim bi ga pognojila. Posadila sem ga v lončke vsakega posebej, ali ga moram prepikirat.
  Hvala za odgovor in lp.

  Majda

  Reply
 4. Pavla

  Spoštovani,

  posajene imam kumare, paradižnik in papriko. Nekatere sadike so blede, skoraj rumenkaste barve.
  S čim jih lahko pognojim, poškropim, ali je morebiti bolje, da nabavim kar nove?
  Hvala za odgovor in LP,
  Pavla

  Reply
 5. Tanja

  Mene pa zanima glede paradižnika.. Imam sadiko v loncu, ki pa je zadnje dni začela rumeneti in dobiva po listih pikice. Je cesnjevec, cepljen. Zraslo je cca 8 paradiznickov, ampak se bojim, da bo rastlina prej odmrla, preden bo kaj iz njih. Lonec je najbrž premajhen, tako da ga nameravam presaditi v večjega. Veste morda kaj bi bilo narobe oz če imate morda kakšen nasvet kako se spopasti s tem?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *