*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Srne, jeleni, divje svinje na vrtu in rešitve za preprečevanje škode

Kliknite na video za ogled nasveta

Kje imamo največ škode zaradi srn, jelenov in ostale divjadi?

V našem vrtu nam srnjad povzroča veliko težav. Poleti in jeseni so srnam v zelenjavnem vrtu najbolj ugajale solate, radiči, poganjki jagod in fižol. Ker je naš vrt na podeželju pričakujemo težave tudi v zimskem času.

Še posebno veliko škode je običajno na sadnem drevju, saj srne objedo rodne brste in tako „poberejo“ pridelek že pozimi. Jeleni pa največkrat brusijo rogove ob debla drevja.

Srne so pojedle brste, ki zagotavljajo pridelek v prihodnjem letu.

radič

Radiči in solata so prava poslastica za srne.

Odganjala za srne, jelene in divje svinje na osnovi vonja psa

Vrečko z odganjalcem obesimo na oporo, ki je najpogosteje lesen kol, lahko tudi veja drevesa. Odganajlec na osnovi vonja psa in sivke, ki preganja srne in ostalo divjad obesimo na višino od 0,5 do 1,5 m. V primeru prisotnosti zajca nekoliko nižje.

Odganjalne vrečke s pasjo dlako in drugimi snovmi obesimo na razdaljo 3 do 5 metrov in obkrožimo vrt. Za običajni vrt, ki meri 100 m², zadostuje 8 do 12 vrečk, kar znaša eno pakiranje.

Odganjalec za divjad deluje na principu značilnega neprijetnega vonja.

Kako dolgo je učinkovit odganjalec za srne, jelene in divje prašiče?

Odganjalec za srne in ostalo divjad je po navedbi proizvajalca aktiven do največ 3 mesece. Po testiranju na našem vrtu, je odganjalec aktivno deloval 1 mesec. Nekoliko krajše delovenje pripisujemo dolgemu jesenskemu deževju, ki je trajalo 3 tedne. Dolgotrajen dež je izpral vonj, ki odganja srne in ostalo divjad, zato smo odganjalo na novo namestili po enem mesecu.

KLIKNITE TUKAJ za nakup odganjalca za srne, jelene, zajce, divje prašiče in ostalo divjad, ki deluje do 3 mesece. Eno pakiranje zadostuje za dolžino 30 do 50 m. Odganjalec vsebuje pasjo dlako, vonj sivke in druge snovi. 

Srnam ne ustreza vonj človeških las in govej loj

odganjalec divjad

Divjad moti tudi vonj človeških las, ki jih obesimo na težavne površine.

Ob naslednjem obisku frizerja si priskrbite, da vaši lasje ne bodo končali v košu za smeti. Dve do tri pesti človeških lase potisnite v najlonsko nogavico in obesite po vrtu ali na rastline, ki so jih srne v preteklosti najbolj poškodovale.

Na ta način boste proti divjadi uspešni nekaj tednov. Potem je treba ponovno obiskati frizerja in si priskrbeti novo zalogo človeških las. Bolj učinkovit je zagotovo vonj govejega loja, ki srne odvrača stran od vrta. Uporabljajo ga tudi biodinamiki.

Proti srnam poizkusite tudi z jajci in vodo

Na tujih spletnih straneh smo zasledili, da se proti srnam borijo z jajci, ki jih zmešajo z vodo in potem škropijo po drevju. V tem primeru se divjad ne bo dotikala vej in poganjkov. Tudi v tem primeru bodo jajca učinkovita samo kakšen teden.

V 1 liter vode zmešamo 2 dl stepenih jajc, ki jih dobro premešamo in precedimo skozi sito, da ne zamašijo škropilnice. Po delu je treba šobe dobro oprati, da se ne zamašijo.

Z raztopino jajc škropite v suhem vremenu in pri temperaturi nad lediščem. Ta rešitev je primerna samo za manjše sadne vrtove ali nekaj dreves.

Električna ograja je trajna in zanesljiva rešitev prosti srnam, jelenom in divjim prašičem

V našem vrtu imamo težave s srnami in ostalo divjadjo celo leto, zato smo postavili električno ograjo, ki nudi najboljšo zaščito. Pri postavitvi opore smo pazili, da sega 2,4 m nad nivojem tal, saj samo tako visoka ograja omogoča, da jo srne in jeleni ne preskočijo.

Tako smo ustavili srne in jelene, ki so v vrtu stalni gosti že več let. Škoda je z leti naraščala, zato smo se odločili za to obliko rešitve, ki je ustavila škodo v našem vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za nakup odganjalca za srne, jelene, zajce, divje prašiče in ostalo divjad, ki deluje do 3 mesece. Eno pakiranje zadostuje za dolžino 30 do 50 m. Odganjalec vsebuje pasjo dlako, vonj sivke in druge snovi. 

Električno ograjo opremite z odsevnimi trakovi

Ograjo smo označili tudi z odsevnimi trakovi ali trakovi iz blaga, da jo bo divjad pravočasno opazila. Tako ne bo poškodb, ki lahko nastanejo, če se srne ali jeleni zaletijo v ogrado. Na ta način bomo trajno zaščitili naš pridelek v zelenajvnem vrtu in sadovanjku. Tako bo manj škode na solati, radiču, poganjkih jagod, jablan in ostalem sadnem drevju.

Električne ograje naj bodo iz pocinkane, visoko natezne žice in premera 1.3 mm. Tok v žici naj bo 35 mA in napetost med 3000 do 4500 V.

Srne odganja tudi pekoči čili s katerim poškropimo drevo

Z 8 % raztopino čilija Habanero škropimo po drevju, da preprečimo škodo divjadi.

Učinkovita je tudi mešanica Tabasco omake, ki jo mešamo z vodo v razmerju 1:1. Po drevju lahko škropimo tudi s čilijem Habanero, ki ga pridelamo v domačem vrtu. V tem primeru si pripravimo 8 % raztopino.

Tudi v primeru škropljenja s čilijem škropimo v suhem vremenu in temperaturi nad 0 °C. Škropljenje po močnejšem dežju obnovimo.

Srne in ostala divjad se dokaj hitro navadijo na zvok in svetlobna odganjala

poškodovano objedeno drevo deblo

Poškodovano deblo in neučinkoviti senzorji za zvok.

 

V preteklosti smo poskušali pregnati srne s senzorji in zvokom. Nekaj časa je bil ukrep uspešen. V nekaj mesecih pa so srne spoznale, da jih nihče ne preganja. Na vrtu so se hitro navadile tudi na zvočne vetrnice.

Lovci so nam svetovali, da na drevesa in robove vrta obesimo utripajoče sveče, ki s svetlobo odganjajo divjad. Tudi v tem primeru so srne po prvi zimi spoznale, da svetloba ne predstavlja novebe ovire za njihovo dejavnost na vrtu.

Zaščita pred rogovi jelenov v sadnem vrtu

Okoli drevesa je treba v tla zabiti več debelih kolov. Tako jeleni ne morejo drgniti rogove ob debla. Na ta način okrog rastline naredimo fizično prepreko, ki jelenom onemogoča drgnenje rogovja ob deblo drevesa. Škoda bo v tem primeru delno preprečena, če bo ovira postavljena dovolj gosto. Prve ogrodne veje v tem primeru niso zaščitene.

Zeleni svet priporoča:

Srne, jeleni, divji prašiči povzročajo v vrtu veliko škode, če je zelenjavni in sadni vrt na podeželju. Zaščitite sadne in zelenjavne vrtove tudi na vikendih in tako preprečite škodo divjadi. Največ škode se pričakuje v jesenskem in zimskem času. Srne in ostala divjad povzroča škodo tudi v pomladanskem in poletnem času.

KLIKNITE TUKAJ za nakup odganjalca za srne, jelene, zajce, divje prašiče in ostalo divjad, ki deluje do 3 mesece. Eno pakiranje zadostuje za dolžino 30 do 50 m. Odganjalec vsebuje pasjo dlako, vonj sivke in druge snovi. 

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Srne, jeleni, divje svinje na vrtu in rešitve za preprečevanje škode

  1. Klara

    Rada gledam srnice, ko obiščejo moj vrt, a kaj ko potem jočem, ko vidim poškodovane rastline, predvsem okrasne iglavce. Zato repelent nataknem na žico, jo potegnem skozi luknjice na dnu dveh enakih lončkov (en v drugem), v katerih sem kupila rastline, luknjice lončkov zamaknem, da se prekrijejo, in z žico kot zvonček obesim na drevo/grm.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *