*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Spomladanska rez, oskrba in sajenje vrtnic

Prispevek smo posneli in pripravili v rozariju Arboretuma Volčji Potok. V Arboretumu Volčji Potok skrbijo za zbirko več kot 900 sort vrtnic. Posajene so v dveh rozarijih in na mnoštvu gred.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA: Rez, oskrba in sajenje vrtnic

Spomladanska rez grmastih vrtnic

Grmaste vrtnice režemo tako, da pustimo 3 do 5 poganjkov. Na vsakem poganjku pustimo 3 do 5 brstov. Tako se bo vrtnica ustrezno obrasla z novimi poganjki in tvorila bogate cvetne nastavke.

Vrtnica pred rezjo.

Ustrezna rez vrtnice na 3 do 5 poganjkov.

Režemo tako, da je zunanji brst usmerjen navzven. Ohranjamo tista stebla, ki rastejo navzven in so debelejša od debeline svinčnika. Odstranimo vse suhe, polomljene in odvečne poganjke. Tako lahko v mesecu juniju pričakujemo prve cvetove.

Po rezi odmaknemo osuto zemljo in gnojimo

Odmaknemo zemljo okrog koreninskega vratu.

 

Na zimski gredi vrtnic odmaknemo zemljo, ki je bila osuta okrog koreninskega vratu. Potem poskrbimo za okopavanje in gnojenje.

Za dobro začetno rast uporabimo organsko gnojilo za vrtnice v obliki drobnega granulata, ki ga potresemo po površini tal in rahlo vdelamo v tla.

Spomladansko okopavanje vrtnic.

KLIKNITE TUKAJ za BIO gnojilo za vrtnice, ki je iz povsem naravnih sestavin. Droben granulat omogoča enostavno in enakomerno doziranje.

Gnojenje vrtnic z organskim gnojilom za vrtnice.

Gnojilo za vse vrste vrtnic.

 

Gnojenje ponovimo v začetku cvetenja. Tako bodo vrtnice primerno pognojene v začetku rasti in preskrbljene z vsemi hranili do cvetenja.

Po rezi vrtnic poskrbimo za varstvo pred škodljivci

Vrtnice prvič škropite takoj po rezi. Škropljenje je treba opraviti pred brstenjem. Takrat uporabite naravni pripravek na osnovi olja navadne ogrščice. Tako boste ukrepali proti prezimnim oblikam uši, pršic, kaparjem in ostalim škodljivcem. Proti boleznim v tem času največ uporabljamo bakrene pripravke.

S pripravkom na osnovi olja navadne ogrščice ukrepamo pred brstenjem.

Naravno predpomladansko škropljenje proti ušem, pršicam in ostalim škodljivcem.

 

Drugič ukrepajte ob razvoju prvih listov in pojavu prvih škodljivcev. V tem času uporabite pripravek na osnovi rastlinskih izvlečkov navadnega vratiča in pravega pelina.

Varstvo po potrebi ponovite čez teden dni.

KLIKNITE TUKAJ za BIO pripravek na osnovi olja navadne ogrščice, ki ga uporabimo pred olistanjem. Tako ukrepamo proti zimskim oblikam škodljivcev.

Ob prvem pojavu uši je treba hitro ukrepati.

Pripravek na osnovi navadnega vratiča in pravega pelina uporabimo ob prvem pojavu škodljivcev.

V primeru, da ste pravočasno škropili v času pred brstenjem, ste uspešno odstranili večino uši, ki vam lahko delajo škodo v pomladanskem času. Drugič škropite takoj, ko na listih opazite prve uši. Takrat uporabite pripravek na osnovi navadnega vratiča in pravega pelina.

KLIKNITE TUKAJ za BIO pripravek na osnovi navadnega vratiča in pravega pelina, ki odvračalno deluje na škodljivce (uši,..). Uporabimo ga v času pojava prvih listov in uši.

Ne pozabite na redno krepitev vrtnic pred boleznimi

Odporne sorte vrtnic so večinoma varne pred boleznimi. Nekatere so bolj odporne na pepelasto plesen, druge na črno listno pegavost. Obstajajo tudi sorte, ki niso dovzetne za obe najbolj pogoste bolezni vrtnic. Vse ostale sorte je treba redno škropiti, da so lepe tudi v poletnem času.

Kako skrbimo za naravi sprejemljivo varstvo vrtnic?

Vrtnice vzpenjavke v rozariju Arboretuma Volčji Potok.

Zdrave in oskrbovane vrtnice v drugi polovici poletja.

Če ste za varstvo vrtnic pred boleznimi izbrali pripravke, ki so prijazni do narave, je treba skrbeti za krepitev rastlin od pojava prvih listov naprej.

S pripravkom na osnovi izvlečkov njivske preslice in navadnega ovsa krepimo vrtnice v rednih tedenskih presledkih. Škropimo tudi po vsakem močnejšem dežju. Manj težav z boleznimi bo, če boste sadili odporne sorte.

Pripravek na osnovi izvlečkov njivske preslice in navadnega ovsa uporabljamo v rednih tedenskih presledkih.

KLIKNITE TUKAJ za BIO pripravek na osnovi njivske preslice in navadnega ovsa, ki krepi rastline pred boleznimi.

V primeru, da je leto deževno in ne skrbimo za redno škropljenje se lahko zgodi, da vrtnice ostanejo brez listja že v začetku poletja. V suhih letih so tudi vrtnice lepe in ne odvržejo toliko listov.

Sajenje stebelne vrtnice v lonec

Vrtnica Fairy in njeni drobni, svetlo roza cvetovi. Vir: https://www.davidaustinroses.co.uk/the-fairy

 

V večji lonec smo sadili stebelno vrtnico sorte Fairy, ki je idealna za sajenje v večje posode. Primerna je tudi za mešane grede in manjše prostore. Ta sorta cveti dalj časa kot ostale vrtnice in nas dolgo razveseljuje s cvetenjem.

Za sajenje vrtnice v lonec izberemo lonec, ki ima volumen okrog 50 litrov. Na dnu lonca za vrtnice morajo biti luknje za odtok vode. Prednost dajemo vrtnicam, ki so v trgovini sajene v loncih. Tako je manj nevarnosti za izsušitev korenin pred sajenjem.

Dodajanje zemlje v večji lonec.

KLIKNITE TUKAJ za Bio univerzalno zemljo za rože brez dodane šote, ki smo jo uporabili za sajenje vrtnic.

Stebelna vrtnica je rasla v transportni posodi, zato ji ne krajšamo poganjkov in korenin. Sadimo jo v bio univerzalno zemljo za rože brez dodane šote. Zemlji, ki je 100 % iz naravnih sestavin je dodano organsko gnojilo, zato v času sajenja vrtnice ne gnojimo dodatno. Prvič jo dognojimo v času pred cvetenjem.

V spodnji del posode smo zasadili povešave mačehe.

 

V področje okrog korenin vrtnice smo sadili povešave mačehe, ki bodo krasile posodo v pomladanskem času. V začetku poletja pa se že lahko veselimo prvih cvetov v svetlo roza barvi.

Kako zalivamo vrtnico po presajanju in v času rasti?

Po presajanju vrtnice v loncu ne pretiravamo z zalivanjem, ker rastlina še ne rabi veliko vode. Če se bio univerzalna zemlja za rože brez dodane šote na vrhu nekoliko zaskorji, to ni povod za zalivanje, saj je v sredini lonca še dovolj vlažna. Vlažnost zemlje lahko ob robu lonca preverimo tudi s prstom, ki ga potisnemo nekoliko globje v lonec.

Vrtnico v loncu zalivamo po potrebi.

Vrtnico v loncu dnevno zalivamo v začetku poletja, ko so tudi temperature višje in se zemlja v loncu hitreje izsuši. Če rastline v loncih prekomerno zalivate so lahko podvržene koreninskim boleznim.

Zeleni svet priporoča:

Skrb za vrtnice se vedno obrestuje. Opazili boste, da negovane vrtnice bogato cvetijo in imajo zdrave liste. Vrtnica je kraljica rož. Ravnajte z njo kot z rastlino kraljevskega rodu. Vaša vrtnica si zasluži najboljšo oskrbo.

KLIKNITE TUKAJ za BIO gnojilo za vrtnice, ki je iz povsem naravnih sestavin.
KLIKNITE TUKAJ za BIO pripravek na osnovi olja navadne ogrščice, ki ga uporabimo pred olistanjem. Tako ukrepamo proti zimskim oblikam škodljivcev.
KLIKNITE TUKAJ za BIO pripravek na osnovi navadnega vratiča in pravega pelina, ki odvračalno deluje na škodljivce (uši, …). Uporabimo ga v času pojava prvih listov in uši.
KLIKNITE TUKAJ za BIO pripravek na osnovi njivske preslice in navadnega ovsa, ki krepi rastline pred boleznimi.
KLIKNITE TUKAJ za Bio univerzalno zemljo za rože brez dodane šote, ki smo jo uporabili za sajenje vrtnic.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


5 komentarjev na “Spomladanska rez, oskrba in sajenje vrtnic

 1. Irena

  Spoštovani! V mesecu februarju sem naročila ruska vile. Zanima me kdaj jih lahko pričakujem? Lep pozdrav in lep dan.

  Irena Šetinc

  Reply
 2. andreja

  Pozdravljeni! Vaši nasveti so vedno uporabni,pa bi imela tudi jaz vprašanje:Nisem uspela obrezati breskve,ali jo še lahko čeprav ima že cvetne popke in nekaj odprtih cvetov? Hvala za odgovor in še naprej uspešno sodelovanje z nami vrtičkarji vam želim

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *