Srne, jeleni, divje svinje na vrtu in rešitve za preprečevanje škode

Kje imamo največ škode zaradi srn, jelenov in ostale divjadi?

V našem vrtu nam srnjad povzroča veliko težav. Poleti in jeseni so srnam v zelenjavnem vrtu najbolj ugajale solate, radiči, poganjki jagod in fižol. Ker je naš vrt na podeželju pričakujemo težave tudi v zimskem času.

Še posebno veliko škode je običajno na sadnem drevju, saj srne objedo rodne brste in tako „poberejo“ pridelek že pozimi. Jeleni pa največkrat brusijo rogove ob debla drevja.

Srne so pojedle brste, ki zagotavljajo pridelek v prihodnjem letu.

radič

Radiči in solata so prava poslastica za srne.

Srnam ne ustreza vonj človeških las in govej loj

odganjalec divjad

Divjad moti tudi vonj človeških las, ki jih obesimo na težavne površine.

Ob naslednjem obisku frizerja si priskrbite, da vaši lasje ne bodo končali v košu za smeti. Dve do tri pesti človeških lase potisnite v najlonsko nogavico in obesite po vrtu ali na rastline, ki so jih srne v preteklosti najbolj poškodovale.

Na ta način boste proti divjadi uspešni nekaj tednov. Potem je treba ponovno obiskati frizerja in si priskrbeti novo zalogo človeških las. Bolj učinkovit je zagotovo vonj govejega loja, ki srne odvrača stran od vrta. Uporabljajo ga tudi biodinamiki.

Proti srnam poizkusite tudi z jajci in vodo

Na tujih spletnih straneh smo zasledili, da se proti srnam borijo z jajci, ki jih zmešajo z vodo in potem škropijo po drevju. V tem primeru se divjad ne bo dotikala vej in poganjkov. Tudi v tem primeru bodo jajca učinkovita samo kakšen teden.

V 1 liter vode zmešamo 2 dl stepenih jajc, ki jih dobro premešamo in precedimo skozi sito, da ne zamašijo škropilnice. Po delu je treba šobe dobro oprati, da se ne zamašijo.

Z raztopino jajc škropite v suhem vremenu in pri temperaturi nad lediščem. Ta rešitev je primerna samo za manjše sadne vrtove ali nekaj dreves.

Električna ograja je trajna in zanesljiva rešitev prosti srnam, jelenom in divjim prašičem

V našem vrtu imamo težave s srnami in ostalo divjadjo celo leto, zato smo postavili električno ograjo, ki nudi najboljšo zaščito. Pri postavitvi opore smo pazili, da sega 2,4 m nad nivojem tal, saj samo tako visoka ograja omogoča, da jo srne in jeleni ne preskočijo.

Tako smo ustavili srne in jelene, ki so v vrtu stalni gosti že več let. Škoda je z leti naraščala, zato smo se odločili za to obliko rešitve, ki je ustavila škodo v našem vrtu.

Električno ograjo opremite z odsevnimi trakovi

Ograjo smo označili tudi z odsevnimi trakovi ali trakovi iz blaga, da jo bo divjad pravočasno opazila. Tako ne bo poškodb, ki lahko nastanejo, če se srne ali jeleni zaletijo v ogrado. Na ta način bomo trajno zaščitili naš pridelek v zelenajvnem vrtu in sadovanjku. Tako bo manj škode na solati, radiču, poganjkih jagod, jablan in ostalem sadnem drevju.

Električne ograje naj bodo iz pocinkane, visoko natezne žice in premera 1.3 mm. Tok v žici naj bo 35 mA in napetost med 3000 do 4500 V.

Srne odganja tudi pekoči čili s katerim poškropimo drevo

Z 8 % raztopino čilija Habanero škropimo po drevju, da preprečimo škodo divjadi.

Učinkovita je tudi mešanica Tabasco omake, ki jo mešamo z vodo v razmerju 1:1. Po drevju lahko škropimo tudi s čilijem Habanero, ki ga pridelamo v domačem vrtu. V tem primeru si pripravimo 8 % raztopino.

Tudi v primeru škropljenja s čilijem škropimo v suhem vremenu in temperaturi nad 0 °C. Škropljenje po močnejšem dežju obnovimo.

Srne in ostala divjad se dokaj hitro navadijo na zvok in svetlobna odganjala

poškodovano objedeno drevo deblo

Poškodovano deblo in neučinkoviti senzorji za zvok.

 

V preteklosti smo poskušali pregnati srne s senzorji in zvokom. Nekaj časa je bil ukrep uspešen. V nekaj mesecih pa so srne spoznale, da jih nihče ne preganja. Na vrtu so se hitro navadile tudi na zvočne vetrnice.

Lovci so nam svetovali, da na drevesa in robove vrta obesimo utripajoče sveče, ki s svetlobo odganjajo divjad. Tudi v tem primeru so srne po prvi zimi spoznale, da svetloba ne predstavlja novebe ovire za njihovo dejavnost na vrtu.

Zaščita pred rogovi jelenov v sadnem vrtu

Okoli drevesa je treba v tla zabiti več debelih kolov. Tako jeleni ne morejo drgniti rogove ob debla. Na ta način okrog rastline naredimo fizično prepreko, ki jelenom onemogoča drgnenje rogovja ob deblo drevesa. Škoda bo v tem primeru delno preprečena, če bo ovira postavljena dovolj gosto. Prve ogrodne veje v tem primeru niso zaščitene.

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Srne, jeleni, divje svinje na vrtu in rešitve za preprečevanje škode

  1. Klara

    Rada gledam srnice, ko obiščejo moj vrt, a kaj ko potem jočem, ko vidim poškodovane rastline, predvsem okrasne iglavce. Zato repelent nataknem na žico, jo potegnem skozi luknjice na dnu dveh enakih lončkov (en v drugem), v katerih sem kupila rastline, luknjice lončkov zamaknem, da se prekrijejo, in z žico kot zvonček obesim na drevo/grm.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *